Gazete Vatan Logo

Alevi iftarında bakan gözyaşları

Alevi çevrelerinden günlerce tartışılan iftar yemeğinde ilginç anlar yaşandı

Alevi çevrelerinden günlerce tartışılan iftar yemeği nihayet yapıldı. Erdoğan’ın iftardaki konuşmasındaki üslup, hayli değişikti: Gelin canlar bir olalım. Acıyı bal eylemeye geldik

ABDAL Musa Vakfı tarafından düzenlenen Muharrem Ayı İftar Yemeği’ne katılan Başbakan Erdoğan, “Siz can kardeşlerimle, gönül dostlarımla bir arada olmaktan, yüz yüze hasbi hal etmekten, son derece memnun olduğumu özellikle ifade etmek isterim” diyerek başladığı konuşmasında, buluşmanın bir matem vesilesiyle olmasının, bir muharrem gününde gerçekleşmesinin, herkes için derin manalar taşıdığını söyledi. Günün anlamını çok iyi bildiğini söyleyen Başbakan “Yüreklerimiz buruk, kalplerimizi mahzundur” dedi.

‘Bizim de matemimiz’

“Ama Allah’a hamd olsun ki gönüllerimiz birdir, beraberdir. Umutlarımız diridir, geleceğe böyle bir umutla bakıyoruz. Herhalde hiçbir toplum, ”gelin canlar bir olalım“ düsturunu, bizim kadar açık ve net olarak dile getirmemiştir. Sevgili canlar, ben buraya, sizin mateminizi paylaşmaya değil, hep birlikte bizim matemimizi paylaşmaya geldim. Bu matem, bizim matemimizdir. Bu duygu seli olarak, bizim ortak dünyamızın bir parçasıdır. Bu davete, gönül huzuruyla icabet ettim çünkü gönül huzuruyla bir davet vardı, benim için de icabet gerekti.”
Erdoğan, konuşmasında, Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil’den de dizelere de yer verdi. Erdoğan, “Bizler, Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil’in ifadesiyle, ’Acıyı bal eylemesini’bilmiş bir milletiz. Burada da acıyı bal eylemek üzere bulunuyoruz. Bundan sonra da Allah’ın emriyle, birbirimizi daha da aydınlatmak üzere, bu ruhla, medeniyet yolundaki yürüyüşümüzü sürdüreceğiz” diye konuştu.
Başbakan, “Değerli kardeşim, edebiyat ve irfan adamı” dediği Çamuroğlu’na ve buluşmaya vesile olduğu için Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfına teşekkür etti.

1000 kişilik salon doldu

* 279 Alevi dernek ve federasyonunun davetli olduğu yemeğe, 8 Alevi Derneği katıldı. Yemekte, Anadolu’nun değişik yerlerinden organize olup gruplar halinde gelen Alevi vatandaşlar da hazır bulundu.
* 1000 kişilik salon doluydu. Büyük bölümü protokol davetlileri oluşturdu.
* Alevi inancı gereği iftarta et ve et ürünleri ikram edilmedi. Yine Alevi inancı gereği su ikramı yapılmadı, masada bıçak bulunmadı.
* AKP’li Reha Çamuroğlu’nun da aralarında bulunduğu bazı erkek davetlilerin Alevi inancı gereği sakal tıraşı olmadıkları görüldü.
* Erdoğan salona alkışlar arasında girdi.

DUYGULANAN KOÇ AĞLADI...

Muharrem orucunun iftarında mersiye ve sofra duaları okunurken AKP’li Kültür ve Turizm eski Bakanı Atilla Koç ile birçok davetlinin gözyaşlarına boğulduğu gözlendi.

‘Birliğimizi bozanları Allah rezil rüsva etsin’

Alevİ toplumunda ayrışmaya neden olan, Başbakan Erdoğan’ın “onur konuğu” olduğu tartışmalı iftar yemeği dün Bilkent Otel’de gerçekleşti. Erdoğan’ın yanısıra 9 bakan, 40’a yakın AKP’li milletvekilinin katıldığı yemekte Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu da bulundu. Yemekte davetlilere Alevi inancı gereği su yerine meyve suyu verildi.

Et ürünleri bulunmayan yemekler yine Alevi inancı gereği bıçaksız yenildi.
Yemeği organize eden AKP’li vekiller Reha Çamuroğlu ile İbrahim Yiğit, iftarın yapılacağı salonun girişinde davetlileri karşıladılar. Bu arada Çamuroğlu’nun Alevi inancı gereği sakal traşı olmadığı görüldü. İftarın yapılacağı salonda Hz. Ali ve Atatürk posterlerinin yanısıra Türk bayrağı asılırken, bir süre Türkçe ilahiler çalındı.

Erdoğan yalnız geldi

Başbakan Erdoğan’ın, eşi Emine Hanım ile katılacağı duyurulan yemeğe yalnız gelmesi dikkat çekti. Başbakan’ın gelişiyle birlikte tartışmalı iftar yemeği de başladı. Konuklar, büyük oranda dolu olduğu görülen salonda yuvarlak masa düzeninde oturdular.
Yemek öncesinde Malatya Hacı Bektaşı Veli Derneği Başkanı Hasan Neşeli, sofra duası yaptı. Neşeli’nin, “Birlik beraberliğimiz bozulmasın. Birliğimizi bozanları Allah islah etsin. Edemiyorsa, rezil rüsva etsin” sözleri dikkat çekti. CHP Diyarbakır eski milletvekili Hüseyin Güler, Kezban-Hüseyin Hatemi, bazı gazete ve televizyonların yöneticileri de yemeğe katılanlar arasındaydı.

İLGİLİ HABERLER

Başbakan gerçek niyetini ortaya koydu

Erdoğan bir adım atmalı



Haberin Devamı