Gazete Vatan Logo

Akvaryum Koyu’na demir kapı!

Bozcaada’da dünyaca ünlü koya giden yol, koyun gerisindeki arazinin sahibi tarafından demir kapı konularak araç girişine kapatıldı.

Akvaryum Koyu’na demir kapı!

Çanakkale’nin Bozcaada ilçesindeki koyların özel işletmelere kiralanmasının gündemde olduğu bugünlerde, araçların kullandığı toprak yol, asfalt yoldan itibaren demir kapıyla kapatıldı. Gördükleri manzara karşısında şaşkına dönen Bozcaadalılar, önce bu duruma bir anlam veremedi. Ancak, gerçek kısa süre sonra anlaşıldı. Yolu kapatan demir kapının, Akvaryum Koyu’nun gerisindeki yaklaşık 2 bin dönümlük arazinin mülk sahibi olan Bozcaadalı Kamil Erdoğan tarafından yaptırıldığı ortaya çıktı. Akvaryum ve yakınındaki Tuzburun koylarını kiralayıp, gerisindeki kendisine ait olan araziyle birlikte işletmek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuran Erdoğan da, demir kapıyı kendisinin koyduğunu doğruladı. Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği (BOZTİD) Başkanı Yahya Göztepe, adadaki bütün koyların halkın olduğunu ve devletin girişimi ile orada bir yol olması gerektiğini vurgulayıp, “Orası açılacak diye düşünüyorum. Çünkü Akvaryum Koyu, binlerce insanın Bozcaada’ya gelme sebeplerinden birisi” dedi.

Haberin Devamı

‘Dokuyu bozdular’

Akvaryum Koyu’nun kumsal bölümü dışında çevresindeki tüm arazinin sahibinin babası olduğunu belirten Naci Erdoğan, “Asfalt yolun altında bin dönümün üzerinde arazimiz var. Bunun 600 dönümün üzerindeki bölümünü zamanında telle çevirdik. Kalan bölümünü sadece insanların Akvaryum Koyu’ndan faydalanması için açık bıraktık. Ancak orada açılan yol, bölge 1’inci derece doğal SİT olmasına rağmen tamamen tahrip edilmiş durumda. İki gün içinde oradan 800 bira ve şarap şişesi topladık. Molozların döküldüğünü gördük. Bu da bizi yaraladı. Koya giden bizim mülkümüz üzerindeki toprak yol 3 metre genişlikteydi. Şu an 11 metre genişliğe ulaşmış. Yukarıdan gelen yağmur sularıyla oradaki tüm toprak denize akıyor ve bölge erozyona uğruyor. Ayrıca, buradaki maki dokusu bozuldu. Buraya başkalarının girmesini engellemek için kapıyı koymadık. Bir servis kapısı (yayaların geçebileceği) var ve insanlar oradan içeriye girip çıkabilir. Biz tahrip olan yolu yeniden maki dokusuna kavuşturmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı