Piyasalarda ‘tamam mı devam mı’ haftası

Haberin Devamı

LİBYA’DA çatışmalar hız kesmez ve petrol fiyatları yüksek seyretmeye devam ederse borsalarda satışlar sürebilir. Bu durumda petrol 132 dolara kadar çıkabilir. Libya’da bir ateşkes falan olması halinde İMKB’de 3.95 cent seviyesi kadar bir toparlanma görülebilir.

Kaddafi ve beraberinde petrol piyasasında, Amerikan borsalarında ve bizim piyasalarımızda ‘tamam mı, devam mı’ kararları verilecek bu hafta.

Geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan tarımdışı istihdamda 185 bin kişilik artış beklenirken, artış 192 bin ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ha keza işsizlik oranı da yüzde 9 beklenirken 8.9 geldi ki bu da beklentilerden iyiydi.

Yine de yükseliş trendinde zorlanmalar başladı. Haftanın son günün veriler sonrasında yükselişle başlayan ABD hisse senedi piyasaları petrol fiyatlarının Kaddafi/Libya yüzünden artması sebebiyle süregiden gerilimn ortamında günü düşerek kapattı. Bu hafta başında da Libya’da çatışmaların devam etmesi ve petrol fiyatlarının yüksek seyretmeye devam etmesi durumunda hisse senedi tarafındaki satışlar devam edebilir. Bank of America Merrill Lynch’in Citibank ve Goldman Sachs hisselerini “al”dan, “nötr”e çevirmesi moralleri bozmuş. Bu hafta da “yorulan” bir endeksle uğraşacak piyasalar.

Geçtiğimiz hafta S&P 500’de; 1.311’den geçen kısa vadeli yükseliş trendi, 1.312 ile “neredeyse test edildi. Bu hafta için 1.315 seviyesi önemli. Özellikle bu seviyenin altına inilir, Cuma günü bu seviyenin altında kapanış olur ise ABD piyasalarındaki düzeltme stresi daha da artacaktır. Yukarıda ise 1.410 seviyesi var ki bu hafta içinde bu seviyenin test edilme ihtimali oldukça düşük!

Bizim piyasalarımızda da bu hafta kritik. Kritik olması dolar bazındaki endekste kritik günlere gelinmesinden kaynaklanıyor!

Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü dolar/TL kurları 1.62’lere geldiği sırada sallan/yuvarlan devam eden borsada tam da 3.60 cent seviyesine kadar inildi. Bu seviye cent bazındaki düzeltmelerde kritik bir seviyeydi ve şimdilik tuttu!

Hem kurlardaki gerilimin azalması ve yeniden 1.60’ın altına inilmesi, hem de Libya geriliminin Venezuela planıyla görece olarak azalmasıyla piyasalar haftayı toparlanarak, 3.77 cent seviyesinden kapatmayı başardı.

Haftanın ilk günlerinde bir derlenip, toparlanma görebiliriz. Libya’dan çatışmaların sona erdiği, Venezuela planı uyarınca (?) bir ateşkes falan olur ise piyasaların biraz nefeslendiği bir sırada 3.95 cent seviyesine kadar bir toparlama bile olabilir! 1.5950 kurdan TL bazında İMKB 100 için 63.000 (düz) seviyesine denk geliyor. var. Bu seviye aynı zamanda TL bazındaki endeks açısından da önemli bir seviyeye. 62.750’den geçen ve bir zamanlar “destek” olan 200 günlük HO’ya çok yakın bir seviye. O nedenle, TL bazında 62.750 civarlarına çıksak bile bu seviyede “takılabiliriz”.

Bu haftanın önemi bu düzeltmeden gelmiyor. Çok daha önemli bir olaya şahit olacağız bu hafta. 50 günlük hareketli ortalamanın (HO), 200 günlük olanı aşağı kestiği bir hafta olacak bu hafta. 4 cent’e doğru yaşanacak bir yükseliş hareketi, Golden Cross’u ancak bir kaç gün geciktirebilir. Yine de kaçınılmaz “son” piyasaları bekliyor!

Teknik analiz açısından önemli olan bu “olayın” önemi sadece istatistiksel değil. Böylesi bir hareket, piyasanın psikolojisini yansıtması açısıdnan önemli. Piyasa katılımcılarının uzun vadeli bakışi açısının olumsuza döndüğünü gösternmesi açısından önemli. Bu kırılmanın yakın zamanda telafisi zor. Bir başka deyişle, kısa vadeli bir toparlanma olsa da düşüş devam edecektir.

Teknik olarak 3.60 centin altına inilmesi ve “yeni bir dip” görülmesi gerekir. Benim tahminim yeni dip seviyesinin 3.20 cent olması. Yakın zamanda iner miyiz, sanmam! Yukarıda da belirttiğim gibi önce bir derlenip/toparlanma dönemi yaşayacağız. Uzun sürmez! Ardından yeni dip meselesi gündeme gelecektir. (Cent bazındaki yeni dip illâki hisse senedi fiyatlarının düşmesiyle değil, kurların yükselmesiyle de gelebilir!)

Haftanın kritik yapan son faktör de doğal olarak Libya ve beraberindeki petrol meselesi. Haftalık kapanış olarak Mart 2009’dan bu yana en yüksek seviyedeyiz. 116.10 seviyesindeki Brent, beraberinde ABD hampetrolünü de taşıdı ve WTI da 104.40 seviyesine kadar yükseldi, aralarındaki fark 20 dolarlardan 12 dolarlara kadar geriledi.

Libya’da çatışmaların sürmesi ve ölü sayısının her geçen gün artması durumunda petroldeki fiyat artışlarının 132 dolara kadar bile devam etmesi söz konusu. Böylesi bir hareket bizim piyasalarımızı ABD piyasalarından daha fazla bozacaktır.

Not: Geçtiğimiz hafta gazetecilerin tutuklanmasıyla ilgili olarak Nuray Mert’in Pazar günü Milliyet’te yazdığı “tek cümlelik” köşe yazısı uzun süre hatırlanacak...

DİĞER YENİ YAZILAR