Gazete Vatan Logo

AKP ve MHP 301 için karşı karşıya geliyor

AKP, 301. Madde’yi Meclis’e sunacak. MHP değişmemesi için tepkisini bilbordlara taşıyacak

AKP, Anayasa değişikliğinde gündemi değiştiriyor. AB’den gelen “reformlar durdu”, iç kamuoyundan gelen, “sadece kendinizi kurtarmaya çalışıyorsunuz” eleştirileri nedeniyle strateji değişikliğine gidildi. Parti hakkında açılan kapatma davasıyla birlikte çalışmalarını bu alana kaydıran AKP, Salı günü yapılan MYK’dan sonra yeni bir yol haritası belirledi. AKP, aylardır rafta bekletilen Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesiyle ilgili değişikliği TBMM’ye sunacak. Bunun takvimi de belirlendi. Sosyal Güvenlik Yasası’nın geçmesinden sonra 301.madde teklifi TBMM Başkanlığı’na sunulacak.



Dava için yetki Köşk’te olacak

301. madde ile değişiklik teklifi netleşti. Buna göre mevcut yasada 3 yıl olan “ceza üst sınırı” 2 yıla düşürülüyor. Maddede yer alan “Türklüğü” ifadesi yerine “Türk milleti” getiriliyor. Bu maddeden dava açılabilmesi için izin sistemi de yeniden getiriliyor. Teklifte, izin yetkisinin Cumhurbaşkanı’na verilmesi hususunun yer alacağı belirtildi. AKP’li bir yönetici, “Devlet aleyhine işlenen suçlarla ilgili devletin başı olan Cumhurbaşkanının bu yetkiyi kullanması daha doğru olacaktır” bilgisini verdi.

Pakette neler var?

AKP, “Reform ve demokratikleşme paketi” adı altında atacağı adımları netleştiriyor. Geçen dönem, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen Ombudsmanlık Yasası, bu kapsamda Meclis’ten geçirilecek. Komisyonda görüşmeleri tamamlanan ve Genel Kurul gündeminde yer alan Ticaret Kanunu ile komisyonda bekleyen Borçlar Kanunu’nun görüşmelerine de hız verilecek.

SOSYAL GÜVENLİK’TEN SONRA

AKP reform paketini önümüzdeki hafta Meclis’ten geçirmeyi planladığı Sosyal Güvenlik Yasası’ndan sonra gündeme getirecek. Tasarının görüşmelerine Meclis’te dün de devam edildi.





Haberin Devamı