Gazete Vatan Logo

2019 Nobel Tıp Ödülü açıklandı! Alfred Nobel kimdir?

2019 Nobel Tıp Ödülü kazananları belli oldu. Nobel Tıp Ödülü, ‘’hücrelerin oksijen yeterliliğine adaptasyonu" çalışmasıyla William Kaelin, Peter J. Ratcliffe ve Gregg L. Semenz’in oldu. Nobel Tıp Ödülü sahiplerinin açıklanmasından sonra, birçok insan Alfred Nobel kimdir? diye araştırıyor.

2019 Nobel Tıp Ödülü açıklandı! Alfred Nobel kimdir?

2019 Nobel Tıp Ödülü'nü William Kaelin, Peter J. Ratcliffe ve Gregg L. Semenza kazandı. Ödülün "hücrelerin oksijen yeterliliğine adaptasyonu" çalışması sebebiyle verildiği aktarıldı. Peki, Alfred Nobel kimdir?

ALFRED NOBEL KİMDİR?

Nobel Ödülleri ile anılan Alfred Nobel, 1 Ekim 1883’te dünyaya gelmiştir. Babası iflas ettiği için ağabeyleri Ludvig ve Robert ile birlikte sokaklarda kibrit satan, Nobel, asıl ününü ise ‘’dinamitin mucidi’’ olarak almıştır.

1937’de henüz 4 yaşındayken, babası Immanuel Nobel Saint Petersburg’a taşınır ve burada bir mayın fabrikası kurar.

Mayın fabrikası nedeniyle patlayıcılara olan ilgisi artan Alfred Nobel, 1866 yılında yüzde 75, nitrogliserini, yüzde 25 oranında emici bir toprak türü olan kieselguhr ile karıştırır ve bir patlayıcı bulur.

Nobel’in Güvenlik Barutu ya da daha çok bilinen adıyla dinamiti buluşu, Nobel’i kısa sürede Avrupa’a üne kavuşturdu. Hatta Avrupa’da dinamitin kralı olarak anıldı. Ne var ki Nobel’in patlayıcılara olan ilgili kız kardeşi Emil’in ölümüne sebep olmasına neden olmuştur.

Haberin Devamı

Yıllar sonra, Alfred Nobel, 1879 yılında Paris’in yakınlarındaki Sevran’da bir laboratuar kurar. Burada sürdürdüğü çalışmalarında ise, dumansız barutu keşfeder.

Fransa’ya karşı kurulan bir ittifakta, italya ile işbirliği yapan Nobel, kendisine karşı başlatılan kampanyalar sonucu, Paris’i terk eder ve İtalya, San Remo’ya yerleşir.

Alfred Nobel, San Remo’da 1896 yılında beyin kanaması sonucu yaşama veda eder. Servetinin 1 milyon kronunu yeğenleri ile bir dönem aşık olduğu Sofie Hess bırakmıştır. Geri kalan 33 milyon 200 bin kronu ise her yıl insanlığa hizmet edilmesinde kullanılmasını istemiştir.

Nobel’in bu vasiyeti büyük tartışmalara neden olsa da 1900 yılında İsveç Hükümeti Nobel Vakfı’nı kurarak, her yıl düzenli olarak Nobel Ödülleri'ni vermeye başlar. Bu ödüller fizik, kimya, tıp ya da fizyoloji, edebiyat ve barışa hizmet olmak üzere toplam beş dalda verilmektedir.