Gazete Vatan Logo

ALES sonuçları açıklandı! ALES sonuçları nereden öğrenilir?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonuçları açıklandı. Sınava giren adaylar ALES sonuçlarına ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden ulaşabilirler. ALES sonuçları hakkında tüm detaylar haberimizde!

ALES sonuçları açıklandı! ALES sonuçları nereden öğrenilir?

ÖSYM tarafından 7 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirilen ALES sonuçları açıklandı. Adaylar sınav sonuçlarına ÖSYM’nin sonuc.osym.gov.tr internet sitesi üzerinden T.C. kimlik numaralarını ve aday şifrelerini kullanarak giriş yaparak ulaşabilirler. Sınav sonuç sayfası üzerinden de sınavda yapılan doğru cevapların ve yanlış cevapların sayılarına ulaşılabilir.

ALES SONUÇLARI HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ALES PUANI NERELERDE KULLANILIR?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş sınavı (ALES) puanları, 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğrenim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde 5538 sayılı kanun ile eklenmiş olan ek madde 8 uyarınca;

Ülkemizde lisansüstü eğitime giriş için,

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman, uzman, eğitim ve öğretim planlamacısı, çevirici kadroları için yapılacak olan atamalarda,

Yurt dışında lisansüstü eğitime gönderilecek adayların seçim sürecinde

ilgili kurumlarca kullanılacak olan puanları sağlayan sınav sistemidir.

Haberin Devamı

ALES SONUÇLARINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından sınav sonucu için incelenme talebinde bulunmak isteyen adaylar, 10 gün içerisinde itiraz işlemi gerçekleştirmelidir. İtiraz işlemleri için ÖSYM tarafından yayınlanan Genel Amaçlı Dilekçe örneği kullanılacaktır. Sınav soruları için yapılacak olan itirazların ise sonuçların açıklandığı tarihten itibaren 3 iş günü içinde yapılması gerekir. Yapılacak itiraz işlemleri, adaylar tarafından dava açabilme hakları olan 10 günlük dava sürecini durdurmaz. Adaylar tarafından itiraz işlemi için, inceleme masrafı olarak ÖSYM’nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Kamu Girişimci Şubesi’ne ücret yatırması gereklidir. Ücret yatırıldıktan sonra da bankadan alınmış olan dekont, gönderilecek olan dilekçenin üzerine eklenmelidir.

İtiraz dilekçesi, ÖSYM’nin Ankara/Bilkent’te bulunan Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı adresine gönderilmelidir. İtiraz sürelerinin hesaplama işlemi yapılırken ÖSYM’nin genel evrak kaydı giriş tarihi esas alınmaktadır.

Haberin Devamı

Adayların itiraz süresi bittikten sonra yapacakları itirazlar ile üzerinde adayın T.C. kimlik numarası, evrak referans numarası ve adres bilgisi bulunmayan dilekçeleri dikkate alınmaz. Bu dilekçeler için değerlendirme yapılmaz. Bunlar haricinde banka dekontunun ekli olmadığı ve imzalanmamış olan dilekçeler de işleme alınmaz.

ALES PUANI KAÇ YIL GEÇERLİ OLACAKTIR?

Sınav sonucunda adayların elde etmiş oldukları ALES puanları, sınavın yapıldığı tarih itibariyle 3 sene geçerlilik süresine sahiptir. Eğer aday birden fazla ALES puanına sahipse, yüksek olan ALES puanı kullanılır.

Adaylar tarafından ALES’e girmek için bir sınırlama koyulmamıştır. İsteyen adaylar, gerçekleştirilecek tüm ALES’lere katılabilirler.

ALES PUAN HESAPLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

ALES, çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir sınavdır. Adaylara ait sınav kitapçıkları, ÖSYM tarafından optik okuyucular yardımı ile okunur. Bilgisayar ortamında sınavın değerlendirme işlemleri yapılır. Sınavda adaylar tarafından verilmiş olan doğru cevaplar ile yanlış cevaplar için ayrı hesaplama yapılır. Doğru cevap sayısı toplamından, yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılır. Böylece sınav için ham puan elde edilir. Adayların standart sapması ile ham puan ortalaması değerlendirilir. Ardından ham puanlar ortalaması 50 ve standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülür. Adaylar için Sayısal-1, Sayısal-2 ve Sözel-1, Sözel-2 puanlarının hesaplaması yapılır. Yapılan hesaplamalar sonucunda da her adayın sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı puanı elde edilir.

Haberin Devamı

ALES sınavının sonrasında ÖSYM Başkanlığı tarafından ya da yetkili merciler tarafından iptal edilmesine karar verilen sorular değerlendirme işlemleri dışında tutulur. Ardından da geçerli sorular üzerinden adayların puan değerlendirme işlemleri gerçekleştirilir.