Gazete Vatan Logo

ALES’e de özür mektubu!

ÖSYM Başkanı, YGS skandalının ardından ALES’dE mağdur olan adaylara da e-posta gönderdi


İzmir’de pazar günkü Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Fen Fakültesi’nde ALES’e giren yaklaşık 500 kişiye hatalı soru kitapçığı dağıtıldı. Bu adayların saat 09.30’da başlaması gereken sınavı, 1 saat geç başlamıştı. Hatalı soru kitapçıkları yerine yedekleri dağıtıldı. Ancak yedek kitapçıklar yetmeyince Manisa’daki Celal Bayar Üniversitesi’nden de yedek kitapçık getirildi. Ancak, bazı adaylara yedek kitapçık verilemedi. Bu adaylar da sınav başladıktan sonra 135 dakika dışarı çıkma yasağı nedeniyle salonda bekledi ancak, 136’ncı dakikada salonlardan çıkabildi. Yedek kitapçık alanlara 3 saatlik sınav süresi, kitapçığın verilmesi ardından başlatıldı.

Adaylar ÖSYM’ye isyan etti.

ÖSYM’den yapılan açıklamada çok az sayıdaki kitapçıkta, matbaadan kaynaklanan hata olduğu belirtildi. Bu arada soru kitapçıklarının, YGS’de olduğu gibi yine Meteksan firması tarafından basıldığı anlaşıldı. ÖSYM Başkanı Prof. Ali Demir, mağdur olduklarını belirten adaylara e-posta göndermeye başladı. Prof. Demir, adaylara gönderdiği e-postada, “Sevgili 2011-ALES İlkbahar Dönemi Adayı, 24 Nisan 2011 günü yapılan sınavda size verilen soru kitapçığında basım hatası olduğu tespit edilerek bilgisi bana iletildi. Size verilmiş olan soru kitapçığı ÖSYM’ye eriştiğinde kitapçıklarınız incelenecek ve sizlerin mağdur olmaması için ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek gereken işlem yapılacaktır. Başarı dileklerimle” dedi.

YÖK Başkanı’yla görüştü

Öte yandan ÖSYM Başkanı Demir, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile görüştü. Demir’in, Özcan’a şifre iddiası üzerine başlatılan soruşturması devam eden YGS hakkında bilgi verdiği belirtildi. YÖK’te yarım saat süren görüşmenin ardından çıkışta gazetecilerin sorularına yanıt vermeyen Demir, YÖK Başkanı ile görüştüğünü söylemekle yetindi.

‘ŞİFRE’Yİ SORUŞTURAN SAVCI SAKINAN VATAN’A KONUŞTU

Deli Dumrul değiliz

ÖSYM, YGS sonuçlarının soruşturma bitene kadar açıklanmayacağını söyleyince gözler savcılığa döndü. İddiaları soruşturan Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan, VATAN’a konuştu. Sakınan soruşturmanın ne zaman biteceği yönündeki sorumuza, “Kamuoyu bekliyor ama biz de Deli Dumrul değiliz. İşimiz gücümüz bu zaten. Soruşturma devam ediyor ve kamuoyu bitene kadar da bekleyecek” diye yanıt verdi. Bu arada ÖSYM, Pazar günü yaptığı açıklamada YGS ile ilgili iddiaların Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tüm boyutları ile araştırıldığını ve Başsavcılığın araştırmaları tamamlandığında sonuçların açıklanacağını kaydederek topu savcılığa atmıştı. Savcı Sakınan’a bu açıklamayı hatırlattığımızda ise şu yanıtı verdi: “ÖSYM bize bağlı bir kuruluş değil. Kendi kararlarını kendileri verebilirler. Karar onların takdiridir.”

Öte yandan milyonlarca öğrenci ve ailesi, şifreli soru kitapçığı iddialarının soruşturulduğu YGS soruşturması Meteksan matbaası ve ÖSYM depolarındaki bilirkişi incelemeleri ile ilgili rapora odaklandı. Savcı Sakınan raporun kendilerine gelmediğini belirtti. Sınav kitapçıklarının basıldığı Meteksan’da geçtiğimiz Cuma günü 5 kişilik bilirkişi heyeti bilgisayarlardan dışarıya çıkış olup olmadığını araştırmıştı

Haberin Devamı