Gazete Vatan Logo

Aksakallı arayıp ‘Öldürün’ dedi

Etimesgut Zırlı Birlikler Komutanlığı’ndaki darbe faaliyetlerine ilişkin iddianamede, Komutan Zekai Aksakallı’nın telefonla Üsçavuş Bulluk’u arayarak ‘Darbeye kalkışanları öldürün’ emri verdiği ortaya çıktı

Aksakallı arayıp ‘Öldürün’ dedi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 15 Temmuz darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığı’ndaki faaliyetlere yönelik iddianame tamamlandı. Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı’nın telefonla Üsçavuş Emrah Bulluk’u aradığı ve ‘Darbeye kalkışanları öldürün’ diye emir verdiğinin anlatıldığı iddianamede, İsmail Suvay ve ekibinin darbeye kalkışıldığından emin oldukları ve nizamiyeye tekrar geri dönerek, darbecilere karşı geldikleri belirtildi. Suvay’ın nizamiyeye giderken yolda tankçıları gördüğü, tankın üzerinde bulunan askerlere kesinlikle nizamiyeden çıkılmaması talimatını verdiğinin söylendiği iddianamede, İsmail Suvay’ın dost kuvvetlerle ilgili hemen tertipleme yaptığı ve tankları görecek şekilde 5’erli 6’şarlı rütbeli gönderdiği ve ‘Tankların üzerine çıkanı vur’ emri verdiği belirtildi. Daha sonra Suvay’ın, Binbaşı Barış Dedebağı ile telefonla irtibata geçerek, dost kuvvetlerle darbecileri etkisiz hale getirdikleri detaylarıyla iddianamede yer aldı.

Haberin Devamı

Helikoptere cephanelik

İddianamede, ayrıca şüpheli bazı teğmenlerin cephaneliğin kapısını kazmalarla kırarak, mühimmat aldığı; mühimmatlardan bir kısmının kullanılıp bir kısmının da darbe teşebbüsü gecesi cephanelik bölgesine iniş ve kalkış yapan helikoptere yüklendiği, ayrıca eğitim destek ve tatbikat taburu eğitim destek bölük komutanlığı emniyet kontrol odasında bulunan 226 mühimmatın şüpheli Özkan Gürkol’un talimatıyla İbrahim Zengin’in kontrolünde diğer darbeci teğmenler tarafından alıkonulduğu belirtildi.

Vites kolları bozuldu

İddianamede, ayrıca Binbaşı İsmail Suvay’ın emriyle birlikteki tankların çalışma donanımları, vites kolları ve kablo bağlantıları ile sigortalarının lojistik destek komutanlığındaki teknisyenler, başçavuşlar ve askeri personeller tarafından bozularak, devre dışı bırakılıp hareket etmelerinin engellendiği, bu şekilde 5 tankın ve 1 ZPT aracının bozularak, hareket etmesinin engellendiği anlatıldı. İddianamede darbeci askerlerin bazılarının teslim olduğu, bazılarının da zorla teslim alındığı ve otobüslere bindirilerek, emniyet intikal ettirildikleri belirtildi. İddianamenin mahkemece kabul edilmesi halinde, aralarında Tuğgeneral Ahmet Bican Kırker’in de bulunduğu 52 şüpheli, 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 22,5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.

Haberin Devamı

Cephanelikten 3 bin fişek aşırmışlar

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanarak Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede, başka çarpıcı detaylar da yer aldı. Komutanlığın Faaliyet İzleme Merkezi’ne Genelkurmay Başkanlığından gönderilen mesaj emriyle Zırhlı Birlikler Okulu ve Tümen Komutanlığı Komutanı Tümgeneral Erdoğan Akyol’un Kara Kuvvetleri Komutanlığı emrine atandığı, yerine ise şüphelilerden Tuğgeneral Ahmet Bican Kırker’in görevlendirildiği mesajı ulaştı. Gece birlik içerisinde dolaşan Kırker, cephanelikte nöbet tutan asteğmen Resul Yıldız ve yanındaki personele cephaneliği terk etmeleri için silah doğrulttu ve zorla bu bölgeden ayrılmalarını sağladı. Ardından darbeci teğmenler, Öztürk Gür ve Fatih Çubukçu’nun talimatıyla mühimmat deposunun kapılarını kırarak aldıkları mühimmatı helikoptere taşıdı. Mühimmat helikoptere şüphelilerden İbrahim Zengin ve teğmenlerce yüklendi. Darbeye teşebbüs eylemine katılan teğmenlerin cephanelikten 3 bin 11 adet 7,62x51 milimetre fişek aldığı anlaşıldı.

Haberin Devamı