Stresli başlangıç

2006 yılını “başarıyla” kapatan piyasalar, yeni yıl/yeni şans/yeni pozisyon derken yıla gergin bir başlangıç yaptı. “Aman dokunmayalım da yıl böyle kapansın” söylemiyle, bilançolar “kurgulandığı” şekilde kapatıldı

Haberin Devamı

2006 yılını “başarıyla” kapatan piyasalar, yeni yıl/yeni şans/yeni pozisyon derken yıla gergin bir başlangıç yaptı. “Aman dokunmayalım da yıl böyle kapansın” söylemiyle, bilançolar “kurgulandığı” şekilde kapatıldı.

Geçen yıl özellikle emtia piyasalarında fiyatları yukarı ’vurdurarak’ para kazanan hedge fonlar ve global sermaye, bu yıl tersine bir pozisyon alma eğiliminde görünüyor. ABD’deki büyümenin düşeceği, faizlerin yüksek seyredeceği düüşüncesiyle değerli metaller ve petroldeki satışlar yılın ilk haftasına damgasını vurdu.

Hammadde üreticisi durumundaki gelişmekte olan ülke piyasaları da bundan olumsuz etkilendi. Brezilya ve Güney Afrika bunlara örnek. Bu piyasaların borsalarında ya da para birimlerindeki hareketlerde ister istemez “bileşik kaplar prensibine” uygun olarak bizim piyasalarımızı da etkiledi.

Her ne kadar düşen emtia fiyatları bizim için avantaj sağlıyor olsa da, genel seviyenin gerilemesi bizim piyasalarımızın da geriletti. Güney Afrika randı değer kaybedince, YTL dolar karşısında değer kaybediyor. Brezilya parası değilse bile borsası değer kaybedince, İMKB kan kaybediyor.

Dikkat ederseniz biz para birimi ve borsa bakımından iki farklı ülkeden aynı anda etkilenebiliyoruz. Bunun da sebebi, öncelikli olarak ‘kırılgan’ ekonomimiz ve tabii ki bu yılın ‘seçimler’ yılı olması.

Tüm bunlar bu yıla damgasını vuracak ve bu konularda daha çok yazılıp çizilecek. Daha uzağa gitmeden kısa vadede neler olabileceğine dair tahminlere bir bakalım.

Döviz
1.4150 seviyelerinden kapanan YTL kurları dün 1.4560 alış seviyelerine kadar yükseldi, günü 1.4420 alış seviyelerinden kapattı. Dolar/euro paritesinde pek fazla bir değişiklik olmazken yaşanan bu hareketler doğrudan gelişmekte olan ülkelere has tedirginlikten kaynaklanıyor.

1.4320-60 seviyelerine kadar bir düzeltme olsa da önümüzdeki üç dört haftada dolar/YTL kurlarının 1.4680-1.4710 aralığına kadar yükselme ihtimali var. 200 günlük hareketli ortalamaya denk gelen bu seviyelerin ilk aşamada geçilmesi için yeterli “enerji birikimi” oluşmuş görünmüyor.

Bono
Bono cephesi dövize oranla daha sınırlı bir tepki veren ve yıla 21 bileşiklerin altında başlayan gösterge bono faizleri dün bir ara 21.57’ye kadar yükseldi.

Cuma günü ile dün arasında 21.26 ile 21.38 arasında oluşan “gap”in (boşluk) bu hafta içinde kapanma ihtimali yüksek. Yine de kısa süreli bir düşüş sonrasında; önümüzdeki hafta yapılacak ihalelere yaklaşıldıkça; faizler 21.75 bileşik seviyelerine kadar yükselecek görünüyor.

Borsa
Yılın ilk işgününden başlayarak düşen borsanın diğer borsalardaki satışların sürmesi durumunda 37.200 seviyelerine kadar gerilemesi söz konusu. Bu seviyenin görülmesi sonrasında bir düzeltme yaşansa da 39.500 seviyelerinin üstüne geçilmesi oldukça zor görünüyor.

Borsada görünen o ki cumhurbaşkanlığı konusundaki “sis” dağılana kadar yükselişler, satış fırsatı olarak görülecek.

DİĞER YENİ YAZILAR