Dolar kurları 1,30'a mı gidiyor?

AB görüşmeleri öncesi riski almak istemeyen başta yabancı yatırımcılar olmak üzere, döviz risklerini azaltmak isteyen piyasa katılımcılarının atışlarıyla kurlar; Aralık ayının ikinci haftasında 1,4560 (YTL) seviyelerine kadar çıktı

Haberin Devamı

AB görüşmeleri öncesi riski almak istemeyen başta yabancı yatırımcılar olmak üzere, döviz risklerini azaltmak isteyen piyasa katılımcılarının atışlarıyla kurlar; Aralık ayının ikinci haftasında 1,4560 (YTL) seviyelerine kadar çıktı. Aynı günlerde euro paritesinin de 1.32 seviyelerine doğru kısa süreli bir düzeltme yapması da bu hareketi desteklemişti.

Ancak 17 Aralık'ta Türkiye için "olumlu" haber gelmesi ve IMF ile yeni program konusunda mutabakata varılmasıyla hem yeni yatırımcılar geldi, hem de tedirginliğin azalmasıyla yeni pozisyonlar alınmaya başladı.

Borsada yükseliş olurken, bono faizleri yüzde 21 bileşiğin altına geldi. Yeni pozisyon alımları sonrasında gelen döviz satışları, alımlarla karşılanmayınca kurlarda ciddi bir gerileme yaşandı. Dolar kuru Çarşamba günü 1,3450 seviyelerine kadar geriledi. Tabii ki bu hareketi euronun değer kazanması da destekledi. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var ki; dolar kuru düşüşün yanı sıra, paritenin euro lehine yükselmesine rağmen, euro/TL kurları da geriledi. Euro/TL paritesinin gerilemesi, kurlardaki düşüşün parite etkisinden de fazla olduğuna bir işaretti. Nitekim dün bunun bir tür düzeltmesi yaşandı.

Paritede 1,35'in kırılmasıyla, daha önceden sözünü ettiğim 1,3910-40 seviyelerinin görülmesi mümkün hale geldi. Eğer ki parite bu seyri izlerse, önümüzdeki günlerde dolar-YTL kurlarını 1.3000 seviyelerinde görebiliriz.

Kurlarda 1,3400-1,3450 seviyelerinde bir direnç var. Paritede hızlı hareketler olmaz ise bu seviyelerde durabilir ve hatta bu seviye alt nokta olabilir. Ancak paritede hızlı bir hareket olur ve 1,39 seviyelerin hızlı çıkılır ise, yeni yılda 1,30 YTL seviyesi görülebilir.

Yıl sonu nedeniyle pozisyonlarını kapatmış olan yabancıların tatil dönüşündeki kararları piyasalardaki yön konusunda etkili olacaktır. AB sürecinde, bono faizlerinin halâ daha düşecek yeri olduğuna inanılırsa, yeni pozisyonlar için döviz satıldığı takdirde, yukanda bahsettiğim seviyelere gelinebilir.

Bilançoların kârlı kapanması için, yerli katılımcılar yılın böyle bitmesini tercih eder görünüyorlar. Kurlar ve bono faizleri aşağıda kapanacak gibi görünüyor. Borsa yılı 24,972 seviyesinde kapattı. (Yılın son iki gününde, Borsa'da YTL simülasyonu nedeniyle işlem yapılmadı) Kimse kâr realizasyonları nedeniyle piyasaları rahatsız etmek istemiyor. Bu nedenle esas hareketler yeni yıla kalmış durumda.

Ocak ayının ilk yarısında; AB sürecinin (sonucunun değil!) Türkiye'ye katkısı olacağına inananlarla, bu sürecin yakın zamanda pek de etkisi olmayacağını düşünenler arasındaki mücadeleye tanık olacağız.

** 2005 Herkes için savaşsız, keyifli, huzurlu ve umut veren bir yıl olsun.**

DİĞER YENİ YAZILAR