Beklentiler bozuldu!

Haberin Devamı

Geçen hafta için daha olumlu bir seyir bekliyordum. İçeride Hazine ihaleleri, ABD’den beklenen veriler vardı.

Hazine 9.8 milyar YTL’lik itfası için Salı günü iki ayrı ihale yaptı. Pazartesi günü yapılan bir yıllık iskontolu ihalede bileşik faiz ortalama 18.26 olurken, toplamda 1.9 milyar YTL’lik satış yapılmıştı. Salı günkü ihaleler öncesinde yeni bir yıllık bono ikincil piyasada hemen hemen hiç işlem görmemiş, döviz kurları da yeniden 1.2930’lara kadar gelmişti. Yüksek faizden bono alınabilmesi için ortamın ‘gerilmesi’ artık ‘sıradan’ bir durumdu.

İhalelerde; değişken faizli 5 yıllık tahvilden toplam 3.1 milyar liralık satış yapıldı. Piyasa için daha büyük önem taşıyan yeni ‘gösterge bono’ ihalesinde de piyasa beklentileri doğrultusunda 18.45 ortalama bileşik faizden toplam 3.432 milyon YTL’lik satış yapıldı.

Piyasalarda havanın “iyi” olduğu zamanlarda; ihalenin bitmesiyle şu veya bu nedenle bir rahatlama olur, dövize satış gelir, bono faizleri de 10-20 baz puanlık bir kârla işlem görmeye başlardı. Hem Salı günü, hem de itfaya rağmen Çarşamba günü ve de sonrasında piyasalarda bir rahatlama olmadı. Bonoları alanlar zarar etmese de (en azından şimdilik) pek fazla kâr da edemediler.

Yine de gösterge bono bazında kritik hale gelmiş olan yüzde 18.65 bileşik seviyesi henüz aşılamadı.

Haftanın son işgününe gelindiğinde piyasalarda bir ralli hazırlığı vardı. Özellikle borsa cephesinde, sadece İMKB de değil Avrupa ve Amerika piyasalarında da benzer bir bekleyiş vardı. Önceki yıllarda ülkelerin genel ekonomik verileri önemliydi. Özellikle son krizle birlikte şirket kârları ve onların performansları da dikkate alınır oldu.

Cuma günü de ABD’nin dev şirketlerinden General Electric’in (GE) kârı açıklanacaktı. Hisse başına 51 cent kâr beklenirken 43 cent gelince piyasalarda “zemberek boşaldı”. GE’den gelecek iyi bir haberin diğerleri içinde öncü olacağını, bu sayede de hazırlanan ralli planının uygulamaya konacağını umanlar, bir anda ters köşe olunca işler karıştı. IMKB sabah seansında 700 puan civarında yükselmişken, günü 116 puanlık düşüşle kapattı.

Bu rakamların içinde henüz daha 256 puanlık en büyük düşüşlerinden birini yaşayan Dow Jones endeksinin tam etkisi yok.

Denebilir ki GE’nin derdi bizi mi gerdi? Maalesef artık bunun deme şansımız yok. Zira küresel piyasaların bir parçası olduğumuzdan ve de piyasalarımızdaki en önemli aktörler yabancı yatırımcılar olduğundan dolayı onlar ne yöne bakıyorlar, hangi göstergeye önem veriyorlarsa yerli katılımcılar da aynı yöne bakıyorlar.

Sanılmasın bu sadece bize has bir durum. Değişik ülkelerden gelen diğer raporlara da baktığımızda benzer bir bakış açısı var. O nedenle ne yazık ki artık GE’nin kârı bile bizim için önemli. Sadece GE’nin mi? Bu hafta öneli finansal kurumlar 2008 ilk çeyrek verilerini açıklayacaklar. Bunların arasında beklentilerin altında kalan kâr rakamaları görürsek hele ki beklenmedik zararlar gelir ise işler iyiden iyiye karışabilir.

Cuma günkü hızlı düşüşe rağmen finansal şirketlerde ciddi kayıplar pek fazla yok. Şimdilik bekleyip görelim havası hakim. Haftanın ikinci yarısından itibaren ardarda gelecek haberler piyasaların yönünü bir tarftan diğerine çevirebilir.

İçeriye baktığımızdaysa, borsa cephesinde özellikle haftanın son üç gününde alım iştahının fazla olduğu, belki de daha doğrusu satış baskısının azaldığı bir hava vardı. Bu hafta eğer ABD piyasaları “gölge” etmez ise bugünün açılışında yaşanacak düşüşlerin tedavisi hafta boyunca mümkün olabilecek gibi görünüyor.

Yukarıda da belirttiğim üzere bono cephesinde 18.65 kritik seviye. Aşılması durumunda 18.90 ve ardından da 19.50 seviyelerinin görülme ihtimali artıyor.

Döviz ne olacak?

Asıl sorunlu taraf döviz cephesi. Geçen haftanın ortasında dolar başta euro olmak üzer tüm paralar karşısında yeni dip seviyelere kadar gerilerken, bizim ligimizde olan paralar arasında bir tek YTL karşısında değer kazandı. Bu da döviz cephesindeki stresi anlatan bence önemli bir gelişme.

Bu arada birkaç yabancı bankanın da YTL’nin 1.37 ve hatta 1.40 seviyelerine kadar değer kaybedebileceğini belirten rapor yayınlamış olmaları da tedirginliği artırıyor. Teknik olarak 1.3420 seviyesine kadar yine bir yükseliş olabilir. Geçilmesi durumunda da 1.40 seviyelerinin görülmesi an meselesi haline geliyor. İşlerin “normale” dönmesi durumundaysa 1.2650 seviyelerine kadar bir düşüş yüksek olasılık. 1.2250’nin altı ise uzunca bir süre için artık hayal.

DİĞER YENİ YAZILAR