Gazete Vatan Logo

Alemdağ’ı İstanbul’un Oxford’u yapacak proje, yıl sonunda başlıyor

Konut projesine 400 milyon TL yatırım yapacak

Fiba Gayrimenkul, Çekmeköy Alemdağ’ı, İngiltere’de eğitim kurumlarının sosyal ve yaşam alanlarıyla bütünleştiği Oxford ve Cambridge gibi bölgelere dönüştürecek yeni konut projesine yıl sonunda başlıyor. Özyeğin Üniversitesi ile İstanbul Erkek Lisesi’nin faaliyette olduğu, SEV Vakfı’na ait Üsküdar Amerikan Koleji’nin ise hayata geçirileceği arsanın hemen yanında inşa edilecek projede villadan apartmanlara, suitlerden loftlara 1.250 konut, market, banka, sinema, kafe ve spor alanları yer alacak.

Hüsnü Özyeğin’in başkanlığını yürüttüğü, bankacılıktan perakendeye, enerjiden eğitime pek çok alanda faaliyet gösteren Fiba Holding’in inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketi Fiba Gayrimenkul, Çekmeköy Alemdağ’ı İngiltere’de eğitim kurumlarının çevresindeki sosyal ve yaşam alanlarıyla bütünleştiği Oxford ve Cambridge gibi bir bölgeye dönüştürecek konut projesine yıl sonunda başlıyor.

Bahçeşehir’de Manolya Evleri, Çekmeköy’de Fibalife, Beykoz’da ise Çubuklu Vadi projelerini hayata geçiren şirket, Özyeğin Üniversitesi’ni kurduğu ve 6 yıldır arsa geliştirdiği Alemdağ’da üniversite ve eğitim kurumlarının çevreleyeceği yeni projeye arsa hariç yaklaşık 400 milyon TL yatırım yapmaya hazırlanıyor. Proje, Özyeğin Üniversitesi ile İstanbul Erkek Lisesi’nin faaliyette olduğu, SEV Vakfı’na ait Üsküdar Amerikan Koleji’nin ise yatırıma başlayacağı arsanın hemen yanındaki 300 dönümlük arsa üzerinde yükselecek. 250 bin metrekare inşaat alanlı yeni bir projenin konsept çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Fiba Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Özkan Boyar, “Bölgede Emlak Konut GYO’nun da geliştirdiği projeler olmakla birlikte 6 yıldan beri arsa geliştirdiğimiz Alemdağ’ı sıfırdan geliştirecek ve bölgeye değer katacak bir projenin hazırlığını yürütüyoruz. Projede 1.250 konut ve bölgenin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak market, banka, sinema, kafe ve spor alanlarının bulunduğu bir ticari alan yer alacak. 5 etapta tamamlanacak projenin ilk etabının satışları ve inşaatına yılsonunda başlanması planlanıyor” dedi.

SHCA tasarlıyor

Projede pek çok farklı kesime hitap eden ev konseptlerinin yer alacağını belirten Boyar, “Projede villa, townhouse, city suites, apartman blokları, loft ve simpleks-dubleks üniteler tasarlanıyor. Büyüklüklerin 1+1’den 5+1’e farklı seçeneklerde değişeceği proje, bu yönüyle eğitim kurumlarındaki öğretim üyeleri, idari personel, Anadolu yakasında çalışan profesyoneller, doğayla başbaşa yaşam isteyenler, üniversite öğrencileri gibi farklı pek çok kesime yönelik olarak etaplar halinde satışa çıkarılacak” diye konuştu. Projenin toplamının 4-5 yıllık bir sürede tamamlanacağını söyleyen Boyar, “Emsalin düşük, binaların orta yoğunlukta tasarlandığı projede geniş yaşam alanlarının yanı sıra yüzde 75’lik bölümünün yeşil alanlardan oluşması planlanıyor. Master planlarının halen New York merkezli Swanke Hayden Connell Architects (SHCA) tarafından tasarlanmakta olduğu projeye Servotel Corporation danışmanlık hizmeti veriyor” dedi.

Hedefimiz İstanbul’da butik projelerle değer yaratmak

özkan Boyar, Fiba Gayrimenkul olarak İstanbul’da kentsel dönüşümden farklı olarak, bulunduğu bölgeyi geliştirerek ona değer katan, özel ve butik projeler ortaya koymayı hedeflediklerini, bunun için araştırmalarının sürdüğünü kaydetti. Boyar, “Yapılaşmanın sağlıklı olmadığı ve nitelikli konut stoğunun yetersiz olduğu bölgeye farklı bir soluk getirecek olmakla birlikte, bölgenin siluetini ve gelişimini belirleyecek olan projede müşteri beklentilerine uyum sağlayacak, çevreye saygılı ve uyumlu, sosyal, yaratıcı bir konsept oluşturmayı planlıyoruz” diye konuştu. Boyar, “Anadolu yakasında geliştirilecek nokta neredeyse kalmadı. Ataşehir ise önemli bir doygunluğa ulaştı. Ulaşım imkanlarının geliştiği, metronun yatırım planları arasında olduğu Alemdağ hızla gelişecek” dedi.

Beklentiler pozitif enerjide de büyüyecek

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, 2012’ye ilişkin pozitif beklentileri bulunduğunu belirterek, gayrimenkulün yanı sıra Fiba Holding olarak 2012 yılında rüzgar enerjisi yatırımlarını sürdüreceklerini belirtmişti. Rüzgarda başladıkları yatırımlarla beraber 2013 sonuna kadar 600-700 milyon dolarlık yatırım planladıklarını söyleyen Özyeğin, 2012’deki yatırım miktarının enerji dahil 400-500 milyon dolardan aşağı olmayacağını kaydetmişti.

Konutta kredi faizi farkı 120 ayda 40 bin liraya çıktı

Yapı Kredi Konut Finansman Direktörü İsmet Erdem, konut kredisi faiz oranlarının 2011 başında ortalama aylık yüzde 0.78 seviyelerinden yurtdışında yaşanan global gelişmeler sonrasında aylık yüzde 1.27 seviyelerine geldiğini, piyasalarda yaşanan belirsizliğin likidite sıkışıklığına ve fonlama imkanlarının daralmasına neden olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemlerde konut kredisi faiz oranlarındaki artış trendinin devam edeceğini öngördüklerine dikkati çekti. Artış sonrasında Aralık 2011’de 100 bin lira konut kredisi alan bir tüketici, 60 ayda toplamda 17 bin lira, 120 ayda da 40 bin lira civarında daha fazla ödeme yapmış olacak. 2011 Ocak ile 2011 Aralık ayı arasındaki fark dikkate alındığında, tüketici Aralık 2011’de 100 bin lira konut kredisi aldığında 60 ay vadede aylık 291 lira, 120 ayda da 336 lira daha fazla ödüyor. Dolayısıyla faizlerin bir yılda ortalamada geldiği nokta itibarıyla, bir tüketici 60 ayda toplamda 17 bin 460 lira, 120 ayda ise 40 bin 320 lira daha fazla ödeme yapacak. İsmet Erdem, 100 bin lira tutarında ve 10 yıl vadeli konut kredisinin aylık taksitlerinde 336 lira tutarındaki artışın aylık geliri 3 bin lira olan bir müşterinin aylık gelirinin yüzde 10’undan fazlasına denk geldiğini, bunun da ciddi bir artış olduğunu, bu nedenle artışın talebi etkilediğini ifade etti. Tüketicilerin satın alma kararını, alım koşulları kendi açılarından dengeye ulaştığında verdiklerinin altını çizen Erdem, “Bu dengede faizin önemli, ama tek başına bir parametre olmadığını söyleyebiliriz. Müşteri kararında konut fiyatları ve gelecekle ilgili beklentiler de çok önemli bir rol oynuyor” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı