Global düzeltme mi başlıyor?

Paranın ’pınarı’ yen cephesinde dün önemli gelişmeler yaşandı. Euro/yen paritesinde teknik olarak 162.80’den geçen trend aşağı yönde kırıldı

Haberin Devamı

Düzeltmeler geçen yıl Mayıs ayında oldu bu sene de mi aynı zamanda olacak? Kesin değil. Benim tahminim halen daha Haziran ayında olacağı yönünde. Ancak Paranın ’pınarı’ yen cephesinde dün önemli gelişmeler yaşandı. Euro/yen paritesinde teknik olarak 162.80’den geçen trend aşağı yönde kırıldı ve 162’nin altına inildi.

Son iki gündür petrol piyasalarında yaşanan satışı dün altın, gümüş, mısır takip etti. Altındaki 690 seviyesi yukarı kırılamayınca gelen satışlarla 682 seviyesine kadar gelindi.

Benzer şekilde borsalarda da önemli dirençlere ya gelindi ya da gelinmek üzere. Her ne kadar içerideki politik kargaşa ve erken seçim kararları nedeniyle biz son çıkışlardan yararlanamadıysak da korkarım düşüşlerden etkileneceğiz. Alman Dax endeksinde Pazartesi günü 7.538 görüldü ve 7.508 ile teknik olarak önemli olan 7.500 seviyesinin üzerinde bir kapanış oldu. Ancak dün özellikle euro/yen ve euro/dolar paritesindeki hareketlerinden sonra gelen kâr realizasyonlarıyla Dax’taki kayıp yüzde 1.25’in üzerine yükseldi. Benzer şekilde ABD Dow Jones endeksinde 13.245 seviyesi önemli bir dirençti. Pazartesi günü 13.317 seviyesi görüldü ve 13.245’in üzerinde bir kapanış oldu. Dün bu endekste de satışlar başladı ve bu yazı yazıldığı sırada 13.240 seviyeleri görüldü. Eğer 13.245’in altında bir kapanış olur ise kâr satışlarının sürmesi ihtimali artacaktır. Yok eğer bu seviyenin üzerinde kapanır ise kısa vadeli nihai hedef 13.460 olarak görünüyor.

Dışarıda bunlar olurken bizde dünkü ihaleler bu havadan az da olsa etkilendi. Hazine’nin yapmış olduğu 7 yıllık, değişken faizli devlet tahvili ve 637 günlük iskontolu devlet tahvili ihaleleri öncesinde ‘ortalamadan alırım’ diyenlerin talebi toplam itfanın 2.5 katına ulaştı. Ancak ihalelerin kendisine katılım ve gelen talep sınırlı kaldı. İhale sonrasında gelen satışların ihale ortalamasının üzerine kadar çıkması da bunu yansıtıyordu. Borsada da durum pek farklı değil. Geçtiğimiz Cuma akşamüstü ve Pazartesi günü bono tarafına gelen alımlara rağmen, borsa cephesinde satış sürüyordu. Özellikle uluslararası yatırım bankalarının sahip olduğu aracı kurumlardan gelen satışlar dikkat çekiciydi. Dün bu satışlar azalmış olsa da yine de sürdü. Gösterge bonolarda 19 bileşiğin üzerine çıkılır ve IMKB 100’de 44.400 ve özellikle de 43.800’ün altına inilir ise satışların artarak devam etme ihtimali yükelecektir. ABD’den faizde değişiklik haberi gelmez ve Dow Jones yeni bir zirveye doğru hareketlenirse bu senaryolar sadece bir süreliğine ertelenecek gibi görünüyor.

DİĞER YENİ YAZILAR