Gazete Vatan Logo

ALES soru ve cevapları yayınlandı! (ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?)

ALES soru ve cevapları ÖSYM tarafından açıklandı. Sınava giren adaylar, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden giriş yaparak tüm soruları görebilirler. Sisteme giriş yapılmadan ise sınav soru ve cevaplarının sadece bir kısmı görülebilir. İşte ALES hakkında tüm detaylar…

ALES soru ve cevapları yayınlandı! (ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?)

ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden, ALES bahar dönemi sınav soruları ve cevapları adayların erişimine sunuldu. ALES sorularına ve cevaplarına ulaşmak isteyen adaylar, T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile aday işlemleri sistemine girmeleri gerekmektedir. ALES’e girmeyen adaylar için ise soruları ve cevapların sadece %10’unu görebilme hakkı verildi. Bir yıl içinde ilkbahar dönemi ve sonbahar dönemi olmak üzere 2 kez gerçekleştirilen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş bahar dönemi sınavı bu sene 7 Mayıs 2017 Pazar tarihinde gerçekleştirildi. ALES kapsamında sınava giren adaylara Sayısal-1, Sayısal-2 ve Sözel-1, Sözel-2 bölümlerinden 40’ar tane soru yöneltildi.

ALES SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

ALES SONUÇLARI HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ALES SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ALES sorularının ve cevaplarının yayınlanmasının ardından adaylar tarafından, bahar dönemi ALES sonuçlarının ne zaman açıklanacağı merak konusu oldu. ÖSYM tarafından 7 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen sınav sonucu, ÖSYM’nin yayınladığı 2017 sınav takvimine göre 8 Haziran 2017 tarihinde açıklanacaktır.

ALES PUANLARI NEREDE KULLANILIR?

ALES puanları, yükseköğretim kurumlarındaki araştırma görevlisi, okutman, öğretim görevlisi, çevirici, uzman, eğitim ve öğretim planlamacısı kadroları için açıktan atamalarda ya da öğretim görevlisi dışında yer alan diğer kadrolar için naklen yapılacak olan atamalarda kullanılır. Bunlar dışında da lisans üstü eğitime girişte, yurt dışı yüksek lisans eğitimleri için de ALES puanları kullanılabilir. Adayların aldıkları ALES puanlarının geçerlilik süresi, sınavın gerçekleştirildiği tarihten itibaren 3 yıldır.

ALES PUAN HESAPLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

ALES’te çoktan seçmeli sorular yer alır. Sınav kitapçıklarının cevap alanı kısmı ÖSYM yetkilileri tarafından optik okuyucu ile okunur. Bilgisayar ortamında gerekli değerlendirme işlemleri gerçekleştirilir. Sınava giren adayların her testte bulunan sorulara vermiş oldukları doğru cevaplar ve yanlış cevaplar ayrı ayrı hesaplanır. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkartılır ve sınav için ham puan elde edilir.

Sınavı kabul edilmiş olan tüm adayların her bir test için ham puan ortalamaları ile standart sapmaları ayrı ayrı değerlendirilir. Adayların ham puanları, ortalaması 50 ve standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülür. Böylece adayların Sayısal-1, Sayısal-2, Sözel-1 ve Sözel-2 standart puanları hesaplanmış olur. Hesaplama işlemleri sonrasında elde edilen bu standart puanlar kullanılır ve her adayın sayısal ağırlıklı puan, sözel ağırlıklı puan ve eşit ağırlıklı puan olmak üzere 3 farklı ağırlıklı puanı hesaplanmış olur.

ALES sınavının ardından ÖSYM Başkanlığı ya da yetkili merciler tarafından iptal edilmesine karar verilen sorular değerlendirme işlemlerinin dışında tutulur. Geçerli olan sorular üzerinden puan değerlendirmesi yeniden saptanır ve puanlama işlemi gerçekleştirilir.

Haberin Devamı