IMF’nin önünde kuyruk!

Haberin Devamı

Ukrayna IMF’nin ilk müşterisi olacağını açıkladı. Büyük ihtimalle yenileri de onu izleyecektir. IMF nerdeyse müşteri azlığından kapısına kilit vuracaktı ki, global kriz patladı. Hatta tam da IMF’nin varlık sebebi tartışılırken oldu bu kriz.

AB’nin kapısını çalacak Macaristan belki de bir sonraki müşteri olacak, belki de biz sıraya gireceğiz. Krizi kendi kaynaklarıyla çözme ihtimali az olanlar, kredibilitesi sınırlı olanlar ve hepsinden önemlisi bu krizi göremeyip hazırlık yapmamış olanlar, IMF’nin kapısında sıraya girecekler. Krizi göremeyenler ya da bu krizin kendilerini etkilemeyeceğini düşünenler bu kuyrukta yer alacaklar.

Bazıları rezervleri için döviz, bazıları da arkalarını sağlam bir kuruma bu krize çok az pozisyonla girdiği için hiç para kaybetmemiş IMF’ye sırtını dayayacak. Yeter ki krizin etkileri azaltılabilsin.

Bizim de kuyruğa girip girmeyeceğimiz henüz belli değil. Ancak haftanın geçtiğimiz günlerinde yaşananlara baktığımızda kriz bizi de doğrudan etkilemeye başladı. Borsadaki kayıpları bir yana bırakarak, YTL’nin diğer gelişmekte olan ülkelere oranla daha dirençli çıkması piyasa katılımcılarını az çok rahatlatıyordu.

Özellikle dün açılışla birlikte kurların sert bir şekilde yukarı çıkması “algılamaları” bozmaya yetti! Çarşamba günü 1.4240 seviyelerinden kapatan dolar/YTL kurları dün 1.48’in üzerinde “boşluklu” bir açılış yaptı ve gün içinde 1.5450 görülse de 1.5150 seviyelerinden kapandı.

Bu yükseliş kalıcı mı?

Söylemek için henüz erken. Dolar/YTL kurunda 1.5275 önemli bir dirençti. Dün itibarıyla üzerinde bir kapanış olmadı! Halen daha 1.4250’lerdeki boşluğu kapatacak bir düzeltme hareketi yaşanabilir. Ancak hedge fonların batış haberlerinin artması ve paniğin büyümesiyle bizden para çıkışının artması durumunda 1.5275’in üzerinde bir kapanış olabilir. Üstü mü? Ben diyeyim 1. 6450 siz deyin 1.6760 (1.70’e ne kalır ki?)

Ben şimdilik 1.5275’in üzerine geçilmesinin şimdilik zor olacağını düşünüyorum.

Bu arada dün bir ağır darbe daha alan IMKB 100’de 1.70 cent seviyesinin önemli bir direnç olacağını düşünüyorum. IMKB 100 endeksi borsanın faaliyete başladığı yıllardan 2000 yılına kadar 0.45 cent ile 1.70 cent arasında salındı. 2000 yılındaki büyük zirvesinde 3.77 cent seviyesini, neredeyse bir yıl önce de 4.98 cent seviyesini gördü.

Diğer tüm teknik detayları bir yana bırakırsak IMKB’de düşüş nereye kadar dendiğinde daha önceki tepe noktalarının yeni milenyumda destek olacağı beklentisiyle 1.70-1.80 cent seviyelerinin destek olacağını varsaymak yanlış olmaz.

Bu seviyelerin tutmaması durumunda, Türk piyasaları için farklı şeyleri konuşuyor olabiliriz.

DİĞER YENİ YAZILAR