Gazete Vatan Logo

Albay'ın tahliye edilmesi tartışma yarattı

Çiçek’in tahliyesi oy çokluğu değil oy birliği ile...

“İRTİCA ile Mücadele Eylem Planı” isimli belgede ıslak imzası bulunduğu ileri sürülen Dursun Çiçek’in tutuklandıktan 44 saat sonra tahliye edilmesi tartışma yarattı. Bazı basın organları tahliyede yeni atanan hakimin etkili olduğu ve kararın 1’e karşı iki oyla alındığı ileri sürüldü. Tahliye kararını veren heyet, Mahkeme Başkanı Nuretttin Ak, üye hakim Tuncay Aslan ve İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Oktay Kuban’dan oluştu. Heyet, Çiçek’in delil durumu ve sabit ikametgah oluşunu gözönüne alarak adli kontrol uygulamadan tahliyesine karar verdi. Yasa gereği tutuklamayı yapan hakimler, mahkeme heyetine yapılan itiraz kararlarında yer alamıyor. Bu nedenle Çiçek’i 11 Kasım’da tutuklayan Hakim İdris Asan kararda yer alamadı. İdris Asan’ın karara katılmaması ve İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi yedek hakimi İsmail Gündüz’ün daha önce emekliye ayrılmış olması üzerine oluşan hakim açığı, İstanbul Adalet Komisyonu’na bildirildi. Bunun üzerine komisyon, geçici olarak mahkeme heyetine hakim ataması yaptı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi yedek üyesi Oktay Kuban atandı.

Temmuz’da atandılar

Kararda yeralan üye hakim Hakim Tuncay Aslan, daha önce Bakırköy Çocuk Mahkemesi Hakimi olarak görev yapıyordu. Hakim Aslan, yaklaşık 6 ay önce İstanbul Adliyesi’ne yetkilendirildi. Temmuz 2009 tarihli HSYK kararnamesi ile İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi olarak aynı adliyeye atandı. Üye hakim Oktay Kuban ise daha önce Diyarbakır’da görev yapıyordu. Kuban da Aslan gibi Temmuz 2009 tarihli HSYK kararnamesi ile İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne üye hakim olarak atandı. Nurettin Ak, 1994’ten bu yana İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanlığını yapıyor.

Yargıya askeri müdahale iddiası

MAZLUM-DER, Özgür-Der ile çeşitli sivil toplum kuruluşları üyesi yaklaşık 50 kişi, Dursun Çiçek’in İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edilmesi kararına tepki göstererek Beşiktaş’ta bulunan İstanbul Adliyesi önünde toplandı. Gruptakiler “Cuntaya Hayır”, “Darbeciler yargılansın” yazılı pankart açtı, çeşitli sloganlar attı. Grup adına basın açıklamasını Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya yaptı.

Rıdvan Kaya Albay Dursun Çiçek’in tutuklu bulunduğu Hasdal Askeri Cezaevi’nden serbest bırakıldığını belirterek şunları söyledi:

“Ergenekon Terör Örgütü’ne üye olmaktan yargılanan ve iki kez tutuklanan Albay Dursun Çiçek’in ikinci kez tahliye edilmesi yargı üzerindeki asker gölgesinin ne kadar belirleyici olduğunu göstermektedir. Albay Dursun Çiçek, Ergenekon Cuntası’nın kilit taşıdır. Ergenekon cuntasının dağıtılması ve yargılanması ve yargılanması için başta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ olmak üzere İrticayla Mücadele Eylem Planı’nda adı geçen tüm karargah subayları açığa alınmalı ve yargı süreci hızlandırılmaldır” Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Cüneyt Sarıyaşar Albay Dursun Çiçek’in serbest bırakılmasının darbeci zihniyete moral verdiğini, halkta ise tedirginlik yarattığını söyledi.

Haberin Devamı