Gazete Vatan Logo

ALES sınav giriş yerleri nasıl öğrenilir?

ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş ilkbahar dönemi sınavı için adayların sınav giriş yerleri belli oldu. Sınava girecek adaylar, ALES sınav giriş belgesini nasıl alacaklar? ALES ile ilgili detaylar haberimizde!

ALES sınav giriş yerleri nasıl öğrenilir?

ALES ilkbahar dönemi sınavı için adayların sınava girecekleri yerler açıklandı. Adaylar, T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden aday işlemleri sistemine girerek sınava girecekleri yeri öğrenebilirler.

ALES Sınav Girişi Yerleri Hakkında Detaylı Bilgileri İçin TIKLAYINIZ!

Yukarıdaki link bilgilendirme amaçlıdır.

09.45’ten Sonra Alım Yapılmayacak!

ALES ilkbahar dönemi sınavının başlangıç saati 10.00. ÖSYM tarafından hayata geçirilen 15 dakika kuralı diğer sınavlarda olduğu gibi bu sınavda da uygulanacak. Adayların 09.45’ten sonra sınav binalarına girmelerine izin verilmeyecek. Adayların bu kuralı dikkate alarak sınava girecekleri binaya en az 1 saat öncesinde giderek beklemeleri yararlarına olacaktır.

ALES Sınavına Kimler Girebilir?

ALES’e, lisans eğitim programından mezun olmuş olanlar ile mezun olabilecek durumda olan kişiler girebilir. Bu kişiler dışında lisans eğitimini yurt dışında almış ve Türkiye’de de kariyeri için bir başlangıç yapmak isteyen kişiler de ÖSYM tarafından açıklanan kanun hükmünde kararname uyarınca ALES’e girebilirler. Okutman, uzman, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ile eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolara açıktan atanabilmek için, öğretim elemanı dışında yer alan kadrolar için de naklen atanma yapabilmek için ALES, adaylar tarafından girilmesi zorunlu bir sınavdır.

Haberin Devamı

ALES Puanı Kaç Yıl Geçerli Olacak?

Adayların sınavdan alacakları puanlar, sınavın gerçekleştirildiği tarihten itibaren 3 sene geçerlilik süresine sahip olacak. Aday, eğer birden fazla ALES puanına sahipse geçerlilik süresi devam etmekte olan en yüksek ALES puanı kullanılacaktır. ALES’e girme konusunda adaylar için bir sınırlama koyulmamıştır. İsteyen adaylar, gerçekleştirilecek olan tüm ALES’ler için başvuru yapıp, sınava girebilme hakkına sahiptir.

ALES İlkbahar Dönemi sınavında nasıl sorular sorulacak?

ALES’te adayların cevaplandırması gereken iki farklı bölüm var. Bu bölümler sayısal ve sözel olarak ayrılır. Sözel ve sayısal bölümlerde kendi içerisinde Sayısal-1, Sayısal-2 ve Sözel-1, Sözel-2 olmak üzere ayrılır. Sınavda adayların cevaplaması için 160 soru sorulacak. Her bir bölüm içinde 40 soru yer alacak. Sayısal testler genel olarak adayların daha çok mantıksal olarak akıl yürütebilme becerileri ile sayısal becerilerini ölçmeye yönelik olan sorulardan meydana gelecek. Sözel testler de ise adayların sözel olarak akıl yürütebilme becerilerinin ölçülmesini sağlayacak olan sorular bulunacak.

Haberin Devamı

Sınavda yer alacak olan sorular, adayların mezun oldukları yükseköğretim programlarından edindikleri yeterlilikleri ve bilgileri ölçmez. Sınavda sorulacak olan sorular farklı alanlardan mezun olan adayların cevaplandırabilecekleri nitelikte olan sorulardır. Sınava giren adaylar, puan olarak hangi puan türünün yüksek olarak hesaplanmasını istiyorsa o ağırlıklı puan türü doğrultusunda dört test içerisinden en az üç tanesini çözecektir. İsteyen adaylar, dört testi de çözebilir.

ALES’te Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sınava girecek olan adaylar, sınav giriş belgelerini ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden renkli ya da siyah-beyaz olarak alabilirler. Sınav giriş belgesinin üstünde adayın fotoğrafının yer alması zorunludur. Aday fotoğrafı olmayan sınav giriş belgesi ile sınava girilmez. Sınav giriş belgesini ön ve arka yüzü ÖSYM tarafından yazılmış olan bilgiler dışında çizilmemelidir ve karalanmamalıdır. Adaylar, giriş belgelerini sadece internet üzerinden alabilecektir. Ayrıca adayların adreslerine posta ile belge gönderimi yapılmayacaktır.

Haberin Devamı

Sınav gününde sınav giriş binası önlerinde yoğunluğa neden olmamak için adaylar, çanta ve benzeri eşya getirmemelidir. Sınava giderken de metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafet giyilmelidir. Sınav salonlarına adayların alınma işlemlerinin zamanında tamamlanabilmesi için de en az 1 saat öncesinde sınav giriş binası önünde hazır olarak beklenmesi gerekir.