Başkan konuştu kur rekor kırdı!

Haberin Devamı

Merkez Bankası (MB) Başkanı iki gündür İstanbul’da konuşmalar yapıyor. Yeni iletişim stratejisinin gereği olsa gerek dün İstanbul Sanayi Odası’nın Meclis toplantısında yaptığı konuşma sırasında dolar/TL kurları 1.9180 ile tarihi rekor kırdı. Her ne kadar euro/dolar paritesi de 1.2970’lere inmiş olsa da dolar/TL’deki hareket daha dikkat çekiciydi.

Peki kurlarda ne oluyor?

MB önceki gün ‘2012 yılı Kur ve Para Programını’ açıkladı. İletişimden bahsetmişken, yeni dönemde aylık ekonomistler toplantıları iptal edilmiş, yılda 4 kez Enflasyon Raporu ile basın, bankacılar ve ekonomistlerle biraraya geleceklermiş. Belli ki MB; son dönemdeki stratejileri konusunda piyasaları ikna edemediğine karar vermiş olsa gerek ki önümüzdeki yıl, iletişimi artık farklı bir boyutta yürütecekmiş.

İletişim konusunda bir sorun yaşandığı belli. MB, derdini ve stratejilerini iyi anlatamamış, ya da piyasa iyi anlayamamış olsa gerek ki dolar/TL kurları bir türlü zirvelerden uzaklaşamıyor. Ha keza dün MB yeni dönemde Cuma günleri yapacağı 1 aylık repo ihaleleri ile fonlamayı uzun vadeye yayacağını, gerekirse vadeyi uazatacağını söylese de piyasalar pek ikna olmuşa benzemiyor!

MB’nin kendi eliyle yarattığı ve hem Salı günkü hem de dünkü konuşmalarından anlaşıldığı kadarıyla 2012’de de süreceği anlaşılan “belirsizlik politikası” piyasalardaki huzursuzluğun ana kaynağı. MB sunumlarında bu politikayı “beğendiğini” ve devam edeceğini söylerken, piyasanın tepkisi de “beğenmediği” yönündeydi. Bankacılık ve finans kesimi için fonlama faiz oranları belirsiz, döviz cephesindeki stratejiler günlük, hatta anlık! Belki de en kötüsü 1 milyar 350 milyon dolarlık ihale açıp, 1 milyarlık talep geldiği bir günde 50 milyon dolar satıyor olması, MB’leri için normal bir davranış değildir. MB kendi eliyle bu kadar belirsizlik yaratıyor olmamalı! Bu belirsizlik politikasının “normalleştirilmesinin” maliyeti çok yüksek olabilir!

Dün kurların yeni rekor kırmasında MB literatüre yeni kattığı “müstesna gün” kavramı piyasadaki belirsizliği bir kat daha arttırdı. Döviz ihalelerinde normal 50 milyonluk satışın “sıradan günlerde yapılacağını, “istisna” günlerde MB fonlama ve döviz satış miktarlarını değiştirebilecek. Başkan Başçı müstesna günlerin ne olacağını “Merkez Bankası’na bırakın onu” deyince dolar/TL kurlarında 1.9110’daki kritik eşik aşıldı. Euro/doların da etkisi bu harekette payı varsa da “istisna gün” tanımının etkisi çok daha fazlaydı!

MB bugün “istisna gün” kriterleriniğ açıklamadığı ve belirsizliği daha da arttırdığı takdirde önümüzdeki günlerde dolar/TL kurlarında ilk hedef 1.9420 olacak. MB eliyle belirsizliğin bu kadar arttırılması iş dünyasının elini kolunu bağlıyor. Kur artışından en fazla memnun kalacağı düşünülen ihracatçıların bile bu noktadan itibaren rahatsız olmaya başladıklarını düşünmek hatalı olmaz.

DİĞER YENİ YAZILAR