Amerika’da bankacılık tatil edilsin!

Haberin Devamı

Amerika’nın diplomatik misyonları benim yazılarımı okur mu bilemiyorum ama başlıktaki ciddi bir öneri. Bu önerim ABD Hazine Bakanı Henry Paulson’a ve FED Başkanı Ben Bernanke’ye iletirlerse hem ABD, hem de dünya finansal sistemi daha rahat nefes alacak.

İlk bakışta garip bir öneri gibi gelebilir. Bear Stearns’le başlayan hafta sonu mesaisi önceki hafta AIG’nin kurtarılması, Lehman Brothers’ın batışı, Merrill Lynch’in Bank of America tarafından alınması ve son olarakta geçtiğimiz hafta sonu Morgan Stanley ve Goldman Sachs’ı ticari banka haline getirilmesiyle sürdü.

Önemli adımların hepsi hafta sonlarında atıldı.

Madem Amerikalı yetkililer ve FED hafta sonu tatillerinde “daha verimli ve daha cesur” çalışıyorlar, neden daha uzun bir tatil kararı alıp, piyasaları bir düzene sokmuyorlar?

Hem panik nedeniyle yaşanan “sürpriz servet transferlerinin” önüne geçilmiş olur, hem de sistemik risklerin azaltılması için “doğru ve radikal” adımlar atılabilir. Borsalar tatil ediliyor, bankalar neden tatil edilemesin? Tarihte bunun bir çok örneği yaşanmış durumda.

Amerika’daki bankacılık sisteminin büyüklüğü, bir haftalık yada iki haftlık tatili ‘kabul edilebilir’ kılıyor. Sistem açık kaldığı hergün yeni tehdi ve tehlikeler üretiyor!

Her ne kadar son açıklanan paket “tatil ihtiyacını” azaltsa da paketin içeriğinin netleşmemesi, etkisini azaltıyor. Alın size bankacılığın tatil edilmesi için bir neden daha. İyi hazırlanmamış, alevleri kontrol altına almak için açıklanmış olan paketler, içeriği netleşene kadar, yangının yeniden kontrolden çıkmasına yol açabiliyor. Son pakete kadar da böyle olmadı mı?

Açıklanan her paket, akaryakıt yangınına suyla müdahale etmek gibi bir şeydi. Hiç bir işe yaramadı. Yangın neredeyse aynı hızla sürdü. İşin kötüsü, basınçlı suyun etkisiyle “yayıldı” üstelik.

Daha fazla hata yapılmadan, açığı, gediği iyice kapatılmış, üzerinde uzun uzadıya düşünülmüş dört başı mağmur bir paket hazırlanmış olsaydı, bugüne kadar ortaya çıkan zararlar, hem ABD, hemde dünyanın geri kalanı için çok daha az olacaktı.

ABD’li yetkililerin anlaşılan dört dörtlük olmasa da en azından yangını kontrol altına alabilecek böylesi bir paket için zamana ihtiyaçları var ve anlaşılan “hafta sonları” bunun için yeterli olmuyor.

Gelin, bu öneriye kulak verin ve bankacılığı tatil edin. Bir haftayla başlayın, gerekirse iki haftaya da çıkarırsınız...

Yeter ki işe yarayacak ayakları yere basan açığı, gediği iyi hesaplanmış bir planla ortaya çıkılsın!

DİĞER YENİ YAZILAR