Gazete Vatan Logo

Aleviler Erdoğan'nın iftarına gidecekler mi?

Alevi dernekleri hükümetin Alevilere yönelik atağını “asimilasyon politikası” olarak yorumladı.

Aleviler hükümetin açılımına tepki gösterdi


Alevi dernek ve federasyonları Erdoğan’ın iftar yemeğine katılmayacaklarını açıkladı

Hükümetin, “Alevi açılımı”, Alevi derneklerinin sert tepkisi ile karşılaştı. Alevi dernekleri, Muharrem orucunda iftar geleğinin bulunmadığını vurgularken, toplu bir iftar yemeğini “asimilasyon” olarak nitelendirdiler. Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Kazım Genç, “AKP iktidarı, partisine birkaç Alevi kökenli milletvekili, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda mevki ve makam vereceğini söylemekte ve ayrıca dede olduğunu söyleyen bazı insanları partiye almak suretiyle Alevilerin de kendi çatıları altında temsil edildiklerini düşünmektedir. Bir taraftan Alevileri asimilasyonunu hızlandıracak uygulamalar yaparken, diğer taraftan Alevi inancının temel değerleriyle alay etmektedir” dedi. Alevilerin sorunlarının net olduğunu ve devletin tüm kurumları tarafından bilindiğini kaydeden Genç, Başbakan Erdoğan’ın katılımı ile verilecek bir yemeği asimilasyon olarak niteledi. Genç, “Muharrem ayı bir matem ayıdır, yas ayıdır” diye konuştu.

Samimi ve ciddi değil

Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun VATAN’a yaptığı açıklamada, hükümetin Alevilere yönelik açılımını “ciddi ve samimi” görmediğini belirterek, “Bugüne kadar talep ettiğimiz randevuların hiçbirine yanıt verilmedi. Alevilerin sorunlarını çözmek isteyen bir iktidar, beş yıl boyunca istediğimiz altı randevuya yanıt verirdi. Şimdi toplu bir iftar yapılacakmış. Toplu iftar nasıl bir zihniyet? Siyasal olarak Alevi toplumu da kullanılmak isteniyor” dedi. Altun’a göre “iftar yemeği”ne Alevileri temsil eden vakıf ve dernekler katılmayacak.

Devlet güdümünde Alevilik

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser de devletin kendi güdümünde bir Alevilik yaratmaya çalıştığını ileri sürdü. Eser şunları söyledi: “Devlet siyasal İslamcı çizgide bulunan bir Alevi örgütlenmesine gitmek istiyor. Alevileri temsil edecek bir kurum tartışmaları için Alevileri temsil eden gruplar çağrılır. Bu bireysel ilişkilerle yapılacak şey değil. Hükümet bu konuda samimi ise bütün bu kesimlere bir çağrı yapar. Bu işin doğrudan mağduru olan kesimleri dinleyerek, Alevilerin karşı karşıya oldukları sorunların çözümüne cevap arar. AKP’nin Aleviliğe ve Alevilere resmi üniforma giydirerek sünnileştirilme projesi hem demokrasi, hem evrensel hukuk normları hem de laiklik açısından tehlikeli bir yaklaşımdır. “

Toplu iftar geleneği yok

Alevilik araştırmacısı Sosyol Antropolog Prof. Aykan Erdemir, Alevilerdeki Muharrem orucunun, “yas ve Kerbelayı anma” orucu olduğunu ve toplu iftar yapma geleneğinin bulunmadığını bildirdi. Prof. Erdemir, Alevilikteki Muharrem orucunun, Sunnilikteki Ramazan orucunun muadili olmadığını da belirtti.

Haberin Devamı