Gazete Vatan Logo

ALES sınav sonuçları ne zaman belli olacak?

18 Aralık 2016 Pazar Günü gerçekleştirilen ALES güz dönemi sınavının hemen ardından sınava giren milyonlarca aday sonuçları beklemeye başladı. ALES sınav soru ve cevapları, hem internet hem de televizyon üzerinden açıklanmıştı. Cevaplarını kontrol eden adaylar ALES’in bir an önce açıklanmasını bekliyor.

ALES sınav sonuçları ne zaman belli olacak?

ALES daha çok lisans eğitimini tamamlamakla beraber sonrasında akademik eğitimine, yüksek lisansla başlayarak devam etmek isteyen bireyler için oluşturulmuş bir sınav uygulamasıdır. ALES yalnızca akademisyenlere hitap eden bir sınav uygulaması değildir. Bunun yanı sıra özellikle yükseköğretim kurumlarında uzman, öğretim görevlisi, çevirici, eğitim öğretim planlamacısı ya da okutman olmak isteyen bireylerin de girdiği bir akademik sınavdır diyebiliriz. Açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olan ALES, dallarında uzmanlaşmak isteyen bireyler için kariyerlerindeki ilk adım olacaktır. Aynı zamanda yabancı ülkelerde de lisansüstü eğitim yapmak isteyen bireyler yine ALES uygulamasından yararlanabilir.

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) ÖSYM yani bilinen Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından uygulanan bir sınav sistemidir. Yani ALES soruları ve cevapları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından oluşturulmaktadır. Ayrıca ALES yılda iki kez uygulanmaktadır. Bir tanesi ilkbahar diğeri ise sonbahar dönemlerinde yapılan bir sınav sistemi olan ALES’e bireyler istedikleri zamanda girebilirler. Bu sınav uygulamaları ALES İlkbahar Sınavı ve ALES Sonbahar Sınavı olarak ikiye ayrılmaktadır diyebiliriz. 8 Mayıs 2016 tarihinde ALES ilkbahar dönemi sınavı gerçekleştirilmişti.

Haberin Devamı

ALES ilkbahar dönemi sınavından on yedi gün sonra yani 25 Mayıs 2016 tarihinde ise ALES ilkbahar dönemi sınav sonuçları açıklanmıştı. Çok kısa denebilecek bir sürede açıklanan ALES ilkbahar dönemi sınav sonuçları, 18 Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirilmiş olan ALES sonbahar dönemi sınavlarının ne zaman açıklanacağına dair soru işaretleri yarattı.

ALES SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ALES Güz Dönemi Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

18 Aralık 2016 Pazar günü gerçekleştirilmiş olan ALES güz dönemi sınavının ardından milyonlarca aday sınav sonuçlarını beklemeye başladı bile. Sınavın üzerinden iki haftaya yakın bir süre geçmiş bulunuyor. Bu nedenle ALES’e giren milyonlarca aday sürekli ÖSYM tarafından oluşturulmuş olan internet sitesini sürekli ziyaret ediyor. Henüz Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi yetkilileri tarafından ALES sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağına dair bir açıklama gelmiş bulunmuyor. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi bu tarihe kadar olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na dair sınav sonuçlarını sınavdan en az iki hafta gibi bir süre ile açıklamıştı. Bu nedenle 18 Aralık 2016 Pazar günü yapılan ALES güz dönemi sınav sonuçlarının açıklanması adayları heyecanlandırdı. ALES’e giren milyonlarca aday 2017 yılının Ocak ayının ilk haftası sınav sonuçlarının açıklanacağını tahmin ediyor.

ALES Başvuru Ücreti

ALES başvuru ücretinin bu yıl 80.00 lira olacağı belirtilmişti. Ayrıca başvuru hizmet ücreti de 3 TL olarak güncellenmişti. Milyonlarca adayın sınava başvuru yaptığı sistem eski fotoğraf kabul etmediği için kişilerden yeni fotoğraflar istenmişti. Sınav sonuçlarının öğrenilmesi sırasında gerekli olan internet üzerindeki bilgi ekran şifre ücreti ise 5 TL olarak güncellenmişti. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na katılacak olan adaylar sınav katılım ücretini, ÖSYM’nin resmi sitesinden ödeyebilme imkanına sahipler. Bu ödemeyi yapmak için öncelikle ÖSYM’nin resmi sitesine giriş yapılması gerekmektedir. Daha sonra ise sitenin de yönlendirmeleri ile “ödemeler” bölümüne girmek gerekmektedir. En son aşama olarak da yatırılması gereken sınav katılım ücreti hızlı ve pratik biçimde yatırılabilir. Aynı zamanda internet bilgi ekran sisteminden bu ödemeyi yapmak istemeyen bireylere ise bir başka yol daha sunulmuştur.

Haberin Devamı

ÖSYM tarafından tespit edilen bankalar tarafından da alınan ALES sınav katılım ücreti bireylerce bu bankalara yatırılabilir. Eğer kişi ALES sınav katılım ücretini ÖSYM tarafından belirlenmiş olan bankalara yatırdıysa banka tarafından verilen dekontu ya da resmi belgeyi saklaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı başvuruları, tıpkı sınav ücreti ödeme işlemi gibi ÖSYM tarafından oluşturulan resmi sitesi üzerinden yapılabilmekte. Bu işlem için öncelikle kişinin T.C kimlik numarası ve belirlemiş olan şifre ile ÖSYM resmi internet istesine giriş yapması gerekmektedir. Daha sonra ise ÖSYM resmi internet sitesi üzerinde girmek istenilen ALES dönem sınavı seçilip, ÖSYM tarafından oluşturulan resmi sitenin yönlendirmesi aracılığıyla ALES başvurusu tamamlanabilmekte.

ALES’te Uygulanan Puan Sistemi

Haberin Devamı

ALES sınav sonucunda kişinin başarılı sayılıp sayılamaması aslında o kişinin gireceği ve alana bağlıdır. Tezli ve tezsiz yüksek lisans yapmak için ALES sonuçları kullanılmaktadır. Yüksek lisans için kişinin ALES’ten en az 55 puan alması gerekmektedir. Kişi doktora programında eğitim almak ya da sanatta yeterlilik programlarına katılabilmek için ise 80 puan almalıdır. Ayrıca kişilerin girmek istediği alan puanları yalnızca ÖSYM tarafından belirlenebilir.

Haberin Devamı