Gazete Vatan Logo

ALES geç başvuru işlemleri başladı! ALES başvuru işlemleri nasıl yapılıyor?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) geç başvuru işlemlerine start verildi. ÖSYM tarafından yapılan açıklamanın ardından ALES başvuru işlemlerinin nasıl yapıldığını merak etmeye başladılar. İşte ALES geç başvuru işlemleri...

ALES geç başvuru işlemleri başladı! ALES başvuru işlemleri nasıl yapılıyor?

ALES geç başvuru işlemleri başladı. Peki ALES başvuru işlemleri ne kadar sürecek? İşte ALES başvuru işlemlerine ilişkin merak edilen soruların yanıtları...

ALES GEÇ BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

ALES geç başvuru işlemi, ÖSYM aday işlemleri sisteminden yapılır. Adaylar T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile sisteme girdikten sonra başvurularını tamamlayabilirler. Sistem üzerinden başvurusunu yapan adaylar sınav ücretini, ÖSYM ‘’Ödemeler’’ kısmından ödeyebilirler.

ALES geç başvuru işlemi için adaylar 135 Türk Lirası sınav ücreti ödeyecekler. Bunun dışında normal başvuru sürecinden farklı olarak, geç başvuru yapan adaylar sınava sadece Ankara’da girebilecek.

ALES HANGİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI?

ALES için bazı değişiklikler yapıldı. Yapılan değişiklikler kapsamında; sınavın süresi 180 dakikadan 150 dakikaya, sınav soru sayısı da 160’tan 100’e düşürüldü. ALES sayısal ve ALES sözel puan hesaplamalarında değişikliğe gidilmedi ancak ALES eşit ağırlık puanı hesaplamasında sözel ve sayısal testlerin ağırlıklarının yüzde 50 olması kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

Bu değişiklikler dışında 3 yıl olan ALES puanı geçerlilik süresi 5 yıla çıkarıldı. Sözel-1, Sözel-2 ve Sayısal-1, Sayısal-2 olarak dört bölüme ayrılan ALES’te sadece sayısal ve sözel olarak iki bölüm olacak.

Bu değişiklikler 19 Kasım’da gerçekleştirilecek ALES sonbahar dönemi ile birlikte uygulamaya geçirilecek.

ALES PUANI NEREDE KULLANILIR?

ALES puanı; yükseköğretim kurumlarında araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, eğitim ve öğretim planlamacısı, çevirici kadrolarında açıktan atamalar için kullanılır. Öğretim görevlisinin dışındaki kadrolarda da naklen atamalar için kullanılır. Bunlar dışında; lisans üstü eğitime giriş ve yurt dışı eğimlerde de ALES puanı kullanılabilir.

ALES TEST İÇERİĞİ

ALES sayısal testinde; temel işlemler, problemler ve geometri gibi başlıklar altında sorular sorulur. Adayların mantıksal akıl yürütme ve analiz etme gibi ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlanır

ALES sözel testinde; sözcükte anlam, cümlede anlam, paragrafta anlam; düşüncenin akışını bozan ifadeyi bulma, cümleyi ve metni tamamlama gibi başlıklar altında sorular sorulur. Adayların dil bilgisi ve sözel olarak akıl yürütme becerilerinin ölçülmesi amaçlanır.

Haberin Devamı