Parite de Merkez'e Yardımcı Olmuyor!

Bu yazıyı okuduğunuzda piyasaların neredeyse son 10 gündür bekledikleri Merkez Bankası'nın yeni faiz kararı açıklanmış olacak

Haberin Devamı

Bu yazıyı okuduğunuzda piyasaların neredeyse son 10 gündür bekledikleri Merkez Bankası'nın yeni faiz kararı açıklanmış olacak. Dün CNBC-e tarafından 10 kadar banka ve aracı kurum arasında yapılan araştırmaya göre, 1 puandan fazla indirim olur diyen sadece 1 kurum var. O da 1.15 gibi bir indirim.

Geçtiğimiz iki üç günkü yazıda da belirttiğim gibi benim gönlüm, zaten geç kalınmış olan bu faiz indiriminde radikal bir hareketten yana.

Kurlardaki düşüş MB'ye çok yardımcı oluyor
Umarım MB cesur davranarak önemli bir indirim yapmış olur. Böylelikle piyasalarda vadeye yayılacak bir hareket ve onun beraberinde getireceği "enerji birikimi" artmadan halledilmiş olur. Dünkü yazımda da belirtmiş olduğum gibi faizdeki indirim, döviz cephesinde de belirleyici olacaktır.

Kurlardaki düşüş; temel misyonu "fiyat istikrarı" yani enflasyonla mücadele olan MB'ye çok yardımcı oluyor. Diğer taraftan ekonominin birçok cephesinde can sıkıyor. Daha önceden de değinmiştim, sadece ihracatçıların değil, artık ithalatçıların bile canı yanıyor. Bu nedenle son günlerde hemen herkes MB'nin "müdahale" ederek kurları yükseltmesini istiyor. Bu fikre tamamen karşı olduğumu daha önceden de belirtmiştim. Yinelemekte fayda var. Yapılması gereken YTL'ye talebi yaratan faiz avantajlarının en aza indirilmesidir.

Kurlardaki bu denli büyük inişler (ve de çıkışlar) en nihayetinde bir tür dengesizliği (istikrarsızlığı) ifade ediyor. Merkez Bankası bu dengesizliği faizleri ve diğer araçları kullanarak en aza indirmeye çalışıyor. Ancak bu konuda bir parça ağır kaldığı da tartışılıyor.

Diğer taraftan yurtdışında paritedeki gelişmeler de 'kurlardaki istikrar' için MB'ye pek yardımcı olmuyor. Her ne kadar ihracatının yüzde 50'den fazlasını euro bölgesine yapan Türkiye için euronun değer kazanması yarar sağlasa da, iç piyasada esas olan dolar kurlan. Euro-YTL kuru, dolar-YTL ve parite baz alınarak hesaplanıyor. Parite euro lehine gelişince, arz fazlası nedeniyle baskı altında olan YTL kurları, dolar karşısında iyiden iyiye geriliyor. Bu gerileme paritede tam olarak dengelenemediğinden euronun güçlenmesi de pek bir işe yaramıyor.

Dün bu yazı yazıldığı sırada 1.3350 seviyelerini test eden paritede bu seviyeler kapanış bazında geçilirse 1.3460 ziyaret edilebilir. Eğer bu seviye geçilirse işte o zaman bir önceki tepe seviyesi olan 1.3660'lı seviyeler görülebilir. Bugünkü faiz indirimi 0.5 veya 1 puan ile sınırlı kalmış ise o zaman YTL dolar kurlarında daha da alt seviyeler denenebilir.

Son iki üç gündür MB'nin faiz kararını ele almamın nedeni, bugün açıklanacak yeni faizlerin tüm dengeleri etkileyecek olmasından dolayı idi.

DİĞER YENİ YAZILAR