Mali Kural sonbahara...

Haberin Devamı

Dün öğleden sonraya kadar hemen her şey yolundaydı piyasalarda. İMKB 100 Endeksi 59.065 ile 15 Nisan’daki 59.771’deki tarihi zirvesine oldukça yaklaştı. Gösterge bono bileşik faizleri yeniden bu haftanın en düşüğü olan 8.34 bileşik seviyesi ne kadar gerilemişti.

Piyasalardaki coşkulu hava Ankara’dan gelen; Mali Kural’ın yasalaşmasının sonbahara ertelenmesi haberiyle bir anda bozuldu. Piyasalardaki beklenti, hükümetin kendi insiyatifiyle gündeme aldığı Mali Kural’ın yasalaşmasından sonra Moody’s başta olmak üzere derecelendirme şirketlerinin not arttırmasıydı . Mali kural yasalaşacak, not artacaktı. Piyasalar bu “reçeteyi” pek bir beğenmiş, borsayı zirvelerine yeniden getirmişti.

Hükümetin bu kadar iddialı olduğu kuralı yasalaştırma meselesinin bir başka “bahara” kalmasının sebeplerinin arasında seçim harcamalarını daha rahat yapabilme endişesi mi yatıyor? Önümüzde hem referandum, hem de seçim var. Acaba parti içinden hükümete “neden kendi kendimizi seçim öncesi cendereye sokuyoruz?” baskısı mı ertelemeye sebep oldu?

Yoksa Hükümet tıpkı IMF anlaşmasını 8-9 kez piyasalara “sattığı” gibi bu kez de Mali Kural’ı mı satacak? Sebep her ne olursa olsun hükümetin bu tutumu, tutunacak bir dal arayan, kaybolan “IMF/faiz dışı fazla çıpasının” yerine bir “dayanak” arayan piyasaların moralini bozdu. İMKB 100 Endeksi günü onca kazançtan sonra yüzde 1.05’lik bir kayıpla 57.689’dan kapattı. Bono bileşikleri de 8.45’e yükseldi.

Borsadaki düşüşlerde Mali Kural’ın ertelenmesinin yanı sıra küresel piyasalarda ekonomik toparlanma konusundaki endişelerin de payı vardı. Avrupa borsaları da günü yüzde 1-1.5 arasında kayıplarla kapattılar. Mali Kural’ın ertelenmesi, bir süredir diğer piyasalardan “pozitif olarak ayrışmayı başaran” Türkiye piyasalarının da yeniden küresel gemiye geri dönmesine neden oldu.

İşin kötüsü, meclis tatilden döndüğünde gündemde referandum olacak. Ardından da 2011 bütçe görüşmeleri başlayacak. Tüm bunların arasında, hükümetin mali Kural meselesine geri dönmesini ve bu konuya öncelik vermesini beklemek bence safdillik olur. Anlayacağınız mali Kural meselesi bir başka “bahara” kaldı.

Piyasalar; kısa vadede bu haberi “yok saymaya” çalışacaklardır. Tıpkı IMF anlaşmasında olduğu gibi ha bugün, ha yarın yasalaşacak diyerek yoluna devam edebilirler. Ancak iş çok uzayacak olursa, işin ucunda IMF anlaşmasındaki gibi “para” olmadığı için , piyasalar bundan çabuk bıkabilir. Pozitif ayrışma “masal” olabilir.

Euro 1.3150’ye mi gidiyor?

Avrupa bankalarına uygulanan stres testinin sonuçlarının açıklanmasına bir hafta kala halka açık 46 bankanın 11’inde sorun çıkabileceğine dair yatırım bankaları rapor yayınlamışlar. Ancak “endişeye mahal yokmuş”. Piyasalar sorun çıkmayacağı fikrini çoktan satın aldılar bile. Euro/dolar paritesi dün 1.29’un bile üzerine çıktı.

1.2785 seviyesi kritik idi. Bu seviyenin; “zarar durdurma stop loss” emirlerinin devreye girmesiyle kararlı bir şekilde yukarı kırılması euronun yükselişini daha da hızlandırdı.

Şimdi sırada 1.30 ve 1.3115-50 seviyeleri var. Özellikle 1.3115-50 seviyesi önemli. Bu seviyelere gelinmesi durumunda, düzeltmesini “tamamlamış” olan euronun yeniden makus talihi konuşulmaya başlayacaktır.

Paritedeki bu hareket Mali Kural endişelerine rağmen dolar/TL kurlarında da kritik olan 1.5450 seviyesinin aşağı yönde kırılmasına sebep oldu. Euro/dolarda yukarıda bahsettiğim hareketin hayata geçmesi durumunda dolar/TL kurlarında 1.5150 seviyelerini göreme ihtimalimiz hayli yüksek.

DİĞER YENİ YAZILAR