Gazete Vatan Logo

Aleviler de TRT’den açılım bekliyor

ANKARA - Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız düzenlediği basın toplantısında, kendileri için önem taşıyan Muharrem ayının yaklaştığını hatırlatarak, Hz. Hüseyin ve aile bireylerinin Kerbela’da şehit edildiği bu ayın, Aleviler için “matem ayı” olduğunu söyledi.

Alevilerin Muharrem ayında 12 gün boyunca oruç tuttuklarını anlatan Balkız, “Anlamları ve nedenleri farklı olmakla birlikte Sünni kardeşlerimiz için Ramazan orucu ne değer taşıyorsa Muharrem orucu da biz Aleviler için aynı değeri taşır” dedi.

Ramazan örneği

Ramazan ayı geldiğinde ilgili kurum ve kuruluşların, radyo ve televizyon kanallarının ve gazetelerin oruçla ilgili konular işlediğini dile getiren Balkız, Muharrem ayının ise sessiz sedasız ve yas içinde geçtiğini, Muharrem orucunu kimsenin hatırlamadığını ifade etti.

Eşit yurttaşlık hakkımızın gereği

Kamusal yayın yapması gerekliliği yasalarla belirlenmiş olan TRT’nin Muharrem ayında Alevilere söz hakkı vermesini isteyen Balkız, “Türkiye kamuoyuna öğretimizi anlatmak üzere Muharrem orucu süresince yani 12 gün boyunca günde bir saat program yapma talebimize olumlu cevap beklediğimizi yineliyoruz. Bu bizim eşit yurttaşlık hakkımızın gereğidir” diye konuştu. Hükümetin “Alevi açılımı” kapsamında düzenlenmesi planlanan Muharrem iftarını da doğru bulmadıklarını belirten Balkız, Alevi inancında toplu oruç açma gibi bir gelenek olmadığını kaydetti. Balkız, bu organizasyondan vazgeçilmesini istedi.

Haberin Devamı