Ali Ağaoğlu: Fiyatların içindeki korkular!

Daha çok hisse senedi piyasaları için kullanılan bir söz vardır

Haberin Devamı

Daha çok hisse senedi piyasaları için kullanılan bir söz vardır: "Yükselen piyasalarda (Bull Market) hisse fiyatı=hissenin ideal değeri + hırs, düşen piyasalarda ise (Bear Market) hissenin fiyatı = ideal değeri-korkudur."

ABD'de de büyük şirket bonolarının 'risklerinin' alınıp satıldığı piyasalarda yaşanan çöküş, başta Dow Jones olmak üzere hemen tüm hisse piyasalarında satiş, Amerikan devlet kağıtlarına da alış getirdi. İki hafta önce 4.65'lere çıkan 10 yıllık ABD bonolarının getirilerini 4.20'nin altına indirdi.

Geçtiğimiz birbuçuk ayda ABD'deki faiz artış beklentileriyle bozulan gelişmekte olan ülke piyasalarındaki son darbe oldukça etkili oldu. ÎMKB'de son 7 günlük düşüş 3,300 puanı aştı. Bu düşüşte sadece ABD'deki gelişmeler değil, özellikle 29 Mayıs'ta Fransa'da yapılacak anayasa referandumu da etkili oldu. Geçen bir ayın 'günün ekonomik göstergesi' olan 10 yıllık ABD bonolarının getirilen yerini yeni 'günün ekonomik göstergesi'
Fransız referandumuna bıraktı.

Fransa'daki bu referandumun; Türkiye'nin 'AB'ye üyeliğinin oylanması' şekline dönüştürülmesinin, hem oylama sonucunu etkilemesi hem de bizim üyeliğimiz için yeni bir sorun ortaya çıkarmasından endişe eden piyasalar iyiden iyiye gerildi. Yeni alıcının gelmediği bu ortamda, bonolardaki satışlar sonrasında bileşik faizler 18.24'e kadar yükseldi. Dolar kurları (euronun dolar karşısında 1.29'dan 1.30'a yükselmesine rağmen) 1.3720 seviyesinden 1.3840 seviyelerine kadar yükseldi. Borsadaki hareket de benzer bir seyir izledi. Dow Jones Cuma yüzde 1.9 değer kaybetmişken İMKB'nin dünkü kaybı bir ara yüzde 4.2'ye kadar yükseldi. İMKB'deki düşüş bana yukarıdaki sözü hatırlattı. Zira hızlı satışların bir kısmı kredili alımların likidite edilmesinden kaynaklansa da, bir kısmı da 'korku' nedeniyle gerçekleşti.

Bu arada Fransa'daki referandum Avrupa piyasalarını da geriyor. Maastricht kriterlerinin onaylanması sırasında yaşananları hatırlayanlar euro cinsi aktiflerden ve dolayısıyla eurodan da uzak duruyorlar. Bu da AB bölgesindeki varlık (asset)
fiyatlarının gerilemesine, aynı zamanda euronun dolar karşısında değer kaybetmesine neden oluyor.

Bundan sonra ne olur?
Bugün ABD enflasyon verileri açıklanacak. Önümüzdeki günler için bir gösterge olacaktır. Ancak hem ABD'deki karışıklık hem de referandum gerginliği devam eder ise; düzeltme çerçevesinde 1.31'li seviyelere kadar çıkabileceğini düşündüğüm euronun önce 1.2730-50 seviyelerini daha sonra 1.2520-50 seviyelerini test edeceğini düşünüyorum.

Bu bağlamda dolar/YTL kurlarında 1.42-1.4320 seviyeleri denenebilir. Faizlerin de bileşik yüzde 19 seviyelerine kadar yükselmesi, borsanın 22,100-200 seviyesine gerilemesi mümkün görünüyor.

Gerçi piyasa katılımcılarının bir çoğu döviz pozisyonları kapatmış ve hatta artıya geçmiş durumda. Yabancıların da fazla döviz talep etmediği bugünkü ortamda bu çıkış zaman alabilir. Bu seviyeler görülmeden piyasaların rahatlamayacağını, yeni yerli/yabancı alıcının gelmeyeceğini düşünüyorum.

DİĞER YENİ YAZILAR