Yurtdışında varlık fiyatları düşecek, altın da...

Haberin Devamı

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) ‘bayram değil, seyran değil’ stratejik stoklarından 60 milyon varili kullanıma sunacağı haberi petrol fiyatlarını düşürdü. Emtia cephesindeki asıl ilginç gelişmelerden biri altın fiyatlarındaki düşüştü. Varlık piyasalarının geneline yayılan satış hareketinden altın da etkilendi! Hani altın güvenli limandı? 1.500 dolardan kapanan altının ons fiyatı, hafta içinde 1.440-1.474 seviyelerinden birine kadar gerileyebilir.

ABD Merkez Bankası (Fed) II. Bedava Para Paketi’nin (BPP) sonuna yaklaşırken, başta ABD olmak üzere gelişmiş ülke piyasalarında kararsızlık daha doğrusu “Fed olmayınca nasıl ayakta dururuz” endişesi piyasalara satışı getiriyor.

Geçtiğimiz hafta Bernanke’nin faizi değiştirmedikleri FOMC toplantısından sonra yaptığı basın toplantısında bilanço büyüklüğünü koruyacaklarını (vadesi dolan hazine kağıtlarının yenileriyle değiştirilmesi anlamına geliyor!) ancak III. BPP’nin olmayacağını açıklaması piyasa katılımcılarını korkuttu. Korku da satış getirdi. Zira piyasa kazanının altına atılacak yeni odun olmayınca diğer bir deyişle piyasaları daha yukarı götürecek yeni likidite gelmeyince “kâr realizasyonu” ister istemez hayata geçiyor. Zira herkes piyasalar yukarı gidecek diye “boğazına kadar mala” girince kim gelecek de onları bu mallardan kurtaracak? Fed mi yoksa Yunanistan problemiyle uğraşan Avrupa Merkez Bankası (ECB) mı yoksa başkanı tacizle suçlanınca yeni başkan seçme telaşına düşmüş IMF mi?

IMF ve ECB’yi bir kenara bırakalım. Zira Fed önayak olmadıkça onlar piyasalar için bir şey yap(a)mazlar! Fed adım atacak mı? Korkarım o da hayır. Neden derseniz... I.BPP işe yaramayınca II.BPP’nin gelmesinin nedeni ABD’nin “deflasyon riski” ile karşı karşıya olmasıydı. I.BPP’ye rağmen fiyatlar düşüyordu, özellikle de konut fiyatları. Bu tehlikeyi bertaraf etmek için II.BPP devreye alındı! Şimdilik de deflasyon tehlikesi azaldığı için Fed; her ne kadar ben piyasaları gözlüyor kolluyor- olacağım dese de; III.BPP’ye sıcak bakmıyor.

Bu mesajı “net olarak” alan, daha doğrusu Bernanke’nin ağzından duyan piyasalar pozisyonlarını azaltmaya karar verdiler. ABD borsalarına daha doğrusu hisse ve emtia piyasalarına ciddi satışlar geldi!

ABD hisse senetlerinin “harbi” endeksi S&P 500’de geçtiğimiz 2 haftanın Perşembe günlerinde 200 günlük hareketli ortalamaya (HO) kadar düşüşler oldu. Hisse senetleri bu seviyelerden döndü. Ancak endekslerin, haftanın en düşük seviyelerinden kapanmış olması bu hafta düşüş hareketinin devam edeceği fikrini güçlendiriyor. Bu hafta; ortalama 1.261 seviyesinden geçen S&P 500’ün 200 günlük HO’nın aşağı kırılmasını, 1.250’deki psikolojik destekteği de aşağı yönde geçerek 1.235 seviyesine kadar gerilemesini bekliyorum.

Bu fikri güçlendiren bir başka ipucu da emtia piyasalarından geliyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) ‘bayram değil, seyran değil’ stratejik stoklarından 60 milyon varili kullanıma sunacağı haberi petrol fiyatlarını düşürdü. Bu kararı alkışlayan ve “destekleyen” ABD de bu miktarın yarısını serbest bırakarak bu çabayı desteklediğini açıklamış. Geçtiğimiz aylarda Obama, yüksek petrol fiyatlarından şikayet etmişti! Zamanlama ilginç oldu.

Fed’in likiditesi ile piyasaları“besleyemeyeceğini” farkeden ABD yönetimi, petrol üzerinden piyasalara müdahale etmeye karar verdi anlaşılan. Ucuz petrol ile piyasalara bir kez daha “can suyu” verilmeye çalışılacak. Karar sonrasında petrol fiyatları yüzde 5’lere yakın düştü. Gerçi onlar müdahale etmeseydi de düşecekti, sadece biraz daha uzun zamanda. IEA ve “işbirlikçileri” bunu hızlandırdılar.

Hem karar, hem de piyasadaki olumsuz hava nedeniyle ABD hampetrolü (WTI) geçtiğimiz haftayı 91.16 varil/dolar fiyatıyla; hem 200 günlük HO, hem de Şubat 2009’dan bu yana gelen ve teknik analiz açısından oldukça sağlam olan yükseliş trendinin altında kapattı. Gözünü 83 dolara dikmiş durumda. Bizim için önemli olan Brent fiyatlarında da WTI kadar olmasa da düşüş yaşandı, ancak 102 dolardan geçen 200 günlük HO’nın altına inilmedi. Bu hafta inilecek olur ise 92.50 doların yolu açılacak ki bu durum bizim cari açığımız için iyi bir haber olarak algılanacaktır.

Emtia cephesindeki asıl ilginç gelişmelerden biri altın fiyatlarındaki düşüş idi. Varlık piyasalarının geneline yayılan satış hareketinden altın da etkilendi! (Hani altın güvenli limandı?)

Gelen satışlarla, Cuma günü 1.520’den geçen 50 günlük HO’nın altında bir kapanış gerçekleşti! Bu hafta içinde 1.440-1.474 seviyelerinden birine kadar devam edecek satışlarla karşılaşacağız.

1996 yılından bu yana altında yaşananlara yani daha büyük resme bakıldığındaysa altın fiyatlarında (gümüşteki daha da dikkat çekici) kayda değer bir gerileme olması kaçınılmaz. Zira haftalık grafiğe bakıldığında fiyatların daha yukarı gitmesi için zamanda geri gidilmesi gerekiyor ki bu malûmunuz “şimdilik” imkânsız! Kayda değer düzeltmeden kastım ise 1.235 doların altına kadar geri çekilmeden söz ediyorum. Şimdilik buna zaman var!

Unutmadan kısa kısa...

Euro/dolar paritesinde 1.41’in altına inilmesi ve 1.3940 seviyelerinin test edilmesi ihtimali yüksek!

Pariteye bağlı olarak dolar/TL’de 1.6450-1.6570 bandına kadar bir yükseliş olması ihtimali var. Sonrasında baskı azalacaktır!

İMKB’de geçtiğimiz hafta görülen “hormonlu talebin” azalması ve yukarıda bahsettiğim varlık fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte “normale dönüş” yaşanacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR