Gazete Vatan Logo

Aldırma gönül aldırma

İhracat Kasım’da 13 ay sonra ilk kez geriledi. TİM Başkanı Büyükekşi, “Kasım’da 1 gün kaybından dolayı ihracatımızda yaşanan ufak düşüşe rağmen ‘Aldırma gönül aldırma’ diyorum” dedi

Türkiye’nin ihracatı Ekim 2013’ten sonra ilk kez frene bastı. İhracat Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.4 düşüşle 12 milyar 875 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 11 aylık toplam ihracat yüzde 4.4 artışla 144 milyar 267 milyon dolara yükseldi. 12 aylık kümülatif ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.4 büyüyerek 157 milyar 441 milyon dolar oldu. Kasım’da en fazla ihracatı, 1 milyar 845 milyon dolarla otomotiv sektörü imza attı. Otomotivi kimyevi maddeler ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri takip etti. En fazla ihracat artışını yüzde 117 ile mücevher, yüzde 46 ile tütün ve yüzde 45 ile fındık sektörleri yakaladı.

İran’da büyük sıçrama

Kasım ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke Almanya, Irak, İngiltere, İtalya ve İran oldu. Almanya’ya ihracat yüzde 7, Irak’a yüzde 23, İngiltere’ye yüzde 4 geriledi. En yüksek ihracat artışı yüzde 137 ile İran’da görüldü. ABD’ye ihracat yüzde 30, Cezayir’e ihracat yüzde 21 arttı. İlk 11 ayda ABD’ye önemli bir ihracat artışı yakalandı, ABD’ye ihracat yüzde 12 artış gösterdi. Kasım ayı ihracat rakamlarını Sinop’ta açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şehirde bulunan ve 1999 yılında kapatılarak müzeye çevrilen Tarihi Sinop Cezaevi’nde bir çok ünlünün yattığına atıfta bulunarak, “Ben de buradan ihracatçılarımıza sesleniyorum, bu ay, bir gün kaybından dolayı ihracatımızda yaşanan ufak düşüşe rağmen ‘Aldırma gönül aldırma’ diyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Sıcak paraya dikkat

Dünyadaki ilk 70 ekonominin ihracatı 9 ayda sadece yüzde 2.6 artarken, Türkiye’nin ihracatı bu dönemde yüzde 5.5 arttı” diyen Mehmet Büyükekşi, şunları kaydetti: “Yılın ilk 9 ayında AB-28 bölgesinin ithalatı artmazken aynı dönemde AB’ye ihracatta yüzde 13 artış yakaladık. Geleceğe dair öngörülerimiz de son derece iyimser. Petrol fiyatlarındaki yüzde 30’lara varan gerileme ile son çeyrekte ve 2015 yılında, enflasyon ve cari açıkta önemli bir iyileşme bekliyoruz. Bu ayrışma ile birlikte sermaye girişinin de arttığını gözlemliyoruz. Ancak burada altını çizmek istediğimiz bir husus var. Kısa vadeli yabancı fonlar, diğer tabiriyle sıcak para TL’de zamansız değer artışına sebep olmamalı. Bizler faizlerin kısa vadede de mutlaka düşmesi gerektiğine inanıyoruz.”

Haberin Devamı