Bu hafta İMKB yeni liderini karşılayacak

Haberin Devamı

Halka arzı geçen hafta tamamlanan Halkbank, hem halka açık bölümü itibarıyla, hem de muhtemel işlem hacmi ile İMKB’nin ‘lider’ hisse senedi olacak. 21 Kasım'da işleme açılması beklenen Halkbank hangi fiyattan çıkarsa çıksın bundan böyle İMKB’de en yakından takip edilecek hisse senedi olacak. İsrail-Filistin gerginliği, Merkez’in faiz kararı, Avrupa ve ABD’deki gelişmeler bu hafta piyasaların izleyeceği diğer gelişmeler.

Bu hafta finansal piyasalar yine birçok haberi, veriyi, olayı bekliyor olacak. Neler olduğuna geçmeden önce bu hafta İMKB’de önemli bir devir teslime tanıklık edeceğiz. Futbol Süper Ligi’nde; özellikle ligin ilk yarısında; değişik takımların lider olduğu gibi bugüne kadar İMKB’de de değişik hisse senetleri liderliği üstleniyordu. Piyasa değeri ve likiditeleri açısından bakıldığında bazen holdingler, telekom şirketleri ya da bankalar liderliği “ele geçiriyorlardı”. Salı gününden itibaren İMKB’de uzun süre “koltuğunu bırakmayacak” olan yeni bir lider geliyor: Halkbank!

Bu yazı yazıldığında henüz daha Halkbank’ın halka arz sonuçları açıklanmamıştı. Bugün açıklanması beklenen sonuçlarla birlikte Halkbank, İMKB’nin en “büyük” kağıdı olacak. Hem halka açık bölümü itibarıyla, hem de muhtemel işlem hacmi ile İMKB’nin “lider” hisse senedi olacak. İkincil halka arz öncesinde bankanın yüzde 24.9’u halka açık görünüyor. Yeni durumla bu oranının 48.8’e yükselmesi söz konusu (ek satış ile birlikte 23.9’luk kısmının ikincil halka arza konu olacağı varsayımıyla). Yaklaşık 9.7 milyar TL’lik kısmının (15.9 TL fiyattan hesaplandığında) halka açık olacağı düşünüldüğünde tek başına “gösterge” hisse senedi olacak görünüyor.

Diğer yandan Türkiye’nin MSCI endeksindeki ağırlığının arttırılacağı konuşuluyor. Böylesi bir durum hasıl olur ise Halkbank; bu endeksi alıp-satan, ya da bu endeksi “taklite eden” fonlar için en önemli hisselerden biri olmak durumunda. Gelen “yabancı” taleplerin bir bölümünün ardında bu sebebin olduğu konuşulanlar arasında.

İkincil halka arz fiyatının; 16.90 TL ile tarihi en yüksek noktasına kadar çıktığı 9 Kasım’daki son kapanış ve aynı zamanda halka arzın üst sınırı olan 15.90’ının neresinde olduğu piyasa için önemli olacak. Bu fiyata oranla “iskontolu bir fiyat çıkarsa halka arzdan alamayanların ilgisi sürecektir.

21 Kasım'da işleme açılması beklenen Halkbank hangi fiyattan çıkarsa çıksın bundan böyle İMKB’de en yakından takip edilecek hisse senedi olacak!

Gelelim bu haftanın diğer önemli olaylarına...

- İsrail-Filistin gerginliği: Gittikçe tırmanan ve bu hafta bir kara harekatına dönüşme ihtimalinin arttığı çatışmaların bölge ülkelerini de etkileyeceği daha geniş bir coğrafyaya sıçrayıp sıçramayacağı tartışmaları piyasalarca yakından izlenecek. Suriye’nin ya da Mısır’ın olaya “müdahil” olması durumunda işlerin “arap saçına” dönem olasılığı hızla artacak. Petrol fiyatlarından bu gerginliğin piyasalarca nasıl “fiyatlanacağını” izlemek mümkün olacak. 110 doların üzerine çıkılması orta vade için “iyi haber olmayacak!”

- Yarın (20 Kasım’da) yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısı: Merkez Bankası Başkanı’nın döviz kurlarına yaptığı “sözel müdahale” sırasında belirttiği faiz indirimlerinden ilkini bu hafta görebiliriz. Politika faizinde (haftalık repo faizi) henüz bir değişiklik beklemiyorum. Ancak faiz üst bandının 50 baz puan indirilmesi olasılığı yüksek. Bana göre olması gereken; en azından Başkan’ın söylemlerinden sonra 100 baz puanlık bir indirim. Ancak MB büyük olasılıkla Halkbank ikincil halkı arzı için gelmesi muhtemel 2.1 milyar dolarlık döviz arzının piyasalarca nasıl “hazmedileceğine” ve Ortadoğu’daki gelişmelerin nasıl bir seyir izleyeceğine bakarak daha “tutucu” bir faiz indirimine gidecektir. “Adetten olduğu üzere” de zorunlu karşılıkların döviz ve altın bacağında minik artışlar gelebilir! Faiz indiriminin ya da zorunlu karşılık artışlarının zaten “teknik dip” seviyelerine inmiş faizler üzerinde düşürücü bir etki yapmasını beklemiyorum.

- Yine yarın başlayacak Eurogrup Maliye Bakanları toplantısı: Yunanistan problemi için artık herkesin saymayı bıraktığı AB maliye bakanları Salı günü “bilmem kaçıncı kez” toplanacak. Almanya’nın “3 taksidi birden verelim, iki yılda zaman verelim” önerisi tartışılacak ve büyük olasılıkla kabul edilecek. The Economist tarafından “yeni hasta adam” ilan edilen Fransa tartışılırken, yeniden Yunanistan’ın ayakbağı olmasını istemeyeceklerdir. İspanya var daha sırada. Yunanistan’a yeni kredi imkanının tanınmasıyla euronun bu haftanın başlarında toparlandığını görebiliriz. Ancak 1.2830’un üstünde günlük kapanış gör(e)mez isek bu toparlanmanın oldukça sınırlı kalması ihtimali yüksek!

- Çarşamba günü yapılacak Moody’s’in Kredi Risk Konferansı: İMKB’de S&P’nin not arttırımı sonrasında gözler Moody’s’e çevrildi ve bu kurumdan da bir artış gelebileceği “satın alınmaya” başlanmıştı. Yaklaşık 1 ay önce bu ihtimali neredeyse ortadan kaldıran Moody’s’in sırf bu konferans nedeniyle bir not arttırımına gideceğini beklemiyorum. Buradan “olumlu bir haber gelmez ise bunun bir miktar “satışını” bu hafta içinde görebiliriz.

- ABD’den gelecek 2.el konut verileri ile AB’den gelecek PMI ve büyüme rakamları: Son gelen veriler küresel ekonomik toparlanma ümitlerini güçlendirici nitelite değildi ne yazık ki. Özellikle haftanın ikinci yarısında AB’den gelecek haberlerin ümitleri daha zayıflatması piyasalar için yeni “psikolojik” baskı getirebilir.

Her şeye rağmen geçtiğimiz Cuma günü ABD’de Obama’nın parti başkanları ile yaptığı görüşmeden yıl sonunda “düşülmesinden korkulan mali uçurum” konusunda gelen “işbirliğine yakın” oldukları haberleri haftanın başında piyasaları olumlu etkileyecektir. (Ortadoğu’dan bir müdahale haberi gelmemişse!) Zira ABD piyasalarında son iki haftada ciddi gerilemeler yaşandı. Şimdi bunların “düzeltmesi” gelecek! Çok güçlü olmasa (ve sonrasında yeni düşükler görülecek olsa da) bile bu toparlanmalar özellikle Halkbank’ın işleme “pozitif” havada başlaması açısından önemli olacaktır!

DİĞER YENİ YAZILAR