Gazete Vatan Logo

Alakır 3 statüde doğal SİT alanı!

Antalya’nın doğa harikası Alakır Nehri ve vadisi ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’, ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ve ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım alanı’ olarak üç statüde SİT alanı ilan edildi

Alakır 3 statüde doğal SİT alanı!

Antalya’nın arkeolojik, endemik, yaban hayatı ve nadir bulunan ağaçlarıyla ünlü Alakır Vadisi son yıllarda HES projeleri ile sık sık gündeme geliyordu. Çevreci sivil toplum kuruluşlarının açtığı davalarla çok konuşulan Alakır Vadisi ve Alakır Nehri ile ilgili sevindirici haber Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’den geldi. Alakır Bakan Jzhaseki’nin imzasıyla 3 ayrı statüde Doğal SİT alanı ilan edildi.

Süreç nasıl işledi

Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nca 31 Ocak tarihli Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu’nda Alakır nehri ve bölgesi ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’, ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ve ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım alanı’ olarak üçe ayrıldı. Komisyon raporunda, doğal SİT statüsü olarak 72 hektarlık bölgeyi ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olarak gösterdi. 832 hektarlık kısmının doğal SİT statüsünü ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’, 25 hektarlık kısmının ise doğal SİT statüsünü ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescilin uygun olduğu yönünde rapor sunuldu.

Haberin Devamı

Ve güzel haber

Komisyonun bu raporu 2 Şubat tarihinde Antalya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce onay için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Bakanlığın, ‘Antalya, Burdur ve Isparta İlleri Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi’ kapsamında Kumluca İlçesi’ndeki Alakır Çayı’nın doğal SİT alanının koruma statüsü için hazırlanan Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve bakanlık üst düzey yöneticileri tarafından da imzalanarak onaylandı.

‘Teşekkür ediyoruz’

Alakır Vadisi’nin Doğal SİT Alanı ilan edilmesi uzun yıllardır nehir üzerindeki HES’lere karşı hukuki mücadele veren Alakır Nehri Kardeşliği üyelerini sevindirdi. Alakır’da 10 yılı aşkın süredir ekolojik yaşam süren Tuğba- Birhan Erkutlu çifti “Destek olan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.