AKP davası kabul edildi! Borsa yükseldi, kur düştü?

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi; Pazartesi AKP’nin kapatılmasına istinaden Yargıtay başsavcısının başvurusunu “oybirliğiyle” kabul ettiğini açıkladı. Abdullah Gül hakkındaki iddianamede “oy çokluğuyla” kabul edildi. İç siyaset açısından yepyeni açmazlarla karşı karşıya kalan piyasalar, bu haberi “satışla” karşıladı. Bono piyasası haberi daha “sakin” karşılarken borsa ve kur cephesi olumsuzluğu hemen yansıttı. İMKB 100 Endeksi, 38.174’e kadar geriledi. Dolar, pariteye “pek bakmaksızın” 1.3250’leri aşarak 1.3380’lere kadar yükseldi.

Dün de piyasalar gergin başladı güne. Kurlar bir ara 1.3435 alışa kadar yükseldi, 38.500 seviyelerine kadar gerileyen İMKB, günü tüm beklentilerin ve korkuların tersine ciddi bir yükselişle kapattı. Ha keza dolar kurları da (paritenin 1.5610’a kadar inmesine rağmen) 1.31’in altına kadar geriledi. Nasıl olur da bu kadar gergin bir iç politik ortamda; borsa yüzde 4.25 yükselirken faizler ve kur böylesine geriler?

Piyasalar; mahkeme sürecinin en azından altı ay alacağını, o zamana kadar da “köprülerin altından” çok sular akacağından bu süreci “şimdilik kaydıyla” kulak arkası etmeyi tercih etti. Bir diğer sebep de “korkulan oldu, şimdilik daha fazla kötü haber olmaz” diyerek dışarıya odaklanmayı tercih edilmesiydi.

Eh dışarısı da dün çok ciddi bir şekilde toparlanınca kimse içerideki olayları çok da fazla ka’ale almadı. “İyi olursa Allah’tan, kötü olursa kuldan” deyişine benzer şekilde; piyasalar için dışarısı iyiyse içerisi de iyidir. Aslında bu, son beş yılın da bir özeti. Her ne kadar AKP bunun kendi eseri olduğunu iddia etse de global piyasalardaki “iyi” hava bizim tarafa da estiğinden bizde de işler iyiydi. Son aylarda rüzgar tersine dönünce, bizde ters ve sert fırtınaların esmesi bundandır. İktidar partisinin kapatılması “tehlikesine” karşın piyasaların haberin hemen arkasından tam tersi bir “hareket” yapması başka nasıl açıklanabilir ki?

Gelelim teknik seviyelere...

Pazartesi günkü yazımda “Eğer ki yabancıların tedirginlikleri, bono satışları ve döviz alımları sürer ise 1.3380-1.34 seviyeleri bu hafta görülebilir” diye yazmıştım. Bu seviyeler görüldü, ancak aşılmadı. Bunda yukarıdaki sebeplerin yanı sıra bonodaki satışların yerli alıcılar tarafından karşılanması ve bono faizindeki kritik yüzde 18.65’in aşılmaması önemliydi. Önümüzdeki bir kaç günde, ABD piyasalarının kısa süreli de olsa toparlanmasıyla kurlarda önce 1.2980 ve ardından da 1.2650 görülebilir. Bir kaç hafta için bu seviyelerin altına inilse bile 1.23’ün altı neredeyse imkânsız görünüyor. Haftasonuna kadar bono faizlerinde de 17.90 bileşik seviyelerine kadar bir gerileme, İMKB’de de 42.100 hatta olay biraz abartılırsa 44.400’e kadar bir yükseliş bile yaşanabilir.

DİĞER YENİ YAZILAR