Gazete Vatan Logo

Alarmdaydık, harikaydınız

15 Temmuz kalkışmasının ardından piyasaların açılışında büyük risk oluştuğunu ifade eden IMF Başkanı Lagarde, “Bu düzensiz ortamda piyasalar son derece düzenliydi. Oysa hepimiz alarmda tedirgindik” dedi.

Alarmdaydık, harikaydınız

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Tükiye’de yaşanan darbe girişimi sonrası Merkez Bankası ve diğer kurumlar tarafından alınan hızlı önlemlerin finans piyasalarının sakinleşmesini sağladığını söyledi.

Bloomberg’e konuşan Lagarde, “Hafta sonu hepimizi alarmdaydık, durumu izliyor ve doğru önlemleri alıp almayacaklarını merak ediyorduk” dedi. Lagarde, darbe girişimi sonrası Merkez Bankası ve finans kurumlarının bankaların düzgün çalışması ve likidite erişiminin devam edebilmesi için hepsinin çok güçlü ve organize bir tepki verdiğini söyledi.

Merkez Bankası, Cuma gecesi gerçekleşen başarısız darbe girişiminin ardından Pazar günü yaptığı açıklama ile finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla sınırsız likidite sağlanması da dahil olmak üzere 7 önlem aldığını bildirmişti.

Bu tedbirler sayesinde piyasa tepkisinin sınırlı kaldığını belirten Lagarde, “İnanılmaz derecede düzensiz bir olaydan sonra piyasalar düzgün bir şekilde çalıştı” diye konuştu.

Para kaçacak mı?

Haberin Devamı

Piyasaların Başbakan Binali Yıldırım’ın tabiri ile ‘tıkır tıkır’ çalışmasının ardından uluslararası yatırımcıların pozisyonlarında değişiklik yapıp yapmayacağı merak konusu.

Türkiye’de darbe girişimiyle oluşan belirsizlik ortamının uluslararası yatırımcılar açısından Rusya’yı daha cazip hale getirdiği yorumu yapılıyor. Bloomberg ajansı, dün rublenin dolar karşısında yüzde 1.1 değer kazanarak uzun bir aradan sonra ilk kez 63 rublenin altına inmesini de “Türkiye faktörüne” bağladı. Dolar güne 62.8 ruble civarında başladı. Böylece Türkiye’deki gelişmelerden olumlu yönde en fazla etkilenen para birimlerinden biri ruble oldu.

Bazı Rus analistler, uluslararası yatırımcıların sık sık Türkiye ile Rusya’yı birbirinin alternatifi olarak gördüğünü vurguladı. Ancak Türkiye’nin bu büyük şoku çabuk atlatmış olması ve özellikle hisse senedi piyasasında fiyatların çok cazip görünmesi çıkışın sınırlı kalacağını gösteriyor.