Gazete Vatan Logo

ALES sonuçları açıklandı mı? ALES sonuçları nereden öğreniliyor?

ÖSYM tarafından 7 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen ALES sonuçları bugün açıklanacak. ALES’e giren adaylar sonuçlar açıklandığından ÖSYM’nin resmi sitesi üzerinden ulaşabilecekler. ALES hakkındaki tüm ayrıntılar haberimizde!

ALES sonuçları açıklandı mı? ALES sonuçları nereden öğreniliyor?

ALES’ e giren adaylar için sınav sonucu bugün açıklanacak. Sınava giren adaylar, sonuçlarını "https://sonuc.osym.gov.tr/" adresi üzerinden öğrenebilecek. Aday işlemleri sistemine giriş için adaylar, T.C. kimlik numaralarını ve aday şifrelerini kullanırlar. Sonuçlar kısmından da ALES sınav puanı öğrenilebilir. Bu bölümden adaylar sınavda yaptıkları yanlış cevapların ve doğru cevapların sayısına da görebilirler.

ALES SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Binlerce adayın ter döktüğü sınavın soruları da sınavın gerçekleştirilmesinin ardından kısa bir süre sonra yayınlanmıştı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da ALES soru ve cevaplarının tümü sadece sınava girmiş olan adayların erişimine açıldı. Sınava girmemiş olanlar ancak sınav sorularını merak eden adaylar da sınavın soruları ve cevaplarının yalnızca %10’unu ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden görebilir.

ALES PUANI NERELERDE KULLANILIR?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) puanları, 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında 5538 sayılı kanun ile eklenen ek madde 8 uyarınca;

Haberin Devamı

Yükseköğretim kurumlarında okutman, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, eğitim-öğretim planlamacısı, uzman ve çevirici kadroları için yapılacak olan atamalarda

Ülkemizde lisansüstü eğitime giriş sürecinde

Yurt dışı lisansüstü eğitimine gönderilecek olan adayların seçiminde

ilgili kurumlar tarafından kullanılacak olan puanları sağlayan sınav sistemidir.

Adaylar tarafından alınan ALES puanları, sınavın gerçekleştirildiği tarihten itibaren 3 yıl geçerlilik süresine sahiptir.

ALES PUAN HESAPLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

ALES, çoktan seçmeli sorulardan oluşur. Sınav kitapçıklarının cevap alanı, ÖSYM yetkilileri tarafından optik okuyucuyla okunur. Bilgisayar ortamında gerekli sınav değerlendirme işlemleri gerçekleştirilir. Sınava giren adayların her testte verdikleri doğru cevaplar ve yanlış cevaplar için ayrı ayrı hesaplama yapılır. Doğru cevap sayısı toplamından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılır, sınav ham puanı elde edilir. Sınavı geçerli olarak kabul edilen tüm adayların ham puan ortalaması ve standart sapması ayrı değerlendirilir. Ham puanlar standart sapması 10 ve ortalaması 50 olan standart puanlar dönüştürülür. Adayların Sözel-1, Sözel-2 ve Sayısal-1, Sayısal-2 puanları hesaplanır. Hesaplama işlemleri sonucunda da her aday için sözel ağırlıklı puan, sayısal ağırlıklı puan ve eşit ağırlıklı puan elde edilir.

Haberin Devamı

ALES sınavı sonrasında ÖSYM Başkanlığı veya yetkili merciler tarafından sorular içinden iptal edilmesine karar verilenler değerlendirme işlemi dışında tutulur. Puan değerlendirmesi, geçerli sorular üzerinden yeniden yapılır.