Gazete Vatan Logo

ALES başvuruları nasıl yapılıyor?

ALES başvuruları 17 Mart tarihinde başladı ve 30 Mart Çarşamba günü sona erecek. ALES başvurularını internet üzerinden yapabilirsiniz. Peki ALES başvuruları nasıl yapılıyor? İşte cevabı.

ALES başvuruları nasıl yapılıyor?

Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra girebileceğiniz birçok lisans sınavı bulunmaktadır. Bu sınavlardan bir tanesi de ALES yani akademik personel ve lisansüstü eğitim giriş sınavıdır. Bu sınavın amacı üniversite eğitimini tamamlamış olan öğrencilerin lisans eğitimi almalarını sağlamak içindir. Lisans eğitimi alıp üniversitelerde eğitim görevlisi, okutman, çevirici, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, uzman ve eğitim öğretim planlamacısı olmak isteyen herkes bu sınava girmesi gereklidir. Bu sınava girebilmeniz için ilk olarak üniversite mezunu olmanız gereklidir. ALES sınavı her yıl 2 kez olarak gerçekleştirilmektedir. Her yıl ilkbahar ve sonbahar aylarında yapılan bu sınav ilk bahar dönemi 8 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecektir. ÖSYM kurumunun sınav takvimine göre bu seneki ilk bahar ALES sınavı 8 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecektir.

ALES BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ÖSYM ilk olarak ALES başvuru başlangıç tarihini 15 Mart olarak belirlemiştir. Ama daha sonra başlangıç başvuru tarihini 17 Mart olarak değiştirmiştir. Yani ALES başvuruları 17 Mart tarihinden itibaren yapılabilecektir. 17 Mart tarihinde başlayan ALES başvuruları 30 Marta kadar devam edecektir. Sınava girecek olan adaylar başvurularını 17 Mart ve 30 Mart tarihleri arasında gerçekleştirebilirler. Son başvuru zamanı ise 30 Mart günü saat 23:59 olarak belirlenmiştir. ALES sınavından aldığınız puan 3 yıl süresince geçerli olacaktır. Bu sınava giren adaylar aldıkları puanı 3 yıl süresince kullanabilecektir.

Haberin Devamı

Başvuru yapacak olan adaylar başvuru yapmadan önce ÖSYM kurumunun yayınlamış olduğu başvuru kılavuzunu okuması gereklidir. 2016 ilkbahar ALES başvuru kılavuzuna ÖSYM merkezlerinden ulaşacağınız gibi internet üzerinden de ulaşabilirsiniz. İnternet üzerinden ÖSYM kurumunun resmi internet sitesinden de 2016 ilkbahar ALES başvuru kılavuzuna ulaşabilirsiniz ve başvurularınızı bu kılavuza göre gerçekleştirebilirsiniz. ALES başvurunuzu da internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Gelişen internet teknolojisi sayesinde birçok başvuruyu internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden gerçekleştirebileceğiniz başvurulardan bir tanesi de ALES başvurusudur. ALES başvurusunu internetten ÖSYM kurumunun resmi internet sitesinden gerçekleştirebilirsiniz. ÖSYM kurumunun internet sitesinden başvuru yapabilmeniz için ÖSYM sisteminde bir üyeliğinizin bulunması gereklidir. Eğer sistemde geçerli bir fotoğrafınız ve geçerli eğitim bilgileriniz yer alıyorsa başvurunuzu internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden ÖSYM kurumunun işlem takvimi sistemine giriş yapmalıdır. Giriş yaptıktan sonra işlem tipi seçeneklerinden başvurular seçeneğini seçmelidir. Başvurular seçeneğini seçtikten sonra yapılabilecek olan başvuru seçenekleri karşınıza gelecektir. Bu başvuru seçenekleri içinden 2016 ALES ilkbahar dönemi seçeneğini seçtikten sonra başvuru işlemine devam edebilirsiniz. Eğer ÖSYM sisteminde geçerli bir fotoğrafınız ve geçerli eğitim bilgileriniz bulunmuyor ise başvurunuzu internet üzerinden gerçekleştiremezsiniz. Başvurunuzu ÖSYM merkezlerinden veya başvuru kılavuzunda yer alan başvuru merkezlerinden gerçekleştirebilirsiniz. Başvurusunu gerçekleştiren öğrenciler başvuru ücretini de yatırdıktan sonra sınava girebilirler. Başvuru ücretini anlaşmalı bankamatiklerden veya internet üzerinden yatırabilirsiniz.

Haberin Devamı