Daha da sıcak olacak!

Haberin Devamı

Mart ayından bu yana piyasalarda yaşanan ralli hız kesmişe benziyor. Yükseliş yorgunu ABD hisse senedi piyasalarında bir düzeltme görülme ihtimali artıyor. Wall Street’te gerçekleşecek bir düzeltme hareketiyle İMKB de 34.005-34.137 puana inebilir

Yaz mevsiminden bahsetmiyorum. Yaz, hepimizin malûmu... Finansal piyasalardan bahsediyorum. Gerçi bu başlık son iki senedir “sıradan” oldu. Piyasalar yaz tatilini unutmaya başladı. Bugünlerde bir yandan yükseliş trendindeki yorgunluk, diğer yandan artan dalga boyları piyasalardaki “harareti” artıracak.

Sadece piyasalarda mı hararet artıyor? Pakistan artan savaş maliyetlerinin yarattığı bütçe açığından dolayı IMF’den 4 milyar dolarlık bir borç talep ediyor... İran’da “yeşil kurdela devriminden” bahsediliyor... Çin, “nükleer” Kuzey Kore’ye (dünyanın yeni yumuşak karnı) karşı uygulanacak Birleşmiş Milletler yaptırımlarına destek vermek durumunda kaldı...

Tüm bunlara bir de hafta sonu toplanan G-8 maliye bakanlarının yorumları eklenince ortalığın ısınması kaçınılmaz. G-8 maliye bakanları; krizden çıkmak için hükümetlerinin “açtıkları” teşvik paketlerini, şimdi nasıl “kapatacaklarını” tartışmaya başladılar. Bunu bugünden yarına yapmayacaklar. Almanya gibi daha tutucu olanlar enflasyonu da düşünerek bir an evvel, ABD gibi “elini korkak alıştırmayanlar” mümkün olduğunca geç aksiyon almayı tercih ediyorlar. Toparlandığı düşünülen piyasalarda, yeni olumsuzluk dalgası gelir ise erken davrananlar daha fazla zarar göreceklerinden herkes birbirini izlemek durumunda kalıyor.

G-8 maliye bakanları; uyumlu bir şekilde bunların nasıl ve hangi yöntemlerle sonlandırılmasının daha iyi olacağını analiz etmekle IMF’yi görevlendirmişler. Bu çalışmaların sonuçlarının Ekim’de İstanbul’da yapılacak yıllık toplantılarda açıklanması ve birtakım kararlara varılması bekleniyor. Bu durum, İstanbul’da yapılacak IMF toplantılarının önemini ve popülaritesini artıracak gibi görünüyor.

2-3 aylık “uzun vadeyi” bir yana bırakıp önümüzdeki haftaya baktığımızda, ilk göze çarpan G-8’de gündemi işgal eden ve son haftalarda hızla artan ABD devlet tahvili getirileri... ABD 10 yıllık tahvil getirileri geçtiğimiz hafta yüzde 4’e kadar yükseldi, haftayı 3.79’dan kapattı.

*****



İMKB’DE YÜKSELİŞ İHTİMALİ ZAYIF


Doların bu hafta içinde değer kazanması, dolar/TL’deki 1.5175 ve 1.5090’daki teknik hedeflerin görülme ihtimalini azaltacaktır. Hafta başında yatay bir seyir olduğu takdirde bu seviyelere gelinebilir. Ancak euro/dolarda 1.38’lerin görülmesi ve altına inilmesi bu ihtimali azaltacaktır. Dolar/TL’de kritik üst bant olarak 1.5650 seviyesi önemini koruyor.

Bu hafta asıl kritik olan İMKB cephesi. Geçtiğimiz iki haftaya kadar, ABD piyasalarından “ayrışmış” olan İMKB, son iki haftadır ABD piyasalarına yavaş yavaş “yakınsıyor”!

Bu yakınsama henüz daha net ve kuvvetli değil. Ancak ama yakında ama zaman içinde beraberlik yeniden “tesis edilecektir”.

Haftalık bazda bakıldığındaysa, geçen hafta görülen en yükseğin, hem bir önceki haftanın altında hem de trendin altında kalması, İMKB’de bu hafta yükseliş ihtimalini sınırlıyor.

ABD piyasalarının da desteklediği bir düşüş/düzeltme sırasında ilk aşamada geçen hafta başında 34.006-34.137 arasında oluşan boşluğu kapatacak bir hareket olacaktır. Sonrasında 33.000 ve 31.000 (şaşırtıcı bir şekilde düz rakamlar) seviyeleri ana düzeltme hedefleri olarak resmin içine giriyorlar.

35.360 seviyesinin üzerindeki günlük bir kapanış, yukarıdaki senaryonun ertelenmesine ve sadece ana düzeltme seviyelerindeki rakamların “küsuratlı” hale gelmesine neden olacaktır!

*****


RALLİ YORGUNU WALL STREET

Bu hafta içinde özellikle G-8’lerin kısa zamanda bir aksiyon almayacaklarını açıklamaları sonrasında tahvil faizlerinde bir gerileme yaşanabilir. Benzer şekilde yükselmekte zorlanan, yükseliş yorgunu ABD hisse senedi piyasalarında da bir düzeltme görülme ihtimali yükseliyor. Geçtiğimiz haftayı 946’dan kapatan S&P 500 Endeksi’nde; bu hafta içinde 956’nın üzerinde bir kapanış olmadığı takdirde 927 ve altına doğru bir geri çekilme olacaktır. 900 seviyesi “psikolojik” bir destek olacaktır. 956’nın yukarı geçilmesi durumundaysa 995’e kadar sürebilecek bir hareketin önü açılacaktır.

ABD faiz ve hisse piyasalarındaki hareketlerin dolar endeksine ve de euro/dolar paritesine mutlaka “yan etkileri” olacaktır. Geçtiğimiz hafta gerileyen dolar, bu hafta içinde başta euro olmak üzere diğer önemli paralara karşı değer kazanacak görünüyor. Euro/dolarda 1.3950 seviyesi kritik. Bu hafta içinde bu seviyenin altına inilme ihtimali yüksek. Bu da önce 1.3785, ardında 1.3440’ların yolunu açabilecektir. Paritede 1.4125’in üzerine çıkılması ise, bu tahminlerin “çöpe gitmesi” demektir.

DİĞER YENİ YAZILAR