Gazete Vatan Logo

Aksiyon tavan yaptı

Hareket halinde kaliteli fotoğraf ve video çeken aksiyon kameraların satışı, bu yılın ilk 5 ayında yüzde 68’lik artış gösterdi. En çok tercih edilen markalar ise GoPro, SjCam ve DJI olarak sıralanıyor.

Aksiyon tavan yaptı

Hareket halinde fotoğraf ve video çekimi yapan aksiyon kameralarına dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ilgi artıyor. Özellikle ekstrem sporlarda tercih edilen aksiyon kameralarına yaz aylarının yaklaşması nedeniyle ilgi yoğunlaşıyor. Ufak boyutları, hafiflikleri, geniş açı lensleri ve pek çok ekstrem spor dalında kullanılması nedeniyle tercih edilen bu kameralar, Drone’lar ile yapılan havadan çekimlerde de kullanılıyor.

GfK TEMAX’ın 2016 yılının ilk çeyreğine ait raporuna göre aksiyon kameralarda 3 haneli büyüme oranları gözlendi. GittiGidiyor’un aksiyon kameraları ile ilgili yayınladığı satış verileri de bu ilgiyi doğrular nitelikte... GittiGidiyor’un son verilerine göre aksiyon kameralarının satış grafiği Ocak-Mayıs ayları arasında yüzde 68 oranında arttı. Aksiyon kameralarında en çok ilgi gören üç marka ise GoPro, SjCam ve DJI. 26-30 yaş grubu çoğunlukla erkek kullanıcıların tercih ettiği ürünlerin il bazında dağılımında ilk 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Kütahya ve Eskişehir.

Haberin Devamı

Akıllı ceplere rakip

GittiGidiyor Satış Direktörü Bülent Elçin, aksiyon kameraları ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: “Çeşitli aksesuar ve aparatlarla motorsiklet kasklarına, arabalara, bisikletlere, teknelere ya da baş, göğüs ve bileklere takılan aksiyon kameralar günümüzde hareketli fotoğraf ve video çekimlerinde akıllı telefonların en büyük rakiplerinden biri konumuna geldi. Aksiyon kameralar, genelde ufak boyutları, hafiflikleri, çekim kalitesi, geniş açı lensleri ve pek çok ekstrem spor dalında kullanılması nedeniyle kullanıcıların dikkatini çekiyor. Aylık ortalama 38 milyon ziyaretçi ve yaklaşık 15 milyon kayıtlı üye sayısı ile Türkiye’de e-ticaretin ev sahibi olan GittiGidiyor’da satıcıların listelediği aksiyon kameraları 500 TL’den başlıyor. Tek başına veya farklı ürünlere takılarak kullanılabilen kameraların kafa bandından göğüs bandına, dokunmatik ekranlardan şarj aletlerine kadar yüzlerce farklı aksesuarını da bu platformda bulabilirsiniz.”

Görüntülemede daralma azalıyor

GFK TEMAX’ın 2016 yılının ilk çeyreğine ilişkin raporuna göre görüntüleme sektörü yılın ilk çeyreğini yine negatif çift haneli büyüme performansı ile kapattı. Ancak daralmanın önceki dönemler ile karşılaştırıldığında önemli ölçüde azalması dikkat çekti. Cirosal küçülmeyi frenleyen etki ise D-SLR ürünlerden geliyor.

Haberin Devamı

300 TL’ye de var 2 bin TL’ye de

Geçen yıl dünyada 8.5 milyon adet aksiyon kamerası satıldı. Bu rakam yüzde 40 artış anlamına gelirken bu yıl 10.9 milyon adetlik satışa ulaşılması öngörülüyor. Sony’den Xiaomi’ye, Kodak’tan Knmaster’e birçok marka inanılmaz bir hızla büyüyen aksiyon kamerası pazarına yatırım yapıyor. Türkiye’de her bütçeye uygun aksiyon kamerası bulmak mümkün. Fiyatlar 300 TL’lerden başlıyor ve cihazın özelliklerine göre 2 bin liraya kadar yükseliyor.