Gazete Vatan Logo

ALES başvurularında son gün bugün!

17 Mart'ta başlayan ALES başvurularının son günü bugün! ALES başvurularını bugün saat 23.59'a kadar online olarak yapabiliyorsunuz. ALES başvurularının detaylarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

ALES başvurularında son gün bugün!

Eğitim öğretim hayatımız ilkokul ve ortaokul olarak ikiye ayrılmış olan bölümle başlamaktadır. 8 yıl süren örgün yani zorunlu eğitim hayatımızda geçtiğimiz yıllara kadar böyle bir ayrım yoktu. Ancak günümüzde iki aşamalı olarak 8 yıllık örgün eğitimimizi almaktayız. İlk 5 yılı ilkokul adı altında temel eğitim bilgileri ile diğer 3 yılı da ortaokul adı altında liseye hazırlık dönemi olarak okumaktayız. Örgün eğitim hayatımızdan sonra gireceğimiz ilk sınav gideceğimiz liseyi belirlemek için yapılan sınavdır. Sınav sonucunda kendimize uygun bir liseye yerleşiriz. Lise hayatımız ise 4 yıl sürmektedir. 4 yıl boyunca üniversite sınavı için genel bilgiler toplar bu konulara ağırlıklı olarak eğitim alırız. Üniversite sınavı da günümüzde iki aşamalı olarak yapılmaktadır. Bu sınavlardan ilki bütün adayların değerlendirilmesinin aynı olduğu YGS sınavıdır. YGS sınavında belirlenmiş olan baraj puanını geçememeniz durumunda LYS yani ikinci aşama sınava girme hakkınız olmayacaktır. İkinci sınav ise lisede seçmiş olduğumuz alan doğrultusunda girmiş olduğumuz sınavdır. Sınavlar sonucunda puanımıza ve kendimize uygun bir üniversitenin uygun bölümüne yerleşiriz. Daha sonra üniversiteden sonra da yüksek lisans için belli sınavlara girmemiz gerekiyor.

Haberin Devamı

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ALES açılımı ile Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı yükseköğretim kurumlarındaki kadrolara giriş ve lisansüstü eğitim başvurularında kullanılacak olan puanı almak için girilen sınavdır. ALES sonucunda giriş yapılabilen yerler yükseköğretim kadrolarındaki; okutman, eğitim görevlisi, çevirici, araştırma görevlisi ve uzman gibi alanlara ALES sınavı ile girilmektedir. ALES sınavına girebilmek için bir yükseköğretim programından yani üniversiten mezun olmuş olmanız gerekmektedir. Bir üniversiteden mezun olan herkes ne bölümü bitirmiş olursa olsun ALES sınavına girebilmektedir. ALES sınavı için herhangi bir sınırlama bulunmayan diğer bir konuda sınava kaç kez girebildiğinizdir. Bu konuda da bir sınırlama bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

ALES başvuruları için ÖSYM resmi sistemini kullanacağınız bu yöntemde ilk olarak ÖSYM’ye ait aday işlemleri resmi sayfasına giriş yapmanız gerekmektedir. ALES başvuruları için sisteme giriş yapabilmek için T.C. kimlik numaranızı ve sistem şifrenizi kullanmanız gerekecektir. ALES başvuruları için girişinizi yaptığınızda sağ tarafta bulunan öğrenci işlemleri menüsünün başvurular kısmında bulunan ALES seçeneğine tıklayınız. Açılacak olan sayfadaki ALES başvuruları formunu doldurunuz. Böylelikle internet sistemi üzerinden ALES başvurularınızı yapmış olacaksınız.

ALES başvurularınızı tamamlamak için son olarak anlaşmalı bankaların şubelerine giderek sınav ücretinizi yatırmanız gerekmektedir. Ücretinizi ödediğiniz zaman sınav başvurunuz tamamlanmış olacaktır.

ALES başvurularınızı yaptıktan sonra sınava girebilirsiniz. Güz Dönemi ve Bahar Dönemi olmak üzere ALES Sınavları yılda iki kez yapılır. 2016 yılı içerisinde ilki gerçekleştirilecek olan bu sınavlara çok sayıda katılım sağlanır. ALES 2016 Bahar Dönemi sınav başvuruları 15 Mart Salı günü itibari ile yapılacaktır. 15 Mart tarihinde ALES Sınav başvurunuzu internet üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz. Kişisel kimlik bilgileriniz ve diğer birkaç bilgiyi resmi siteye girerek ALES Sınav başvurunuzu yapabilirsiniz. ALES Başvuru tarihi son günü ise 28 Mart Pazartesi olarak belirlenmiştir. Bu tarihler arasında adayların başvurularını yapmaları gerekir. Çünkü aksi takdirde adaylar için başvuru tarihleri uzatılmayacaktır.

Haberin Devamı