ABD borsalarında düzeltmenin sebebi ne olacak?

Haberin Devamı

ABD piyasaları geçtiğimiz yılın Aralık ayı başından itibaren yükseliyor. Şimdi en çok merak edilen soruların başında, “düzeltme” hareketinin ne zaman başlayacağı geliyor. Düzeltmenin 3 haftaya kadar başlamasını bekliyorum. Peki düzeltmede kullanılacak “mazeretler” ne olabilir? Bunu 3 başlıkta toplayabiliriz: Konut fiyatlarındaki gelişmeler, işsizlik verileri ve petrol fiyatlarındaki anormallik.

Özellikle geçtiğimiz yılın Aralık ayı başında başlayan bir hareketle aralıksız yükselen ABD piyasalarında artık daha sık sorulan bir soru var: Düzeltme ne zaman başlayacak?

Bir yandan ABD borsa endeksleri yükseliyor, diğer yandan bu soru sorulmaya devam ediyor!

Bence asıl sorulması gereken soru; “Tamam bu düzeltme 3 vakte kadar (ben 3 haftayı bulacağını sanmam!) gelecek de, sebep ne olacak?” olmalı. Kullanılabilecek “mazeretler” 3 ana başlıkta toparlanabilir:

1- Konut tarafındaki gelişmeler,

2- İşsizlik verileri,

3- Petrol fiyatlarındaki anormallik!

Hatırlatmakta fayda var, bugün ABD piyasaları kapalı. Haftanın kalanında ABD’de başta konut sektörü olmak üzere önemli veriler açıklananacak! Nedir bunlar?

Salı günü Case-Schiller konut fiyatları endeksi (yıllık bazda yüze 2.1’lik düşüş bekleniyor), Çarşamba günü ikinci el konut satışları, 24 Şubat Perşembe günü yeni konut satışlar (300 binlik artış bekleniyor) ve Cuma günü ABD’nin 4. çeyrek büyümesiyle (beklenti yüzde 3.3.’lük artış) Michigan Üniversitesi’nin Güven Endeksi açıklanacak!

Konut verileri özellikle önemli. Zira son bir yıla dair verilere bakıldığında ekonomik toparlanmanın net yansımalarını konutta görmek hayli zor. Fiyatların gerilemesi yavaşladı/durdu. Ancak Case-Schiller endeksine bakıldığında umut verecek artışlar henüz ufukta yok. Bu veriler, haftanın konut satış verileri bir düzeltme başlatabilir mi? Ekonomi tahmin edildiği gibi büyümeyecek diye yorumlandığında; az da olsa böylesi bir ihtimal var. Bu hafta işsizlik verileri olmadığından bu mazeretin de kullanılma ihtimali yok.

Düzeltme demişken, ABD piyasalarındaki düzeltmenin çok da uzun ömürlü olacağını da sanmıyorum. S&P 500’de asıl hedef 1.475 seviyesi. Diyelim ki ilk durak olan 1.349-55 bölgesine gelindiğinde yukarıdaki “mazeretlerden” biri kullanılıp düzeltme olursa da bunun 1.280’inin altına inmesi de zor!

Gelelim mazeret alternatiflerinin sonuncusuna... Ya da ABD hampetrol fiyatlarının Brent petrolüne göre yükselişte geride kalmasına, hatta düşmesine...

Dünya petrolünün tek başına neredeyse dörtte birini tüketen ABD’nin WTI (West Texas Intermediate) petrol fiyatlaması tarihte görülmediği bir biçimde Brent fiyatlamasının gerisine düştü. Dünyanın günlük tüketiminin yüzde 27’si (ABD’nin yanı sıra Meksika ve Kanada) ağırlıklı olarak bu fiyatlamayı kullanıyor. Dubai, Singapur,Nijerya fiyatlamaları; Brent fiyatlamasına yakın seyrederken, WTI’ın bu kadar “ayrışması” şaşırtıcı bir durum.

Piyasa katılımcılarının kafalarını karıştıran bu duruma dair değişik yorumlar var. İlki çok net bir bilgiye dayanıyor: ABD’nin karasal merkezine yakın Cushing/Oklohama’daki en büyük depolama tesisindeki stoklar aşırı yükselmiş durumda. Son açıklanan stoklar geçtiğimiz yılın ve de son 5 yıllık ortalamaların çok üzerinde. Ağırlıklı olarak Kanada’dan çıkarılan ve bu bölgeyen boru hatlarıyla taşınan petrol, kış koşullarına rağmen ihtiyaçtan/tüketimden fazla olduğu için fiyatlar geriliyor. (ABD’nin en yüksek miktardaki petrolü en düşük fiyattan tüketmesi de ayrı bir başarı!)

Geçen hafta yakın vade kontratları arasındaki fark Brent lehine 20 dolara kadar ulaştı. Tarihsel olarak bu denli büyük fark hiç görülmemiş, tam tersine yıllardan beri WTI, Brent’e göre her zaman primli işlem görmüştü. Bu farkın oluşmasına dair bir başka yorum da WTI’nın artık sağlıklı bir endikatör olmaktan çıkmaya başlaması. Çok gerçekçi görünmüyor bu yorum. Zira Brent bölgesinde bir fiyat oluşturmaya yeterli üretim olmadığı için Brent-Forties ve Oseberg bölgelerinden çıkanlarla “harmanlanarak” bir fiyat oluşturabilir hale geliyor.

Her neyse, bu iki “petrol fiyatı” arasındaki farkın açılıyor olması, önümüzdeki günlerde ABD’nin petrol tüketimi/büyüme arasındaki ilişkinin de sorgulanmasını da beraberinde getirecek. Hatta bu yorumlar bir kaç vakte (dikkat, üç vakitten az!) kadar; diyelim ki hafta; düzeltme için “mazeret” olarak kullanılırsa beni şaşırtmayacak.

Dolarda 1.5625-1.5665 TL bandı test edilecek

Böylesi bir düzeltme bizi nasıl etkiler derseniz? Son günlerde gelişmiş ülkelere geri dönmeye çalışan, gelişmekte olan ülkelerden çıkan paranın geri dönmesini sağlayabilir mi? Hiç sanmam. Zira son trendin kısa sürede geriye döndürülmesi hayli zor! Bu nedenle ABD piyasalarındaki muhtemel bir düzeltme/olumsuzluk bizim piyasalarımızı, özellikle de İMKB’yi mutsuz edebilir. İMKB’de bugün ABD tatilinden dolayı çok fazla hareket olmayabilir. Ancak haftanın kalanında pozitif bir havada 66.450-850 bandının test edildiğini göreceğiz. Ancak bu seviyenin aşılması hayli zor. Ola ki aşıldı hedef 68.000 (düz) olacaktır. Ancak ben yine de aşılmasını beklemiyorum! Günlük kapanış bazında 64.000 (düz) seviyesinin altına inilecek olur ise yeni dipleri konuşuyor olabiliriz.

Bu hafta içinde bono ve döviz cephesinde daha sakin bir seyir hakim olacaktır. Gösterge bono bileşiklerinde yüzde 8.10-15 seviyesinin test edilmesi, dolar/TL kurlarında da (pariteden bağımsız olarak) 1.5625-65 bandının test edilmesi ihtimali yüksek! Yukarıda ise 1.5950 seviyesi önemli bir direnç olacaktır!

DİĞER YENİ YAZILAR