Gazete Vatan Logo

ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanıyor?

18 Aralık Pazar günü gerçekleşen ALES’in ardından adaylar şimdi de sınavın ne zaman açıklanacağını merak ediyorlar. ALES soruları ve ALES puan hesaplamaları hakkında tüm merak ettiklerinizi bu haberimizden öğrenebilirsiniz.

ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanıyor?

ALES sınavı her yıl olduğu gibi çeşitli tartışmalara da yol açmıştır. Kimileri sınav sorularını çok zor bulurken kimileri de tam aksi bir şekilde soruları oldukça kolay bulmuştur. İptal edilmesi gereken sorular olduğunu dile getiren kişilerin aksine henüz sınav ile ilgili iptali söz konusu olan bir soru açıklanmamıştır.

18 Aralık Pazar günü saat 09.30’da gerçekleşmiş olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı toplamda 180 dakika yani üç saat sürmüştür.

AÖL SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

AÖL SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

SINAVA DAİR MERAK EDİLEN BİLGİLER

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na giren birçok adayın en çok merak ettiği konulardan biri de bu sınavın sonuçlarının kaç yıl boyunca geçerli olacağını bilmektir. ALES sonuçları, sınav sonuçlarının açıklandığı günden itibaren toplamda üç yıl boyunca geçerli olacaktır.

ALES sınavına dair bir diğer merak edilen şey ise sınav ile ilgili olarak yapılacak puanlama sistemidir. ALES sınavında bilindiği üzere dört farklı test türü yer almaktadır. Adaylar bu dört testten en az üçünü çözmekle yükümlüdür. Çözülecek bu testlerin ve her bir test içerisinde yer alan soruların kendi içinde bir puanlama hesabı yer almaktadır. Testler ile ilgili olan puan hesabı da kılavuz içerisinde yer almaktadır.

Haberin Devamı

ALES sınavına başvuran kişilerin akıllarında giderilmesi gereken en büyük sorunlardan biri ise sınav başvuru ekranında yer alan eğitim bilgisi şartının olup olmadığıdır. Zira kimi adaylar sınava başvuru yaptıkları sırada sistem üzerinde yer alan eğitim bilgilerinin eksik olduğunu görmüştür. Bundan dolayı da hemen endişeye kapılan adaylar bu konu hakkında bir an önce bilgi edinmek istemiştir. Fakat bu tür adayların herhangi bir konuda endişe duymalarına gerek yoktur. Güncel başvuru yapmak isteyen adaylar herhangi bir ÖSYM sınav koordinatörlüğüne gidebilirler.

ALES SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Henüz ALES sonuçları ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmamış olsa da geçmiş yıllarda olduğu gibi sınav sonuçlarının da kısa bir süre içinde açıklanacağını kolaylıkla söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

ALES sonuçlarının hem Türkçe hem de İngilizce bir şekilde açıklanacağını da belirtelim. Ayrıca sonuçların, her bir aday tarafından yapılmış olan doğru ve yanlış cevapların sayısına göre hesaplanacaktır. Böylelikle de her bir adayın başarı sırası tespit edilebilecektir.

ALES sonuçlarını öğrenmek isteyen adayların yapması gereken tek şey ÖSYM aday işlemleri sistemi olan ais.osym.gov.tr sitesine gitmek ve T. C. Kimlik numaraları ya da kimlikleri olmayan adaylar için verilen yabancı uyruklu kimlik numarası ile birlikte ÖSYM şifrelerini girmektir. Böylelikle adaylar sisteme giriş yapabilir ve sınav sonuçlarını öğrenebilirler.

Ayrıca adaylar, aday işlemleri sistemine girebilmek için ÖSYM sitesini kullanabilecekleri gibi ÖSYM tarafından sunulmuş olan mobil uygulamayı da kullanabilmektedir.

ALES İTİRAZ HAKKI

ALES sonuçları açıkladıktan sonra adaylar on güç içinde itiraz edebilme hakkına erişirler. Sınavların açıklandığı günden bir gün sonra bu süre başlar. Sınav sonuçlarına itiraz etmek isteyen tüm adaylar Genel Amaçlı Dilekçe örneği üzerinde yer alan bilgileri doğru bir şekilde doldurarak sınav merkezlerine başvuru yapmalıdır.

Haberin Devamı

Ayrıca adayların inceleme masraflarının karşılığını da Ziraat Bankası Ankara Kamu Girişimci Şubesi hesabına yatırmaları gerekiyor. Ödeme yapan adayların dekont almaları ve bu dekontu da gönderecekleri Genel Amaçlı Dilekçe ile birlikte yollamaları gerekiyor.

Bu dilekçe örneği üzerinde olması gereken kimlik numarası, evrak referans numarası, adres gibi bilgilerin eksik olması ya da imzası eksik olan ve dekontu bulunmayan dilekçeler işleme alınmayacak ve bu postalara geri dönüş yapılmayacaktır.

ALES soruları ile ilgili bir itirazı olan kişilerin sınavdan bir gün sonra başlayan üç günlük dönem içerisinde sınav soruları ile ilgili olarak itiraz etme hakkını elde ederler.