Herkesin derdi var!

Haberin Devamı

Düne kadar; ABD’de subprime ile başlayan ve şimdi resesyona kadar uzanan krizden en fazla borsalar etkilenmişti. Hatta İMKB bu konuda “en fazla” olumsuz etkilenen olarak başı çekiyor. Her ne kadar ABD ile doğrudan bir ticaretimiz olmasa da, mortgage bizde henüz emekleme çağında olsa da en fazla etkilenen borsa bizim borsamız oldu.

Dün borsanın yanı sıra bir süredir tedirgin olmaya başlamış olan bono ve döviz piyasasında da sert sayılabilecek yükselişler oldu. Cuma günü 1.2110 seviyelerinden kapanan dolar kurları dün 1.222 seviyelerinden açıldı. Üstelik euro paritesinde belirgin bir değişiklik olmadığını da göz önüne alındığında önemli bir yükselişti. Bono cephesinde de bileşik faizler 17 seviyelerine dayandı.

Gün içinde dolar kurları 1.2340 alış seviyelerine kadar yükseldi, ancak satışlarla günü 1.2270 seviyelerinden kapattı. Kur ve bonodaki dünkü hareket, borsadaki hareketlerin neden diğer piyasalara yansımadığını soranları bu meraktan kurtarmaya başladı.

Eğer ki borsadaki varlıklar yeniden fiyatlanıyor ise, diğer varlık fiyatları da “üç vakte kadar” bundan nasibini alacaktır. Nitekim dünkü hareketler de bunun devamıydı.

Aslında sadece bizim piyasalarımıza has bir durum da değildi bu. Brezilya ile ayrışmamızdan sonra; yeni “ekürilerimiz” Güney Afrika ve Macaristan da benzer hareketler yaşandı. Güney Afrika’da enerji darboğazı ve hükümetin başarısız olarak anılması; randdaki hareketi bizden çok daha önce başlatmıştı. Ocak ortasındaki 6.70 seviyelerinden dün 7.85 seviyelerine kadar gelindi. Randa yüzde yüzde 17 civarında değer kaybetti. Bizdeki değer kaybı yaklaşık yüzde 6’da kaldı. Benzer şekilde Macaristan’da 9 Mart’ta yapılacak sağlık harcamaları konusundaki referandum da bu ülkeyi geriyor.

Ama aslında hemen herkesi geren kredi piyasalarında yaşananlar. Dün Avrupa para piyasalarından borçlanan riskli gruptaki şirketlerin borçlanma spreadlerini gösteren ITRAXX endeksi 530 seviyesine yükseldi ki geçen yıl Ağustos ayındaki zirvesinin de 100 puan üzerine çıkmış bulunuyor.

Bu endeksin yükselmesi kredi piyasalarındaki sorunun hallolmak yerine daha da büyüdüğünü göstermesi açısından önemli. Grafikte ITRAXX’in ve Türkiye’nin 5 yıllık CDS spreadlerine baktığımızda, Avrupalı şirketlerin kredi piyasalaırndaki sorun görülebilir. Türkiye şimdilik sakin ve dengeli durumun koruyor. Ancak bu durum Güney Afrika, Brezilya, Macaristan içinde geçerli. Diğer ülkeler bu değişime daha önceden tepki vermeye başladılar. Biz şimdilik “direniyoruz”. Bir kırılma olma ihtimali var mı? Neden olmasın ?

Şimdilik dediğim gibi direbiyoruz. ABD borsaları ve piyasaları toparlar ise biz daha hızlı toparlayabiliriz. Kurlarda 1.21 hatta 1.1850 seviyelerine bono da da 16.70 bileşik seviyelerine kadar gelebiliriz.

Ancak kırılma yaşanır ve kurlarda yukarı yönlü hareket başlar ise 1.2400 ve 1.2630 seviyeleri ilk önemli hedef seviyeleri. Buralarda mutlaka satışlar gelecektir. Yok eğer çok hızlı bir hareket olur ise 1.3370 seviyelerine doğru vbir sıçarama olabilir. Ancak bu seviyelere kadar daha çok zaman var.

Şimdilik direnmeye devam edecekmişiz gibi görünüyor.? Yeterki Dow Jones ve Alman DAX toparlasın...

Türban ya da diğer temel sorunlara sonra bakarız....

DİĞER YENİ YAZILAR