Karar haftası

Haberin Devamı

Seçim öncesi, AK Parti’nin tek başına iktidara geleceği senaryosunu satın alanlar sayesinde borsada rekor kırıldı. Aslına bakarsanız sadece bizim borsamızda değil. ABD’deki Dow Jones ve S&P endekslerinde tarihi yüksek kapanışlar oldu. Benzer şekilde gelişmekte olan ülke endekslerinde de tarihi zirvelere ulaşıldı.

AK Parti çok şanslı bir dönemde seçime gidiyor. Dünya belkide en “zengin” dönemini yaşıyor. Bu hafta içinde piyasa katılımcıları da karar verecekler. Seçim beklentisi ya da global piyasaların “gazıyla” alınan pozisyonlar; seçim sonrasına taşınacak mı? Yoksa kağıt üstünde önemli bir kâr var, riske girmeden bunu cebime koyayım mı denecek? Bu haftanın piyasa katılımcıları açısından en zor kısmı bu olacak.

Borsa seçime 50,000’le girecek

Cuma günü ABD piyasalarının kapanışında rekor varken bu hafta yurt içinde kâr realizasyonları nedeniyle çok ciddi oranda düşüş olması hayli zor. İMKB 100 endeksi çok büyük ihtimalle 50,000 seviyesinin üzerinde kalarak seçime girecek.

Dow Jones endeksinde 14,020-14,180 arasındaki S&P endesksindeki 1,600’deki yeni zirve hedefleri korunduğu sürece İMKB alım ağırlığını koruyacak görünüyor. 52,860’ın üzerinde bir kapanış olduğu takdirde de sırasıyla 54,000 ve 55,200 seviyeleri bu hafta içinde görülebilir.

Faizler ne olur?

Yeni gösterge 6 Mayıs 2009 vadeli tahvilde hafta içinde 18.17 bileşik seviyeleri görüldükten sonra MB Para Piyasası Kurulu’nun gecelik faizlerin yılın son çeyreğinde düşebileceği şeklindeki ‘mesajıyla’ 17.60 seviyelerine kadar düşüş yaşandı. Bu seviye 16.20 gecelik faize denk. Bu da en azından önümüzdeki iki ay geçerli olması beklenen gecelik 17.50 seviyesinin 130 baz puan altına denk geliyor ki bu da elinde bono bulunanlar gecelik faize göre iki ay boyunca bu kadar kayba uğrayakalar anlamına geliyor.

Peki neden bu zarara katlanılıyor? Elinde bono bulunduranlar; faizlerin önümüzdeki yıl düşeceğini ve altı-sekiz ay sonra bu bonolardan kayıplarından daha fazlasını kazanacaklarını bekliyorlar. Cumhurbaşkanlığı, Kuzey Irak, “eşikaltı” (subprime) kredi sorunları derken MB’nin faiz indirimlerinde yavaş davranması bu hesapları bozabilir. Ancak bugünkü resim haklı çıkabileceklerini gösteriyor.

Döviz cephesi

İşin en zor yanı da burası. Yıllardır dövizi bir yatırım aracı; güvenli bir liman olarak gören yatırımcılar son dört beş yılda hayli üzüldüler. Cuma günü; dolar/euro paritesinin 1.3813 ile yeni rekor seviyeye gelmesiyle; dolar-YTL kurları da 1.2640’lara kadar düşerek bu kesimi biraz daha üzdü. Bu gruba ihracatçıları da eklemek gerek. Paritenin 1.38’in üzerine doğru gitmesi, seçim sonuçlarının beklendiği gibi çıkması durumunda 1.2335 ve 1.2220 seviyelerinin görülme ihtimali yükseldi. Daha altı ilk aşamada zor. Seçim sonuçları piyasaları rahatsız edecek şekilde çıksa da 1.3625’in üzerine geçilmesi güç.

Yatırımcılar için bir öneri: 23 Temmuz sabahı hangi pozisyonda olmak sizi rahat ettirecek; sonuçlar her ne olursa olsun üzülmeyeceğiniz pozisyon ne ise; bu haftayı o pozisyonla kapatın!


DİĞER YENİ YAZILAR