Gazete Vatan Logo

Alevi Çalıştayları nihai raporu açıklandı!

Aşura gunu resmi tatil oluyor!

Alevi çalıştaylarının raporunu açıklayan Çelik, yapılacakları şöyle sıraladı: Hacıbektaş’ta üniversite açılacak, müfredat değişecek, Madımak’a anı panosu asılacak

Devlet Bakanı Faruk Çelik dün Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi’nde gerçekleştirdiği basın toplantısında 202 sayfalık “Alevi Çalıştayları Nihai Raporu’nu açıkladı. İlki 3-4 Haziran 2009 ve sonuncusu 28-30 Ocak 2010’da gerçekleştirilen Alevi Çalıştaylarına ilişkin rapor için Bakan Çelik kısa vadede yapılacakaları şu şekilde açıkladı: “İhtiyaç duyulacak kaynağın sağlanması, yer tahsisi ve inanç rehberlerinin eğitimi için üniversiteler bünyesinde enstitü kurulması gibi çözümlerin, ilgili kesimlerle tartışmaya açılması.” Bakan Faruk Çelik orta ve uzun vadede ise Cemevlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir devlet kurumu çatısı altında yer alıp almayacağının değerlendirileceğini ifade etti. Raporda sonuç elde edilen konular şu şekilde ifade edildi:

MÜFREDAT: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin müfredatıyla ilgili çalıştaylarda varılan mutabakat gereğince Alevilerden oluşan bir komisyonun 3 ayda tamamlandı ve anlaşma sağlanan yeni müfredat 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında öğrencilerin sıralarına konmuş olacak.

ÜNİVERSİTE: Cemevlerinin hukuki bir statüye kavuşturulması konusunda çalıştay katılımcıları arasında fikir birliği sağlandı. Raporda ayrıca Aşure Günü’nün resmi tatil yapılması, Hacıbektaş ilçesinin misyonuna uygun şekilde ihya edilmesi ve Hacıbektaş’ta aynı adla bir üniversite açılmasının yerinde bir düzenleme olacağı ifade edildi.

MADIMAK: Kamulaştırılan Madımak Oteli’nin bir bölümünün, hayatını kaybedenlerin anısını hatırlatacak şekilde düzenlenmesi önerilen raporda, olayın da tüm boyutlarıyla aydınlatılmasının önemi vurgulandı. Raporda otelin girişine, olayı tel’in eden, kurbanların isimlerinin de sıralandığı “Ortak acı hatırası, sağduyu ve sevgi yoksunluğunun çok acı verici olaylarından birisi 2 Temmuz 1993’te burada yer alan Madımak Oteli’nde yaşanmıştır. Bu acı olayın kurbanlarının adlarını, diğer bütün sevgisizlik kurbanlarıyla birlikte, ortak ve derin bir acıyla ve rahmetle anıyoruz” yazılan pano asılması tavsiye edildi.

YENİ İSİMLER: Raporda “kimi Alevi köylerine konan örseleyici isimlerin iptal edilmesinin” yerinde bir düzenleme olacağı vurgulandı.


‘Olumlu sonuçlar alınamadı’

* Ali Balkız (Alevi Bektaşi Federasyonu eski Başkanı)
“Nihai rapor beklediğimiz gibi olumlu sonuçlar alınmadan açıklandı. 2 yılda sadece AKP bu konuyu konuşmuş oldu ve bunu da büyük bir lütufmuş gibi gösterdi. Cemevlerinin statüsü, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Alevilerin talepleri, Din derslerinin statüsü, Alevi köylerine atanan Sünni imamlar ve Madımak’ın tamamen müze halinle getirilmesi gibi tüm temel konularda olumlu sonuç alınamadı. Aleviler binlerce yıldır ocak ve dergahlarda eğitilirken AKP ‘Dede’ diyemediği için ‘inanç önderi’ olarak tanımladığı devletin çalışanı insanların üniversitelerde Aleviliği öğreneceğini söylüyor. Ben büyük Alevi mitinginde yüz binlerce insana böyle bir şey ister misiniz diye sorduğumda ‘Hayır’ dediler. Aleviler bir kez daha devlet tarafından aldatıldı.”


‘Alevilerin taleplerine uygun değil’

* Kazım Genç (Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Sekreteri)
“Bakan Faruk Çelik’in Madımak’a ilişkin ortaya koyduğu ‘anı panosu’ projesi beni şoke etti. Madımak’ta 33 insan katledildi; otelde ayrıca otel çalışanlarıyla birlikte 35 kişi katledildi. Ancak polisin sağa sola ateş etmesiyle 2 saldırgan da öldü. Nasıl olur da Madımak’ta ölenler diye hem katledilen hem de katleden aynı anıtta yer alabilir? Otelin girişi anı evi olacak deniliyor. Orada katliam yapıldı ve katliamın anı evi değil utanç müzesi olur. Bu müze yapılmalı ve katliamın karşısında durulduğu açıkça gösterilmelidir. Hükümet göz boyamak için bu açıklamaları yapıyor ancak Alevilerden oy almak için ortaya konulan çözümler Alevilerin taleplerine uygun değildir.”

Altun: Başbakan’a teşekkür ediyoruz

Raporla ilgili yazılı bir açıklama yapan Dünya Ehli Beyt Vakfı Genel Başkanı Fermani Altun, Alevi zorunun ilk defa AK Parti iktidarı sırasında masaya yatırıldığnı söyledi: “Bu görevi özveriyle yürüten Devlet Bakanı Faruk Çelik, güvenilir, saygın bir şahsiyet olarak tüm Alevi toplumunun teveccühünü kazanmıştır. Din ve Ahlak dersleri ile ilgili boyutu müfredata girmiştir. Yine Madımak Oteli sorunu çözümlenmiştir. Diğer hususların çözümlenmesi için anayasal ve devrim kanunlarının en büyük engel olduğu ortaya çıkmıştır. Sorunların çözümlenmesinin tek yolu yeni sivil demokratik bir anayasa değişikliğinden geçmektedir.” Altun, “Bu açılımları ülkemize yaşatan ve Türkiye’yi demokratik bir dünya ülkesi olması yolunda önemli mesafe kat eden Başbakan’a teşekkür ediyoruz” dedi.

PANOYA TEPKİ

Faruk Çelik, Madımak Oteli’ne ölenlerin isimlerinin yer aldığı pano asılacağını açıkladı. Çelik’in bu önerisi birçok Alevi temsilcisinin tepkisini çekti. Öneriyi ‘göz boyama’ olarak nitelendiren bazı Alevi önderler, “Katliamda 2 saldırgan da ölmüştü. Onların adı da mı panoda yer alacak” diye sordu.

Haberin Devamı