Faiz indirimi ve...

Müdahale ! Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında Çarşamba günü gecelik faizleri 1 puan (100 baz puan) indirdi

Haberin Devamı

Müdahale ! Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında Çarşamba günü gecelik faizleri 1 puan (100 baz puan) indirdi. Benim umut ettiğim radikal hareket yine gelmedi. Bu indirimle gecelik borç alma faizleri 15.50 (yıllık bileşik 16.76), borç verme faizleri de yüzde 19.50'ye düştü.

İndirim sonrasında Çarşamba günü 1.2620 seviyelerinde başlayan dolarda saüş geldi ve kurlar 1.25 seviyelerine kadar geriledi. Bu gelişmenin olabileceğine önceki günlerdeki yazılarımda değinmiştim. Ancak öğle saatlerinde MB, gelinen seviyelerden hoşnut olmadı ki "haftalardır beklenen müdahaleyi" yaptı. 1.2790 seviyelerine kadar tekrarlanan alımlar yapan MB'nın yaklaşık 1.9 milyar dolar aldığı gazetelerde yazıldı.

Müdahale sürerken birçok bankanın satıcı olduğu ve bu müdahaleyi fazla pozisyonlarını azaltmak ya da yeni pozisyon açmak için fırsat olarak gördükleri izlendi. Daha önceki yazılarımda da savunduğum gibi bu müdahalenin de işe yarayacağını düşünmüyorum. Nitekim Çarşamba günü geç saatlerde Merkez çekildiğinde birbirlerine yeni seviyeden döviz satmaya çalışan bankalar, kurları 1.27'nin altına kadar indirdiler.

Dünkü piyasa müdahale sonrasında hareketliydi. Özellikle 10 ve 30 yıllık Amerikan tahvillerinin faizlerinin yükselmesina paralel euro-bondlara gelen satışlar nedeniyle piyasa gergin açıldı. İhale sonrasında kurlar daha da düşer diye düşünenlerin fazla satışlarının bir kısmını kapatmaları, ayrıca faiz indirimi öncesi ve sonrasında bonoda kâr realizasyonuna giden bazı yabancıların dolar alımlarıyla kurlar bir ara 1.29 seviyelerine kadar yükseldi. Bu hareket bonolara da yeni satış getirdi. Faizler bileşik 16.50 seviyelerine kadar çıktı. Ancak bu hareketler daha çok bir "düzeltme" niteliğindeydi. Gün sonunda faizler yüzde 16'lara inerken dolar kurları da 1.2730 seviyelerine kadar geriledi.

Türkiye'ye ilgi sürecektir
Türkiye AB ile önemli bir değişim sürecine girdi. Bu değişim sürerken enflasyonun ve faizlerin düşmesi bekleniyor. Şu andaki yüksek reel faizden faydalanmak isteyen yabancıların piyasaya girişi devam edecektir.

Nasıl gelmesinler? Şu andaki gösterge Eylül 2006 bonosunun faizi yıllık bileşik bazda yüzde 16.50. Yıl sonunda hedef enflasyon oranı yüzde 8. Bu durumda yıllık reel faizler yüzde 7.87 gibi şu anda dünyanın hemen hemen hiç bir yerinde olmadığı kadar yüksek. Hele bir de enflasyonun düşen kurlarla birlikte beklenin de altında kaldığını varsayarsak, o zaman reel faiz daha da yüksek gerçekleşecektir.

Hepimiz için aslolan reel faizlerin makul kabul edilebilecek yüzde 3-5 arasına inmesidir. Şimdi 8 Nisan PPK'sı beklenecek. Aslında birçok banka 1 puanlık faiz indiriminden memnun. Çünkü 1 ay daha "oyun" cari faizlerden devam edecek. Bu arada gelen değişik haberlerle "trade" edilecek ancak yine "cari faiz" seviyeleriyle.

Acaba Merkez Bankası "sürpriz" etkisi yapacak bir "faiz müdahalesi" yapar mı? Hiç sanmıyorum.

DİĞER YENİ YAZILAR