Bono piyasası kurları da geriyor!

Haberin Devamı

Bono faizlerindeki gerilim azalmak bir yana daha da artıyor. Bono piyasasına dün sabah gelen ciddi satışla; gösterge bonoda 17 Mart’ta görülen ve teknik olarak da önemli olan; yüzde 18.64 bileşik seviyesi bir kez daha test edildi. Yabancı yatırımcılardan gelen bu satışları büyük Türk bankaları şimdilik karşılamaya çalışıyor.

Gösterge bono olan 7 Ekim 2010 vadeli bononun bileşik faizleri 18.50 seviyelerindeyken daha uzun vadeli ve sabit kuponlu tahvillerde 19.50 seviyelerine gelinmiş durumda. TCMB’nin son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yüzde 15.25’te tuttuğu gecelik faizin yıllık bileşiği yüzde 16.47’ye denk geliyor. Bu da gösterge bononun 200, kuponlu tahvillerin ise 300 baz puan “taşıma kârı” vaat etmesine rağmen satış sürüyor.

Global sıkıntılar ha bitti ha bitecek, dibi gördük döneceğiz diye umutlananlar hep ‘duvara tosluyor’. “Dip” teyit edil(e)mediğinden, her alınan yeni pozisyon zarar ediyor. Yabancıların bir başka derdi daha var. Kaldıraçlı işlemler yapan ve diğer piyasalardaki düşüşlerden dolayı teminat açığı oluşanlar, dönüp diğer piyasalardaki mallarını elden çıkarıyorlar.

Yabancılar, bonosunu ister teminat açığı, isterse de riskini azaltmak için satsın sonunda döviz alıyor. Piyasalarda ciddi risk görmedikleri zamanda gecelik faizde kalabiliyorlardı. Ancak o günlerde gecelik faizler, bono getirilerinin üzerindeydi (Negative Carry). Şimdi ise tam tersi (Positive Carry). Bu nedenle de döviz alıp pozisyonlarını kapatmaları daha mantıklı bir hareket oluyor.

Yerli döviz satmak istemiyor

Yabancıların daha önceki alımları, uzun zamandan bu yana elinde döviz bulunduran yerli yatırımcıların satışlarıyla karşılanıyordu. Ancak son günlerde yerli yatırımcılar da ‘dünyadaki gelişmeler netleşmeden ben dövizimi satmayayım’ deyince kurlarda daha hızlı bir yükseliş oldu.

Dövizde dün, teknik anlamda önemli olan 1.2650’nin üzerinde bir kapanış oldu. Bonodaki satışlarla başlayan döviz hareketinin, doların euro karşısında 1.5590’dan 1.5740’a değer kaybetmesine rağmen yaşanması da ayrıca önemliydi. Bugün de bono satışları sürer ve 1.2650 seviyesinin üzerinde kalınır ise (pariteye bakmaksızın) sırasıyla 1.2825, 1.3085 ve kritik olarak da 1.3380-1.34 seviyeleri görülebilir.

Bono faizlerindeki yükseliş durur ve düzeltme başlar ise bu hareket bir süre ertelenebilir.

DİĞER YENİ YAZILAR