Gazete Vatan Logo

Aleviler strateji belirliyor

Toplantıda, iftar yemeğinin dışında AKP’nin “Alevi açılımı” ve ARD televizyonunda yayınlanan dizi de masaya yatırılacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Reha Çamuroğlu tarafından organize edilen Muharrem orucu iftarı öncesinde Türkiye’deki ve yurt dışındaki Aleviler strateji geliştirmek amacıyla harekete geçti. Başkent’te toplanacak olan Alevi önde gelenleri iftar yemeği öncelikli olmak üzere, AKP’nin “Alevi açılımı” ve Alman ARD televizyonunda yayınlanan dizi konusunda ortak görüş açıklayacak.

Başbakan Erdoğan ile çok sayıda bakan ve eşlerinin de katılacağı belirtilen Muharrem orucu iftarı konusunda tartışmalar arttı. Bilkent Oteli’nde gerçekleştirilecek olan iftar yemeğine bazı Alevi dedeleri ile cemaatin önde gelen isimlerinin yanı sıra kimi Alevi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de davet edildi.

GENİŞ KATILIMLI TOPLANTI

11 Ocak öncesinde, bu yemeği eleştiren yurt içindeki ve yurt dışındaki kimi Alevi önderleri de harekete geçti. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’na (AABK) kurumsal olarak bağlı olan ve olmayan Alevi, dernek, ocak ve vakıfların yöneticileri yarın Ankara’daki Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Konferans Salonu’nda toplanarak “strateji” geliştirecek.

Birçok Alevi dedesi, aydın ve sanatçısının yanı sıra bazı siyasetçilerin de davet edildiği toplantıda AKP’nin iftarı öncelikli olarak ele değerlendirilecek. Toplantıda, AKP’nin “Alevi açılımı”na ilişkin tartışma da yapılacak. “AKP neyi hedefliyor? AKP ne kadar samimi?” başlığı altında yapılacak tartışmada, nasıl bir çözüm istendiği de masaya yatırılacak.

Toplantıda ayrıca, Alman 1. Kanalı olan ARD televizyonunda yayınlanan TATORT adlı diziyle ilgili değerlendirmeler de yapılacak. Alevi kurumları adına ABF Genel Başkanı Turan Eser, AAKK Genel Başkanı Turgut Öker ile ABF ve AABK üyesi derneklerin genel başkanları ve başkanlarının katılacağı toplantıda Alevilerin bu konularla ilgili tavrına ilişkin bir açıklama yapılması da bekleniyor.

Haberin Devamı