Gazete Vatan Logo

Alaaddin Kaya FETÖ'ye sempatisini gizlemedi: Vaaz dinlemeye gittim

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik yapılan soruşturma kapsamında açılan FETÖ Çatı Davası'nın ikinci duruşmasında, Avukat Ali Çelik, Özbek asıllı iş adamı Dilaver Azim ve Zaman Gazetesi'nin kurucularından Alaaddin Kaya'nın ifadesi alındı. Kaya, cemaate sempatisini gizlemediğini belirterek, "Ben vaaz dinlemeye gittim, başka bir ilişkim" yok dedi.

Alaaddin Kaya FETÖ'ye sempatisini gizlemedi: Vaaz dinlemeye gittim

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada ifade veren Alaaddin Kaya, iddianamede hakkında ifade veren 7 kişinin olduğunu belirterek, "Selim Çoraklı cemaat içinde üst kadroların bana saygı duyduğunu söylemiş. Bunda kötü bir şey yok. Çetin Acar ise benim için 'cemaatin en gizemli üyesi ve İsrail ile irtibatları sağlayan kişi' demiş. Bunu kabul etmiyorum. Daha önce hiç bir cemaate ve tarikata üye olmadım. Cemaatin yönettiği Türkiye'de yaşamak istemem. Çünkü ben bağımsız hareket eden bir kişiyim" dedi.
FETULLAH GÜLEN'İN MEKTUBUNU GETİRMESİ
Fehmi Koru ile ABD'ye gidip, Gülen'in yazdığı mektubu hükümete iletmesi sorulan Kaya, "Fehmi Koru ile İstanbul'da yemek yerken, Abdullah Gül Koru'yu aradı ve Ankara'ya çağırdı. Ben Koru'yu havaalanına bıraktım. Sonra Fehmi Koru beni arayıp, 'bir yere gideceğiz' dedi. Sonra ABD'ye gideceğimizi öğrendim. Konuyu da uçakta öğrendim" dedi.
Mahkeme başkanının, "Neden sizi seçmişler?" sorusuna Kaya, "İki taraf karar vermiş böyle bir şeye. Neden benim seçildiğim sorusunu beni gönderenlere sormak lazım" şeklinde cevap verdi. Nurettin Veren'in kendisi için, 'cemaatin en önemli adamı' ifadeleri sorulan Kaya, "Ben cemaatten hiç para almadım. Bağımsız bir insanım. Bahsedilen kişiler cemaatten düzenli para alan kişiler. Onlar bana gıpta ettiler sanırım" dedi.
TUTUKLANMADAN ÖNCE VERDİĞİ İSTİFA DİLEKÇESİ
Mahkeme başkanın, "Sizin hakkınızda ifade veren bu kişiler cemaat yapılanmasını kabul ediyor ve ayrıldık diyorlar. Siz de tutuklanmadan önce istifa dilekçesi verdiniz. Siz peki neresindeydiniz cemaatin" şeklindeki sorularına Kaya, " Gazetenin ikinci yılından sonra geri çekildim. Benim yaptığım bir fiil yok. Uzun süre sempatimi kaybetmiş de değildim. Ben gördükçe geri çekildim. KPSS olayları, casusluk ve insanların mahremlerine girilmesi. Balyoz ve Ergenekon gibi davaların kumpas olduğunun ortaya çıkması. Biz bu olayları görmedik ki. Bunlarla ilgim olması bir tarafa bunları lanetliyorum. Ben sadece vaaz dinlemek için gittim. Girmediğim bir örgütten, eğer kabul edilecekse, 'istifamı kabul edin' diye dilekçe verdim" dedi.
CUHURBAŞKANI, BAŞBAKAN GÖRMEMİŞ BEN NASIL GÖRECEĞİM
Cemaatle vaaz dinlemek dışında ilişkisi olmadığını tekrarlayan Kaya, şunları söyledi: "Ben yarım yamalak yaptım bu işi. Asıl içinde olanlar görmüyorsa, ben nasıl görecektim. Vaaz dinlerken 15 Temmuzu nasıl görecektim. Duyduğum, bildiğim halde susmuşsam Allah bana cezamı verecek, siz de vereceksiniz zaten. Ben darbe yapılacağını bilsem, cemaatin bunları yapacak değil önleyecek kişiler olarak düşünürdüm hep. KPSS soruların çalındığı iddiaları ortaya çıktığı zaman insanlardan utandım. 'Acaba kimlerin hakkı yenmiş' diye. Ben Cumhurbaşkanından, Başbakandan, diğer yetkililerden daha akıllı değilim. Ben göremedim ama onlar neden göremediler."
Kaya, mahkeme başkanının örgütün yapısı ile ilgili ısrarlı soruları üzerine de, "Siz bulmak üzere karar alacaksınız, ben nasıl daha önce bulacağım" diye karşılık verdi.
FETULLAH GÜLEN'İN VAAZLARINI AĞLAYARAK DİNLİYORDUM
Fetullah Gülen'i insan tarifi dışında algılamadığını ve hatasız olduğunu hiç düşünmediğini belirten Kaya, "Peygamberimizi anlatan bir kitabı dışında kitaplarını okumadım. Çünkü kitaplarının çoğu sohbetlerinin dökümüydü. Bunları okumak hoşuma gitmiyordu. Ancak vaazlarını ağlayarak dinliyordum. Vaazlardaki insanların sohbete katılımı hoşuma gidiyor, beni etkiliyordu" dedi.
BİZ DE ALDATILDIK YANİ
"15 Temmuz'u daha önceden görsem ihbar ederdim" diyen Kaya, "Sayın Cumhurbaşkanımızın basireti olmazsa biz bu işin altında kalmıştık" diye konuştu. Mahkeme başkanının "Darbeyi kim yaptı? Gülen'in yaptığını düşünüyor musunuz?" sorusuna Kaya, "Efendim bunu siz bulacaksınız. Benim düşüncem yanıltıcı olur" diye karşılık verdi. Kaya, sözlerinin sonuna da "Biz de aldatıldık yani" cümlesini ekledi.
BYLOCK ÇELİŞKİSİ
Mahkeme Başkanı Selfet Giray'ın, "FETÖ üyelerinin iletişim için kullandığı iddia edilen Bylock'u kullandınız mı?" sorusuna ilk olarak, "Bylock olayını ben burada öğrendim" diye karşılık veren Kaya, mahkeme başkanın "Bu yönde bir tespit var" demesi üzerine, "Kendi adıma kayıtlı telefonlarda Bylock yok. Aile fertleri arasında, ya oğlumun ya da torunlarımın telefonundan birinde kullandım. Aile arasında iletişim için kısa süreliğine kullandık ancak daha sonra başka programların daha kullanışlı olduğunu görünce Bylock'u bıraktık. Önemli olan kullanmak değil zaten. Ne yazmışım, talimat mı alınmış, talimat mı verilmiş, bunlar önemli" dedi.
Kaya'nın sorgusu sürerken, saatin geç olması nedeniyle duruşmaya ara verildi. Duruşmaya yarın Alaaddin Kaya'nın sorgusuyla devam edilecek.

Haberin Devamı