Dünya petrol fiyatları ve Tüpraş

Tüpraş Perşembe günü benzine yüzde 10.4 zam yaptı. Tüpraş geriye dönük Akdeniz havzası fiyatları ve Brent petrolündeki son 5 günlük ortalamaları esas alarak fiyatlarını artırdı

Haberin Devamı

Tüpraş Perşembe günü benzine yüzde 10.4 zam yaptı. Tüpraş geriye dönük Akdeniz havzası fiyatları ve Brent petrolündeki son 5 günlük ortalamaları esas alarak fiyatlarını artırdı.

Fiziki petrol alımları oldukça karmaşık bir konu. Tüpraş'ın yapmış olduğu fiyatlama yöntemi teknik olarak Tüpraş'ı koruyor. Tüpraş'ın fiyat artışları yükselişleri yansıtıyor ancak düşüşleri aynı ölçüde yansıtmıyor. Benzine gelen yüzde 10 civarındaki zam, Brent petrolünün en yüksek seviyelere ulaştığı 55.80'li seviyeleri esas alıyor. Diğer taraftan zammın açıklandığı gün Brent petrolü 53.35 seviyelerine kadar geriledi.

Doğal olarak bu düşüş fiyatlara henüz yansımıyor. Teknik analize bakıldığında 55.9 seviyesi önemli bir direnç seviyesiydi ve Brent petrolünün fiyatları hemen hemen buradan döndü. Önümüz bahar ve yaz. Isınma ile ilgili talebin gerileyeceği buna karşın turizm mevsimine girilmesinden dolayı uçak yakıtına olan talebin artacağı aşikardır. BP'nin ABD'deki rafinerisindeki patlama benzin fiyatlarını ister istemez etkileyecektir.

Beklenemez miydi?
Yine de bu etkileşim sınırlı olacaktır. Merak ettiğim konu acaba Tüpraş bu zammı yapmadan bir süre daha bekleyemez miydi? Zira dünya petrol fiyatlarının tam da döndüğü günde yapılan bu zam, eğer düşüş sürer ise 5 gün sonra indirimle geri alınacak mı?

Özelleştirme sürecinde olan Tüpraş bu zamları yaparken, kârlılığını mı korumayı amaçlıyor? Yoksa kârını yüksek göstererek "Bu denli kârlı bir şirket özelleştirilir mi" sorusunu mu sordurtmayı amaçlıyor?

Sebep her ne olursa olsun, artan petrol fiyatları içerdeki enflasyon üzerinde olumsuz bir etki yapacağı gibi, artan enflasyonun devamında Merkez Bankası'nın faiz indirim veya artırım kararlarına kadar varan bir dizi sonuç ortaya çıkacaktır.

Tüpraş'ın almış olduğu kararların ekonominin diğer kesimlerini doğrudan etkilediği açıktır. Bu nedenle dünya petrol fiyatlarında sadece gerçekleşenlerin değil, ilerideki muhtemel hareketlerin de hesaba katılarak kararlar alınmasının yerinde olacağı düşüncesindeyim. Her ne kadar yüzde 10'luk Tüpraş zammı pompaya yüzde 2.76 olarak yansısa da bu oran yüzde 8 enflasyon hedefinin olduğu bir dönemde oldukça yüksek bir artıştır.

Umarım önümüzdeki günlerde petrol fiyatları gerilediğinde yapılan zam paralelinde bir indirim gelir.

DİĞER YENİ YAZILAR