Gazete Vatan Logo

AKP’nin kriz reçetesi

Ekonominin koordinasyonundan sorumlu Devlet Bakanı ve Nazım Ekren, Türkiye’nin gıda, enerji ve finans krizine karşı Orta Vadeli Program’da önlemlerini aldığını söyledi

Ekren, uluslararası finans krizi konusunda, uluslararası bir proje özelliği taşıyan İstanbul’un finans merkezi yapılması projesinin, dünyanın değişik ülkelerinde dengeli dağılmamış likiditenin ya da fon kaynağının çekilmesi açısından önemli bir insiyatif olduğunu belirtti.

Ekren, Yüksek Planlama Kurulu (YPK) toplantısında, bir gazetecinin “ABD’deki krizin Türkiye’ye etkileri” yönündeki sorusu üzerine, dünyada yaşanan en önemli krizlerden birinin ABD’deki “mortgage krizi” nden kaynaklanan küresel finansal kriz olduğunu yineleyerek, bunun yanında dünyada aynı şiddette olmasa da gıda ve enerji krizinin devam ettiğini söyledi.

Bilgin: Bankacılık sisteminde risk yok

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, iflas başvurusunda bulunan Lehman Brothers nezdinde Türk bankacılık sistemindeki oyuncuların risk doğuracak herhangi bir işlemi bulunmadığını söyledi. Bilgin yaptığı açıklamada, “Bankalarımız, son 1 yıllık süreçte karşı tarafın riskini devamlı gözden geçirmekteler ve pozisyonlarını buna göre ayarlamaktadırlar. Nitekim, son olayda bankalarımızın bu konudaki başarısı kendini göstermiştir” dedi.


‘Esas sigorta şirketleri batarsa facia olur’


Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, ABD ve Avrupa’daki krizin Türkiye’ye etkilerinin büyüme açısından olumsuz olacağını, büyümenin ivme kaybedeceğini söyledi. Özen, yaşanan güven krizinin “tamamen ayyuka çıktığını” ifade ederek, yurtdışında kimsenin kimseye para vermediğini, bankalararası piyasada işlerin tamamen durduğunu belirtti. Özen, “Büyük sigorta şirketlerinin kurtarılması gerekiyor. Yoksa facia olur. Çünkü bankalar, konut piyasasındaki risklerin bir çoğunu sigorta şirketlerine sattı. Oralarda bir şey olursa bu tekrar bankalara, tüketiciye geri dönecek.”

Haberin Devamı