Hazine ihaleleri . . .

Hazine; dün yapılan 6 ayda bir değişken faiz ödemeli, dolar cinsinden, 945 günlük devlet tahvili ihalesinde, 1 milyar 541 milyon dolarlık nominal satış yaptı

Haberin Devamı

Hazine; dün yapılan 6 ayda bir değişken faiz ödemeli, dolar cinsinden, 945 günlük devlet tahvili ihalesinde, 1 milyar 541 milyon dolarlık nominal satış yaptı. Ortalaması 100.62 (100 dolar nominal bazında) fiyattan yapılan ihalede; 1 milyar 551 milyon dolarlık net satış yapılmış oldu. Libor artı yüzde 2,5 kupon ödemeli tahvilin ortalama faizi yüzde 4,10 oldu. Yüzde 57,5 karşılanma/teklif oranının dövizli bir tahvil için oldukça iyi bir seviye olduğu söylenebilir.

İlginç bir nokta; neredeyse son aylarda bankalarca alınan sendikasyon kredilerinin toplamı kadar bir talep geldi. Bankalar henüz plase edemedikleri döviz likiditelerini, kârlı bir şekilde bu tahvilde değerlendirmeyi tercih etmiş gibi görünüyor.

Petrol fiyatlarının; cuma günkü -Venezüella seçimleri öncesi- zirvesinden bir parça gevşemiş olması, tüm dünya piyasalarıyla beraber Türkiye piyasalarını da rahatlattı. Bu durum hem kurların, hem de faizlerin sakin bir seyir izlemesine yardımcı oldu. Dün dolar kuru 1.4550 -1.4650 (bundan sonraki yazılarda kurları YTL -Yeni TL- cinsinden ifade edeceğim) arasında hareket ederken bono faizleri de dar bir bantta seyretti. Bugün ihalesi yapılacak gösterge niteliğindeki 22 Şubat 2006 vadeli bono; bileşik faiz bazında yüzde 25,20 ile 25,05 arasında işlem gördü.

Aslında bu durum yeniden ihraç edilecek bir bononun ihalesi öncesindeki seyri açısından ilginç bir durum. Zira genel olarak piyasa katılımcıları; ihaleden daha iyi faizle kağıt alabilmek için, ihaleler öncesi mümkün olduğu kadar piyasa faizlerinin yukarıda kalmasını isterler. İkincil piyasadan alım yönünde istekli değillerdir ve ihaleleri beklerler.

Ancak dolar cinsinden yapılan ihale de gösteriyor ki, piyasa katılımcılan genel olarak önümüzdeki günlerden umutlu. Merkez Bankası'nın (her ne kadar iç taleple ilgili olarak faizlerin yüksek tutulmasının da tartışıldığı bir ortamda olsa da) gecelik faizleri, ay sonunda indirebileceği beklentisi alım iştahını artırıyor. Petrol fiyatlarında küçük de olsa düşüş, Merkez Bankası'nın da daha rahat hareket etmesine imkân tanıyacaktır.

Bugün yapılacak 23 Şubat 2005 vadeli bono; daha çok vadesine kadar tutacak, bireysel yatırımcı ve yatırım fonlarından talep görecektir. 2006 vadeli tahvil ise stratejik pozisyon düşünen katılımcıların tercihi olacaktır. IMF; AB ve Merkez Bankası'nın faiz indirimini bekleyen katılımcılar, uzun vadeli 553 günlük tahvilde alıcı olacaklar gibi görünüyor.

Hazine'nin de eli daha rahat. Geçen hafta oldukça düşük satış yapan Hazine'nin bu haftaki toplam itfası 7,7 katrilyon lira seviyesinde. Yaklaşık 2,25 trilyonluk kısmını döviz cinsinden tahvil satışıyla kapatan Hazine; iki ihaleyle, kalan itfasını önemli bir aksilik olmadığı takdirde, rahatlıkla karşılayacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR