Gazete Vatan Logo

Akraba evliliklerine koruyucu hekimlik

Tıbbı Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Derya Erçal, “Akraba evliliklerinin yüksek olduğu toplumda en ucuz, faydalı tedavilerden biri, koruyucu hekimlik olarak kabul edilebilecek yöntem” dedi.

Akraba evliliklerine koruyucu hekimlik

Uzmanlara göre, Türkiye’de yüksek oranda görülen akraba evliliklerinin önlenmesi, genetik hastalıkların ortadan kaldırılmasında en ucuz ve faydalı tedavi olarak değerlendiriliyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıbbı Genetik Ana Bilim Dalı ve Çocuk Genetik Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Derya Erçal, yaptığı açıklamada, bugün bilimin çareler aradığı toplum sağlığını etkileyen pek çok genetik hastalığın temelinde, akraba evililiklerinin bulunduğunu söyledi. Genetik hastalıkların, “kromozom hastalıkları”, “baskın gen ve çekinik gen” hastalıkları olarak gruplandırılabileceğini ifade eden Erçal, “Çekinik gen ile geçen hastalıklarda, sıklıkla ebeveynlerin taşıyıcı olduğu görülmektedir. İki taşıyıcı ebeveynin hastalıklı genleri, akraba evliliğiyle bir araya geldiğinde de iki gen birden çocuğa bozuk olarak geçerek çeşitli genetik hastalıklar ortaya çıkmaktadır” dedi.

“Her 5 evlilikten biri akraba evliliği”

Türkiye’de her 5 evlilikten birinin akraba evliliği olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Erçal, Türkiye’nin, dünyanın en yüksek akraba evliliği yapılan ülkelerinden biri olduğuna işaret etti. Erçal, bunun da boy kısalığı, Akdeniz anemisi, ailevi Akdeniz ateşi, hemofili gibi belirli genetik hastalıkların daha sık görülmesine sebep olduğunu belirterek, şu bilgileri aktardı, “Bu hastalıkları önemli oranda azaltarak biz de sağlıklı nesillerle daha sağlıklı bir toplum haline gelebiliriz. Türkiye’de akraba evliliği oranının yüzde 21 civarında olduğunu biliyoruz. Bununla baş etmeye çalışarak, çok hızlı bir şekilde toplumda bu bilinci yayarak akraba evliliğinin önlenmesine yardımcı olabiliriz” diye açıklama yaptı.

Haberin Devamı